Zobrazit přihlášovací formulář
MLETÉ MASO
ZAPÉKANÉ PLNĚNÉ PAPRIKY – VELKÁ POCHOUTKA

ZAPÉKANÉ PLNĚNÉ PAPRIKY – VELKÁ POCHOUTKA

Potřebné ingredience

Suroviny do náplně: 1 kg tenkostěnných paprikových lusků-s očištěnými vnitřky, 400-500 g mletého masa, ½ hrnku strouhanky, 1 houska nakrájená na kostičky, ½ hrníčku mléka na namočení housky, 1 menší cibule-jemně nakrájená, 2 stroužky česneku-utřeného na kašičku, 1-2 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, sušená majoránka, na špičku nože sladké mleté papriky-pro barvu, pár kapek polévkové koření, popřípadě jiné koření na dochucení- jak kdo má rád, mletý pepř, sůl. Suroviny do směsi: 5-6 velkých rajčat-nakrájených na větší kostky nebo plátky, 3 velké cibule-nakrájené nahrubo, 3 velké stroužky česneku-nasekaného na drobné kousky, 2 stroužky česneku-utřeného na kašičku, 3 lžíce ostřejšího kečupu, 1-2 lžíce krystalového cukru, 2-3 tenké plátky másla, ½ hrnku studené vody, pepř, sůl.

Postup přípravy

Zapečené plněné paprikové lusky s rajčatovou směsí jsou vynikajícím teplým obědem, nebo večeří.
Avšak největší pochoutkou jsou druhý den, pěkně chuťově zaležené -teplé, vlažné…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
MOC DOBRÉ TVAROHOVÉ KOLÁČKY

MOC DOBRÉ TVAROHOVÉ KOLÁČKY

Potřebné ingredience

Suroviny na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, ¼ l vlažného mléka, 4 lžičky moučkového cukru, 8 lžic oleje, 2 žloutky, ½ kostky droždí. Suroviny na tvarohovou nádivku: 1-2 kostky tvarohu, 2-3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek,1 sáček vanilkového pudinku, špetka strouhané citronové kůry, rozinky předem naložené v rumu. Ostatní suroviny: Švestková povidla, drobenka, olej na vytření plíšku, 1 celé vejce.

Postup přípravy

Tvarohový koláček k rannímu kafíčku je vždy velké pochutnání.

Postup – tvarohová nádivka:
Všechny suroviny smícháme a osladíme, jak jsme zvyklí.

Postup – kvásek…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
SKVĚLÁ KAKAOVÁ KOLEČKA S KRÉMOVOU HVĚZDIČKOU UPROSTŘED

SKVĚLÁ KAKAOVÁ KOLEČKA S KRÉMOVOU HVĚZDIČKOU UPROSTŘED

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto - dávka na 2 plechy: 150 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa,100 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, citronová kůra. Suroviny na krém: 100 g másla, 75 g moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 25 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1-2 lžíce rumu.

Postup přípravy

Na vánoce u nás doma nikdy nechybí ani tyto kakaová linecká kolečka. Dobře uložené v chladnu klidně vydrží až do silvestra, pokud tedy ještě nějaké zůstanou.

Postup-krém:…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
VELMI JEMNÝ A VLÁČNÝ MOUČNÍK S KAKAEM A JABLÍČKEM

VELMI JEMNÝ A VLÁČNÝ MOUČNÍK S KAKAEM A JABLÍČKEM

Potřebné ingredience

Suroviny-těsto (dávka do formy srnčího hřbetu): ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku polohrubé mouky, ½ hrnku krystalového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, ½ hrnku mléka, 1/4 hrnku slunečnicového oleje, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, špetka skořice-prášek, 1 oloupané-nastrouhané jablko nahrubo /jablko zajistí vláčnost moučníku, ale není v něm vůbec znát/.

Postup přípravy

Tento moučníček je velice chutný, když je zaležený do dalšího dne. Pak příjemně provlhne strouhaným jablíčkem a celý prolne chutí skořice, kakaem a vanilkou.

Postup -…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
NEJLEPŠÍ PERNÍČKY, JAKO OD BABIČKY

NEJLEPŠÍ PERNÍČKY, JAKO OD BABIČKY

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 530 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 130 g másla nebo hery, 3 lžíce medu, 3 vejce, necelou lžíci sody, 1 a půl lžíce koření do perníku, 1 a půl lžíce kakaa pro barvu, kdo nechce světlé perníčky, 2 a půl lžíce rumu, špetka citronové strouhané kůry-nemusí být, špetka skořice-nemusí být, čokoládová poleva na namáčení upečených perníčků.

Postup přípravy

Na tyhle skvělé, měkké perníčky nedám dopustit - peču je každé vánoce - hlavně proto, že si na nich rodinka může smlsnout okamžitě. Po chuťové stránce jsem ještě podobné nenašla a…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
KŘEHOUČKÉ  ZÁVITKY  Z  LISTOVÉHO TĚSTA - SLADKÉ I SLANÉ

KŘEHOUČKÉ ZÁVITKY Z LISTOVÉHO TĚSTA - SLADKÉ I SLANÉ

Potřebné ingredience

Suroviny: Balíček listového těsta, 1 vejce na potření závitků. Na sladkou náplň: meruňková marmeláda, džem. Na slanou náplň: A/ výběr surovin na potření těsta - kečup, hořčice, sardelová pasta, ostré čatní, křenová pěna … B/ Výběr surovin do náplně - tvrdý sýr, mozarella, balkánský sýr, šunka, losos, tuňák, syrečky, plísňové sýry, párek, klobása…

Postup přípravy

Pro blížící se oslavy konce roku jsou plněné závitky z listového těsta - s dobře zvolenou a chuťově sladěnou náplní - dokonalá volba.

Postup: Viz obrázkové přílohy.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY A DROBENKOU - klasika, která stále chutná

VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY A…

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto - 1 velký koláč: 200 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 deci, mléka, 1 polévková lžíce cukru, 1 čajová lžička cukru na kvásek 1/3 kostky droždí, 1 žloutek, 2-3 polévkové lžíce slunečnicového oleje, nebo rozpuštěného másla, 1 polévková lžíce zakysané smetany, nebo bílého neochuceného jogurtu. Suroviny na tvarohovou náplň:1 kostka tvarohu /může být i vanička/, moučkový cukr /dle chuti/, 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku pudinkového prášku, rozinky, rum, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na drobenku: ½ skleničky polohrubé mouky, ½ skleničky moučkového cukru, 2 plátky studeného másla. Suroviny na povidlovou náplň: ½ skleničky švestkových povidel, trochu rumu, 1 lžička vlažné vody.

Postup přípravy

Většinou se veškeré náplně u moravských koláčů dávají nahoru do vytlačeného důlku. U nás doma je ale zvykem těsto plnit tvarohem dovnitř, vršek už jen dozdobit povidly a zasypat…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
BÁJEČNÉ LINECKÉ DORTÍČKY  s máslovo-pudinkovým krémem

BÁJEČNÉ LINECKÉ DORTÍČKY s máslovo-pudinkovým krémem

Potřebné ingredience

Suroviny na linecké těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 žloutek, strouhaná citronová kůra. Suroviny na krém: 4 deci mléka, 8-10 malých lžiček krystalového cukru do mléka, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 200-250 g másla, asi 2 lžíce moučkového cukru na šlehání s máslem-podle chuti, 2 lžíce rumu

Postup přípravy

Tyto dortíčky jsou s minimem surovin velmi rychle připravené, upečené a ihned příjemně křehoučké. Po naplnění krémem jsou další den krásně měkké. Co se týká těsta na linecké…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Lehoučká kakaová roláda plněná šlehačkou

Lehoučká kakaová roláda plněná šlehačkou

Potřebné ingredience

Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 1 plná lžíce kakaa a 1 plná lžíce pudinku s čokoládovou příchutí v prášku. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače – „smetafix“, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu meruňkového džemu na potření upečeného těsta, podle chuti trochu drobně nasekané čokolády, olej na potření pečícího papíru.

Postup přípravy

Těsto na kakaovou roládu je bez kypřícího prášku a mouky - jeho příprava je velmi snadná a rychlá.
Je to obdoba předešlé světlé roládky se šlehačkovou náplní, postup je…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Lehká roládka se šlehačkovou náplní

Lehká roládka se šlehačkovou náplní

Potřebné ingredience

Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 20 g škrobové moučky, nebo ½ sáčku vanilkového pudinku / kokosového/, 1 plná lžíce hladké mouky. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače-smetafix, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu jahodového, nebo malinového džemu na potření upečeného těsta, olej na potření pečícího papíru.

Postup přípravy

Protože je tento moučník bez kypřícího prášku, vše stojí a padá na dobře vyšlehaném sněhu.
Ale stojí to za to - tato roládka je rychle připravená, upečená, snězená a hlavně…

Zobrazit více...

Kategorie