Levandulový med
Potřebné ingredience
2 hrsti levandulových květů ( já dělala z potravinářské, sušené a je výborný), 1 litr vody, 3 bio citrony, kousek celé skořice, 1 kg třtinového cukru
Postup přípravy
Květy dáme do hrnce, zalejeme vodou, přidáme pokrájené citrony i s kůrou, skořici a asi 20 minut povaříme na mírném ohni. Pak necháme den odstát, poté scedíme, přidáme cukr a…
Meduńkový sirup
Potřebné ingredience
Čerstvá meduňka i se stonky ( nebo máta, kopřivy...), 1,5 l vody, 1 kg třtinového cukru, 2 bio citrony, 2 lžíce kyseliny citronové.
Postup přípravy
Vodu přivedeme k varu, necháme zchladnout, přidáme meduňku a na kolečka nakrájené citrony i s kůrou a necháme 24 hodin louhovat.
Poté meduňku zcedíme přes plátno nebo husté…
LOKŠE S POVIDLY A MÁKEM
Potřebné ingredience
1 kg brambor, 300g hladké mouky, povidla, mletý mák, moučkový cukr, sádlo ( nebo máslo), sůl
Postup přípravy
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, já strouhala na struhadle s menšími otvory, přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto uválíme na…
Jáhlový koláč..
Potřebné ingredience
Korpus: 200g jáhel, 100g strouhaného kokosu, 1/4 lžičky skořice, nerafinovaná sůl, 3 lžíce agáve sirupu Poleva: meruňky, rybíz, lesní jahůdky, 50g plátků mandlí, 10g agar-agar( koupíme ve zdravce), 5 lžic agáve sirupu, špetka soli
Postup přípravy
Jáhly se přivedou k varu ve dvojnásobném množství vody se špetkou soli, vaříme pod poklicí cca 20 minut. Během varu opražíme na pánvi kokos. 2 minuty před koncem varu jáhel…