Drožďová gulášová polévka
Potřebné ingredience
olej***1 cibule***2 kostky droždí***kostka masoxu***2 buřty - nebo 10 dkg salámu***2-3 brambory***3 stroužky česneku***majoránka***kmín***sladká paprika - množství koření podle chuti
Postup přípravy
Na oleji zesklovatíme cibulku, na to rozpustit droždí do zhnědnutí. Zalít litrem horké vody. Do toho nakrájet na kostičky brambory , kostku masoxu a vařit. Dále přidat česnek a…
Fazole po bretaňsku
Potřebné ingredience
fazole-suché nebo konzerva***měkký salám***kyselé okurky***kečup***cibule***masox***hl. mouka***olej***sladká paprika***mléko
Postup přípravy
Dělávám "od oka", ale zkušené hospodyňky si přizpůsobí množství počtu strávníků.
Fazole namočíme předem, druhý den v neslané vodě uvaříme. Současně s fazolemi si připravujeme…
Superjednoduché těsto na štrůdl
Potřebné ingredience
1/2 kg hladké mouky *** 1 bílý jogurt *** 1 hera *** špetka soli
Postup přípravy
Zpracujeme a necháme odležet, dávám tak na půl dne do lednice. Po upečení chce víc pocukrovat, těsto není sladké. Jak se plní štrůdl snad víte, kdyby ne, tak písněte vzkaz. :-)
Hrníčkové lívance i pro začátečnice
Potřebné ingredience
2 hrnky vlažného mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka soli, lžíce cukru, 1-2 vejce
Postup přípravy
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Já prostě všechno zamíchám drátěnou kvedlačkou a nechám v teple pod utěrkou kynout - nejlépe vyhřát troubu na 50 st. , vypnout a…
Nudle "mlaskala"
Potřebné ingredience
Široké nudle nebo fleky, NIVA, česnek
Postup přípravy
Uvařím těstoviny podle návodu. Do talíře nastrouhám nivu a podle chuti česneku. Smíchám s horkými těstovinami. Mlaskají při tom nudle i my. Dobrou chuť.
Vánočka - zkušební pokus - postup pletení
Potřebné ingredience
1/2 kg polohrubé mouky/1 kostka droždí - 42 g/100 g tuku -hera apod./90 g cukru krupice/3 žloutky/vanilkový cukr - sáček/2 dcl mléka/špetka soli/mandle, oříšky , rozinky - podle chuti/vajíčko na potření
Postup přípravy
Zpracujeme z přísad kynuté těsto a necháme déle kynout - je docela mastné a tužší. Všechny přísady musí mít pokojovou teplotu, hlavně droždí nechat déle v pokoji oteplat, tuk…
ŽELATINA - jak na to
Potřebné ingredience
želatina
Postup přípravy
- listy želatiny namočíme na 5 minut do studené vody a nabobtnalé je pomalu za mírného zahřívání rozpustíme
- přidáme trochu krému, rozmícháme a teprve pak zamícháme do zbytku…
TĚSTO - JAK NA TO
Potřebné ingredience
různé
Postup přípravy
PIŠKOTOVÉ - dávat jen čerstvá vejce pokojové teploty
- část mouky můžeme nahradit mletými oříšky nebo mandlemi
- sníh…
Grenadýrmarš - když už doma není ale lautr nic
Potřebné ingredience
Brambory, těstoviny, sůl, olej, cibule
Postup přípravy
Dám vařit brambory do většího hrnce než je potřeba, když jsou trochu ovařené, přileju horkou vodu a přihodím tam těstoviny - nejlépe flíčky nebo co zrovna máte kromě špaget,…
Zapečené kotlety
Potřebné ingredience
kotlety, brambory, kelímek smetany, tvrdý sýr, cibule, olej, 1 cibule, sůl, pepř
Postup přípravy
Kotlety - počet podle počtu strávníků- naklepeme, osolíme a případně opepříme. Do pekáčku nalijeme olej a na dno nasypeme nakrájenou cibuli. Na to naklademe plátky kotlet.…