SKVĚLÉ DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY
Potřebné ingredience
Suroviny na knedlíčky: 4 balení čerstvého droždí, malá cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 celé vejce, 1/2-1 celý hrnek strouhanky, 1-2 lžíce oleje, zelené bylinky (nasekaná pažitka, petrželka, …), polévkové koření, tenký plátek másla.
Postup přípravy
Předkládám zde recept na drožďové knedlíčky, který jsem si postupně poupravovala dle požadavků své rodiny, ale základní receptura zůstala zachovaná. Vím zcela jistě, že se podle…
VÍDEŇSKÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY - nejlepší křehoučké…
Potřebné ingredience
Suroviny: 2 zarovnané hrnky hladké mouky, 240 g másla, 1 zarovnaný hrnek mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky, citronová strouhaná kůra, vanilkový cukr smíchaný s moučkovým na obalení upečených rohlíčků. (hrnek na odměření mouky, ořechů a cukru je čtvrtlitrový)
Postup přípravy
Tohle vanilkové cukroví je ihned po upečení tak křehké, že je možná okamžitá ochutnávka. Rohlíčky stačí péct těsně před vánocemi, o svátcích budou velmi měkkoučké. Je to…
Křupavé tyčinky-rychle připravené, bleskově snězené
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 balení listového těsta, 1 celé vejce, sůl, na posypání - podle vlastní volby.
Postup přípravy
Jistě všichni známe tyčinky i jiné tvary vykrajované z listového těsta, posypané a upečené buď se sýrem, nebo oříšky, celým kmínem, zrníčky, hrubou solí, ale také pokapané…
Jemná tvarůžková pomazánka - pro milovníky syrečků
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 balení olomouckých tvarůžků, 1 pomazánkové máslo, menší cibule, nebo jarní cibulka, mletý kmín na špičku nože, sůl, půl lžičky sladké práškové papriky, 1-2 trojúhelníčky taveného smetanového sýru, 2 plátky změklého másla, drobně nakrájená pažitka.
Postup přípravy
Nějakou dobu jsem pátrala po receptu na chutnou tvarůžkovou pomazánku, nakonec jsem ji postupně dotvořila do téhle podoby. A pro nás doma je to i s čerstvým chlebem velká…
Nadýchané koblížky
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 3 deci mléka, 2 celá vejce, 25 g vlahého másla, ¾ kostky čerstvého droždí-necelá, 2-3 lžičky cukru, trochu rumu.
Postup přípravy
Koblížky plněné tvarohem - ty se snad nikdy nepřejí. Jsou pro mě vzpomínka na dětství.
Postup - kvásek: Z části vlažného mléka, droždí, cukru a trochy mouky necháme vzejít…
MĚKKÉ KYNUTÉ BUCHTIČKY S TVAROHEM
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 350 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 deci oleje, plátek změklého másla, 1 žloutek, 1 celé vejce, 1 lžíce zakysané smetany, ½ kostky droždí , 1 lžička cukru na kvásek , (špetka kypřícího prášku-jen, pokud není droždí úplně čerstvé). Suroviny na tvarohovou nádivku: 500 g měkkého tvarohu, 80 g cukru, 1 žloutek, ½ sáčku vanilkového pudinku, špetka citronové kůry, rozinky předem naložené v rumu.
Postup přípravy
Tuhle klasiku peču stále dokola, pořád chutná a je žádaná celou rodinou.
Postup - tvarohová nádivka: Tvaroh v míse smícháme se všemi surovinami a než těsto nakyne, dáme…
Oblíbené banánovo-piškotové jednohubky v čokoládě
Potřebné ingredience
Balíček dětských kulatých piškotů, 2-3 banány, čokoládová poleva - nejlépe domácí, párátka.
Postup přípravy
Tyhle banánové piškotky jsou hodně oblíbené hlavně u dětí, recept je velice známý, přesto mě láká sem vložit fotografie i těch svých.
Postup: Mezi dva dětské kulaté piškoty…
KAKAOVÉ DORLETKY S KOKOSEM – MOC DOBRÉ
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky, 70 g cukru, 150 g másla, 20 g kakaa, 30 g mletých ořechů, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, kokos na obalení. Suroviny na krém: 150 g másla, 90 g cukru, ¼ l mléka, ½ sáčku vanilkového pudinku, trochu rumu.
Postup přípravy
Dorletky jsou moc dobré a u nás doma oblíbené zejména jako každoroční vánoční cukroví. Nechala jsem se inspirovat receptem v kuchařské knize s názvem „Nejoblíbenější moučníky naší…
Lahodný pudinkový pohár se šlehačkou a jahodami
Potřebné ingredience
500 g čerstvých jahod, 2 polévkové lžíce moučkového cukru /jedna na jahody a jedna do šlehačky/,1 malé balení kulatých piškotů, 1 sáček vanilkového pudinku za studena (nebo si pudink předem uvaříme a necháme vychladit),1 kelímek smetany na šlehání, 1 ztužovač na zpevnění šlehačky, granko, nebo strouhanou čokoládu, popřípadě čokoládovou polevu.
Postup přípravy
Spojení vanilkového pudinku se šlehačkou je opravdu velmi lahodné a čerstvé jahody tu chuť korunují. Pro dětskou párty se tyhle pohárky budou jistě skvěle hodit.
Postup:…
KŘEHKÝ LANGOŠ
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 100 ml vlažného mléka, 100 ml vlažné vody, 1 vrchovatá polévková lžíce zakysané smetany, nebo bílého jogurtu, 1 celé vejce, 20 g čerstvého droždí, 1 čajová lžička oleje, 1 špetka soli, 1 špetka cukru na kvásek. Na potření a dozdobení jsou možné různé slané i sladké varianty: Slaný česnekový nálev-kečup-zakysaná smetana-tatarská omáčka-strouhaný sýr-nebo džem-marmeláda-povidla-ovocné omáčky-dochucená zakysaná smetana-šlehačka-strouhaná čokoláda-granko-nutela…
Postup přípravy
Receptů na tohle báječné jídlo z kynutého těsta je bezpočet. Dlouho, předlouho jsem ale hledala recept na ten pravý stánkový langoš - měkký, ale křehký a křuplavý zároveň.…