Smradlavý slaný koláč
Potřebné ingredience
TĚSTO: 250 g bílého jogurtu, 1 vejce, 1 PL oleje, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1/2 PDP, sůl NÁPLŇ: zrající sýr Romadur (2-3 ks) nebo olomoucké tvarůžky, pórek na kolečka, anglická slanina, uzený bůček nebo uzená krkovička, oregano
Postup přípravy
Umícháme těsto, dáme na kulatý plech vyložený papírem na pečení, posypeme ho polohrubou moukou a uhladíme (lepí se). Povrch podklademe nakrájeným sýrem, posypeme oreganem,…
Karamelový zákusek na oplatce od Adriany S. (adrika280…
Potřebné ingredience
TĚSTO: 7 bílků, 5 žloutků, 250 g krystalového cukru, 200 g mletých ořechů, 4 PL strouhanky, 1/2 prášku do pečiva KRÉM: 1 salko (zkaramelizované), 1 Hera, DÁLE: 3 oplatky na plech, hrst posekaných ořechů, cca 50 g čokolády
Postup přípravy
RECEPT VKLÁDÁM SE SOUHLASEM ADRIANY (včetně titulní fotky)!!!
Salko si uvaříme předem ve vodní lázni cca 2-2,5 hodiny. Nebo použijeme kupované (viz obr.)
Dno velkého…
Jogurtová pomazánka
Potřebné ingredience
1 jogurt Hollandia nebo jiný hustý (500 g), sůl, paprika, česnek, jarní cibulka
Postup přípravy
Jogurt vyklopíme do plátýnka a necháme přes noc odkapat v lednici (neurychlujte to vymačkáním nebo vytlačíte i jogurt - taky jsem zkoušela).
Vykapaný jogurt smícháme s…
Rebarborový koláč (recept po babičce)
Potřebné ingredience
2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje nebo 125 g tuku, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, cca 750 g rebarbory (4 stonky). Drobenka: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a necelých 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku
Postup přípravy
Smícháme tekuté přísady, pak přidáme mouku s práškem a nalijeme na plech, buď vymazaný a vysypaný nebo vyložený pečícím papírem. Navrch dáme oloupanou a nakrájenou rebarboru a…
Kváskový chleba s receptem na kvásek (s droždím nebo i…
Potřebné ingredience
KVÁSEK: 1. den - 200 g celozrnné žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 2. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 3. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 125 ml vlažné vody, 4. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 125 ml vlažné vody TĚSTO: 1000 g mouky (700 g pšeničné chlebové a hladké, 300 g žitné chlebové mouky), 300 g kvásku, 500-600 ml vody (podle hustoty kvásku), 3 ČL celého kmínu, 3 ČL soli, 21 g droždí (1/2 kostičky). Pro lepší kynutí doporučují v knížkách o pečení chleba, přidat 1 malou tabletu celaskonu nebo 1 PL octa. Začala jsem přidávat 1 PL jablečného octa a přidávám i více kvásku (až 500 g).
Postup přípravy
KVÁSEK:
Kvásek je údajně dobré zadělávat v keramické nádobě, ale mám vyzkoušenou i skleněnou a plastovou a funguje to. V průhledných jsou i lépe vidět bubliny, jak kvásek kvasí…
Slaný dort ***NOVINKA*** BOMBA v potahování sýrem!!!
Potřebné ingredience
1 toustový chleba (necelé balení), po 250-300 g pomazánky (sýrovočesneková a topinková z Globusu), 200 g kapiového salámu (měkký také Globus - dovnitř), po 100 g herkulese a paprikáše navrch, 1-2 pomazánková másla (nejraději bystřické). Dále na potažení plátkový sýr (lehce rozehřátý v troubě a rozválený do plátu) na ozdobu cherry rajčátka, černé a zelené olivy, plátek vajíčka (víc se nevešlo).
Postup přípravy
Do dortové formy jsem vždy vyložila vrstvu toustového chleba (dokrájet dle potřeby, spojí se to). Vrstva se pomaže pomazánkovým máslem, pak se namaže pomazánka, položí salám,…