Perníky do formy :o)
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 100 g medu, 50 g másla, 50 g cukru, 1 lžíce perníkového koření, 1 vejce, citr. kůra, 1 lžička octa...
Postup přípravy
Nechat odležet 1 den v lednici, pak vtlačovat do forem. Perník pak opatrně vyndáme a klademe na pečící papír. Pečeme v rozehřáté troubě. Můžeme potřít rozšlehaným vejcem :o)
Borůvkové koláče :o)
Potřebné ingredience
1/2 kg hladké mouky, 30 dkg tuku, 2 vejce kvásek : trochu vlažného mléka, 1/2-3/4 droždí, cukr, sůl borůvky, pol. mouku, máslo a cukr na žmolenku
Postup přípravy
Když nemám na pečení dostatek času nebo chuti použiji těsto na české buchty v prášku :o(
Do mouky přidám změklý tuk, vejce a vykynutý kvásek. Vypracuji a popráším hladkou…
Čvachťáky - Kvašáky
Potřebné ingredience
Na 10 sklenic či kastrol čvachťáků : 1 l octa, 2 l vody, 30 dkg cukru, 6 dkg soli, 20 ks sladidla, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, hořčičné semeno. Nálev se vaří 10 min. od varu - čvachťáky se zalijí horkým nálevem. Na klasické okurky nálev zchladit, zalít okurky s koprem, cibulí...dle chuti, uzavřít a vařit 7 min. od varu :o) Jsou výborné a nezakalují se !!!
Postup přípravy
Tento recept je vhodný i k zavařování klasických okurek. Jen se zalévají vychladnutým nálevem a zavařují se 7 min. od varu.
Čvachťáky : k okurkám přidávám kopr a cibuli
Borůvkové knedlíky :o)
Potřebné ingredience
30 dkg polohrubé mouky, mléko, 1 vejce, droždí, moučka...
Postup přípravy
30 dkg polohrubé mouky do které vmícháme připravený kvásek - 1/2 droždí, trošilinku soli, trošku moučky a vlažného mléka - necháme vzejít...+ 1 vejce, dle potřeby vlijeme mléko a…
Medová hnízda zdobená oříšky či mandlemi
Potřebné ingredience
20g droždí, 1 lžíce cukru, 500g hladké mouky, 2 lžíce medu, 1 vejce, 20g másla, trošičku soli, 250ml mléka, 1 vejce na potření, drcené oříšky nebo mandle.
Postup přípravy
Z droždí, cukru, trochy mouky a malé části mléka uděláme kvásek, necháme vzejít.
V míse pak promícháme zbylé suroviny, máslo rozpustíme a vmícháme spolu s…