(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Jihočeská vánočka
Potřebné ingredience
1/2kg hladké mouky, 1/2kg polohrubé mouky ,20dkg cukru krupice,1 vanil.cukr,1hera nebo máslo, 6dkg droždí ale stačí i jedna kostka,1/2l mléka (necelý),špetka soli,3 vejce celá
Postup přípravy
dám všechny suché přísady pak přidám rozdrobené droždí ,vejce a na kousky změklé máslo nebo heru přileju vlažné mléko a zpracuju v těsto to necham kynout a pak upletu vánočku.Vánočku pletu z devíti pramenů a to tak že jsem se každý rok potila u prvních 4 pramenů ale letos jsem si to udělala jednoduché a rychlé zlpetu dva prameny a pak zase dva prameny a přidám je vedle sebe a konce spojím a trochu ohnu dolu pak si udělám na těch 4 pramenech prohlubeninu a přidám další pramen a ten je pletený ze 3 a pak zase prohlubeninu a přidám vršek a ten je jen smotám jako ty první 4 prameny. .Po upletení necháme ještě znovu minimálně 10 minut odpočinout na plechu.Doufám že jsem to aspon trochu popsala tak at tomu je rozumět.Těsto je trošičku lepkavé ale stačí při dělání každého pramene pomoučit.
vánočka
vanočka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
petora1
(upraveno)
1. 12. 2011, 23:39
Mirko,prosím jak dlouho těsto nechat kynout? a jak cca dlouho se peče
PAULUSS
(upraveno)
11. 12. 2011, 15:07
@petora1
Petruško já nechávám podle toho jak mám čas a když to je na teplém místě tak to je fofr poznáte až bude mísa vrchovatá tak hodinku .Po upletení těsta necháme ještě znovu minimálně 10 minut odpočinout na plechu.Pečení nesleduji to už člověk pozná ale mužete to odskoušet špejlí.
Saraa
(upraveno)
3. 1. 2011, 23:02