Zobrazit přihlášovací formulář
NÁPOJE, DRINKY
Rychlá zázvorová limonáda

Rychlá zázvorová limonáda

Potřebné ingredience

pěkný kousek čerstvého zázvoru, 2 -3 citrony (může být i limetka, nejlépe je to půl na půl), několik lžic hnědého cukru, 1,5l minerálky bez příchutě nebo sodovky, mátové lístky, led

Postup přípravy

Citrony a limetky pořádně opláchneme a vydrbeme pod horkou vodou.Ostrou škrabkou oloupeme kůru a dáme ji do mísy, přidáme nastrouhaný kořen zázvoru(oloupaný)., hnědý cukr a…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Drůbeží jatýrka na Moravance

Drůbeží jatýrka na Moravance

Potřebné ingredience

drůbeží jatýrka, 1 velká cibule, česnek (větší stroužek), sklenice Moravanky (nebo Kunovjanky), olej, sůl, pepř, pár kapek worchesteru

Postup přípravy

Nasekáme cibulku, česnek nakrájíme na plátečky, dáme zesklovatět na olej.Poté přidáme očištěná jatýrka a opečeme.Až se zatahnou posolíme a trochu opepříme.Nakonec přidáme sklenici…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Grilované kuřecí špízy, podávané s křupavým kuskusem a rajtou

Grilované kuřecí špízy, podávané s křupavým kuskusem a…

Potřebné ingredience

Na 4 porce potřebujeme:

Špízy:

4 kuřecí stehenní řízky,
1 balení baby banánů (případně 2 klasické),
2 naťové cibulky,
panenský olivový olej,
2 PL lžíce curry pasty červené (nemáme-li, použijeme kvalitní curry koření, asi 2-3 čajové lžičky),
šťávu ze dvou limetek,
sůl,
špetku chilli nebo Harissy,
2 lžičky sezamových semínek - nejlépe neloupaných,
lžíce medu,
pár kapek kvalitní sojové omáčky,
čerstvý koriandr nebo petrželku,
špejle či grilovací jehly,


Kuskus:

250g kuskusu(např.firma Bacchini),
250ml zeleninového bujonu,
mladou cuketku,
několik stonků řapíkatého celeru,
panenský olivový olej nebo máslo,

Rajta:

1 smetanový jogurt(ideální je řecký) - pro dietnější formu zvolíme např. Activii,
velkou salátovou okurku,
římský kmín,
mletý pepř,
sůl,
1 -2 stroužky česneku,
pár kapek limetkové šťávy nebo trošku nastrouhané kůry,
panenský olivový olej,
čerstvá máta, koriandr.

Postup přípravy

Jídlo vypadá složitě, ale je to velmi jednoduché, rychlé a hlavně ohromná dobrota!

Kuřecí maso si naložíme nejlépe přes noc.
Smícháme curry s olivovým olejem, špetkou…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí závitky s koriandrovo-česnekovým máslem, orientální dobrůtka!!!

Kuřecí závitky s koriandrovo-česnekovým máslem,…

Potřebné ingredience

Pro 4 osoby si připravíme:4 kuřecí prsní řízky, kůru a šťávu z jedné velké limetky,několik lžic hnědého cukru,kvalitní sojovou omáčku,trošku škrobu,olejNa česnekovo-koriandrové máslo potřebujeme:2-3 stroužky česneku,hrst nasekané koriandrové naťi,pár kapek limetkové šťávy a špetku limetkové kůry,vegetku bez glutasolu nebo sůl (vegetka je lepší),asi 100g másla

Postup přípravy

Změklé máslo promícháme s rozetřeným česnekem, koriandrem, šťávou a kůrou z limetky, dochutíme vegetkou či solí.
Kuřecí prsa z jedné strany naklepeme a na tuto stranu rozetřeme…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Léty osvědčený recept na rýži k číně

Léty osvědčený recept na rýži k číně

Potřebné ingredience

Žádná paraboiled, ale klasická thajská jasmínová rýže!
200g rýže, 4,5dl vody.Žádná sůl!

Postup přípravy

Rýži jen jemně propláchneme, abychom nevyplavili mnoho škrobu.Zalijeme vodou, přivedeme k varu.Teď to důležité!!!Ve chvíli, kdy se rýže začne vařit, stáhneme plamen na úplné…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninová polévka s cizrnou tak trochu po mexicku :)

Zeleninová polévka s cizrnou tak trochu po mexicku :)

Potřebné ingredience

polévková zelenina dle chuti (2 mrkve, petržel či pastinák, malý celer, několik stonků řapíkatého celeru, kedluben), velká červená cibule, 2 stroužky česneku, pár plátků pancetty nebo anglické slaniny(vegetariáni vynechají, ale nevědí oč přicházejí), plechovka loupaných rajčat - nejlépe sekaných, rajčatové pyré (0,5l balení), plechovka cizrny, zeleninový bujon s olivovým olejem, sůl, barevný mletý pepř, tymián, saturejka, trošku třtinového cukru, limetková či citronová šťáva, olivový olej, koriandrová nať na ozdobení(kdo nerad, použije petrželku)

Postup přípravy

Očištěnou zeleninu nakrájíme třeba na proužky, slaninu na kostičky, cibuli a česnek na jemné plátky.Do hrnce dáme cca 2 lžíce olivového oleje, osmahneme slaninu.Poté přidáme…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Pikantní karboše - pečené!

Pikantní karboše - pečené!

Potřebné ingredience

1kg mletého masa (směs vepřové/hovězí), vrchovatá lžíce ostřejší hořčice (dávám anglickou práškovou - rozmíchanou s troškou vody, ale super je i dijon), 3 malá vejce, 2 lžíce ostřejšího kečupu, 4 - 5 stroužků česneku, 1 červená cibule, 1 cibulka se zelenou natí (jarní), 2 lžičky rosovického koření, 2 lžičky majoránky, lžička červené papriky - sladké, sůl, pepř, strouhanka celozrnná, troška rostlinného oleje(nemusí být)

Postup přípravy

Veškeré ingredience krásně promísíme a proňahňáme, zahustíme strouhankou tak, aby šly vytvořit karbanátky.Já dělám karbošky malé, asi tak velikosti golfového míčku a každý splácnu…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Božské a hlavně jednoduché lívanečky podle Nigelly Lawson

Božské a hlavně jednoduché lívanečky podle Nigelly…

Potřebné ingredience

2 větší (nebo 3 menší) vejce, vanička tvarohu(250g), trošku nastrouhané kůry z chemicky neošetřenéhocitronu nebo pomeranče, vanilková esence( přírodní, ne chemie), 2PL cukru krupice, asi 5PL hladké mouky, 250g čerstvých jahod, hnědý cukr dle chuti, ocet balsamico, javorový sirup (nemusí být)

Postup přípravy

Jahůdky si pokrájíme na kousky, zasypeme troškou hnědého cukru a zakápneme pár kapkami balsamico octa (ten je velice důležitý, dá jahodám fantastickou chuť!!!)

Oddělíme si…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2

Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2

Potřebné ingredience

na recept č.1 potřebujeme:
1l mátových lístků,
600 ml vody,
350g cukru,
případně potravinářské barvivo( já ho nepoužívám),
trochu kyseliny citronové,



na recpt č.2 potřebujeme:
100g mátových lístků,
500ml vody,
1-2citrony - nakrájené na plátky,
500g cukru,
trochu kyseliny citronové

Postup přípravy

Recept č.1:

Listy zalejeme vodou, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme probublávat asi 30 minut.Poté přes síto s gázou přecedíme a necháme řádně odkapat.Do tekutiny…

Zobrazit více...

Kategorie