Takart
Potřebné ingredience
1kg kysaného zelí, 1kg mletého vepřového masa, trocha rýže, 2 cibule, 2-3 vejce, sůl, pepř, sladká paprika, trocha mouky a sádla na jíšku.
Postup přípravy
Zelí dáme vařit do velkého hrnce asi ve třech litrech vody. Zatím co se zelí vaří, připravíme si 1kg mletého vepřového masa (nejlépe libový bůček), přidáme asi 5 hrstí oprané rýže, umleté 2 cibule a 2-3 vejce. Okořeníme trochou mletého pepře, červenou paprikou a osolíme. Vše pořádně promícháme a pak rukama děláme koule a házíme je do vařícího se zelí.Nejlíp se koule dělají mokrýma rukama (pro představu asi 5cm v průměru, podle velikosti přizpůsbíme dobu vaření). Asi po hodině jednu kouli vyndáme a rozkrojíme jestli je vařená, pokud ano, vyndáme všechny koule na talíř a zelí stále necháme vařit. Vedle si na sádle uděláme jíšku do růžova a na závěr do ní přidáme sladkou papriku, jíška musí být opravdu papriková. Vmícháme postupně do zelí, pozor aby to nebylo moc husté, vložíme zpátky koule a necháme ještě krátce povařit. Jíst se to dá samotné, s čerstvým chlebem a nebo s houskovým knedlíkem. Není to tak složité jak to vypadá a je toho plný hrnec.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé