šlehačková pochoutka
Potřebné ingredience
1x šlehačka, 1x 100% tuk, 30 dkg hl.mouky, moučkový cukr na obalení
Postup přípravy
Ze surovin umícháme těsto (tuk je lepší do mouky nastrouhat). Vyválíme silnější placku a vykrajujeme různé tvary. Zvolna pečeme a po upečení dorůžova (ještě teplé) obalujeme v…
Sladkokyselé okurky
Potřebné ingredience
4l vody, 1l octa, 1 deko, 1 lžička soli, 60 dkg cukru, na dno skleničky: mrkev, cibule, kousek bobkového listu, několik kuliček nového koření a pepře, kousek kopru
Postup přípravy
Lák: svaříme vodu, ocet, deko, sůl a cukr, můžeme scedit kuličky z deka.
Okurky naplníme do sklenic a zalijeme připraveným lákem (teplým nebo studeným).
Sterilujeme na…
limonáda z černého bezu
Potřebné ingredience
4 veliké květy, 4 l vody, 1/2kg cukru, 1 citron na kolečka
Postup přípravy
Svaříme 4 l vody s 1/2kg cukru, necháme vychladnout, nalijeme do velké sklenice od okurek, přidáme 1 citron a 4 veliké květy, sklenici uzavřeme celofánem, zavážeme a necháme týden…
šťáva z černého bezu
Potřebné ingredience
25 velkých květů, 2 kg cukru
Postup přípravy
Květy necháme 24 hod vyluhovat ve 2 l vody, pak přecedíme přes plátno, přidáme 2 kg cukru, krátce povaříme a stočíme do lahví.
med z černého bezu
Potřebné ingredience
25 velkých květů, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 oloupaný citon na kolečka
Postup přípravy
Květy bez stopiček a citron povaříme 20 min ve 1 l vody, pak necháme 24 hod stát. Poté scedíme (nejlíp vymačkat přes plátno), přidáme 1 kg cukru a vaříme na mírném ohni do…
pampeliškový med
Potřebné ingredience
200 květů pampelišek, 1 litr vody, 1 citron, 1 kg cukru
Postup přípravy
Pampelišky a citron na kolečka 20 min povaříme, pak necháme 24 hod stát. Přecedíme (nejlíp přes plátno), přidáme 1 kg cukru a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Plníme do…
kukuřičky nakyselo
Potřebné ingredience
malé bílé kukuřičné klásky, lák na okurky
Postup přípravy
Kukuřičky očistíme od chloupků, omyjeme, naskládáme do skleniček a zalijeme horkým lákem na okurky, sterilujeme jako okurky.
ředkvičky nakyselo
Potřebné ingredience
malé ředkvičky, nálev na okurky
Postup přípravy
Ředkvičky omyjeme, naskládáme do skleniček, zalijeme horkým lákem a sterilujeme jako okurky. Je to opravdu MŇAMKA!
pribináček
Potřebné ingredience
pudink (nejlíp vanilkový, ale lze i jiné příchutě), mléko, cukr, tvaroh ve vaničce
Postup přípravy
Pudink uvaříme dle návodu, jen mléka dáme trošku míň, aby byl tužší. Necháme vychladnout a do studeneého ručním šlehačem zašleháme tvaroh. Osladíme dle chuti. Rozdělíme do…
rychlovka
Potřebné ingredience
máslo, česnek (množství dle chuti), sůl, koření na pizzu
Postup přípravy
Rozmačkaný česnek vmícháme do másla, přidáme koření na pizzu (podle chuti, ale ne příliš) a osolíme. Pomazánka je vhodná na jednohubky, ale nejen na ně. Dobrou chuť!