(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
Domácí klobásy
Potřebné ingredience
1kg bůčku, 1,5 kg kýty, česnek, sůl, mleté nové koření, mletý pepř, muškátový oříšek, mletá červená paprika, pálivá paprika (já dala místo ní chilli)
Postup přípravy
Maso pokrájet na menší kousky (aby se nám vešly do mlýnku), osolit, rozetřít česnek a nechat 4 dny odležet. Já jsem každý den s masem hnula, aby se česnek dostal co možná všude.
Pátý den maso semeleme na mlýnku na maso, přidáme mleté koření a plníme do střívek. Střívka zakrucujeme po cca 20cm, navlékneme na tyč a dáme do udírny. Tatínek udělal udírnu ze starého sudu. Položíte ho dnem na vyšší cihly, zatopíte pod ním, na dno dáte vrstvu bukových pilin, zavěsíte tyče s klobásami, přiklopíte a udíte alespoň 6 hodin. Tohle jsou mé první klobásy a musím říct, že se skutečně povedly. Z uvedené dávky jsem jich udělala 18 nožiček, čili 9 párů.
Pátý den maso semeleme na mlýnku na maso, přidáme mleté koření a plníme do střívek. Střívka zakrucujeme po cca 20cm, navlékneme na tyč a dáme do udírny. Tatínek udělal udírnu ze starého sudu. Položíte ho dnem na vyšší cihly, zatopíte pod ním, na dno dáte vrstvu bukových pilin, zavěsíte tyče s klobásami, přiklopíte a udíte alespoň 6 hodin. Tohle jsou mé první klobásy a musím říct, že se skutečně povedly. Z uvedené dávky jsem jich udělala 18 nožiček, čili 9 párů.
v "udírně" ze sudu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Renata 104
(upraveno)
29. 8. 2012, 10:12
Nádhera, musím zkusit. Díky za recept.
molljana
(upraveno)
15. 1. 2012, 16:24
Dobrý den, mohly bych vás požádat o postup jak táta udělal tu udírnu,než koupím nějaký krám na zahradu. A kde kupujete střívka a jaká?dostla jsem plničku na klobásy tak jsem začátečník. Prosím poslat na mail janamoll@seznam.cz moc děkuji
lidare
(upraveno)
11. 4. 2011, 13:01
vypadají bezvadně a jste šikulka
Snezenkakyticka
(upraveno)
11. 4. 2011, 13:19
@lidare
díky
Myna
(upraveno)
11. 4. 2011, 12:48
DALA JSEM SI DO OBLÍBENÝCH VYPADAJÍ SKVOSTNĚ, MUSÍM JE NĚKDY VYZKOUŠET DÍKY MOC ZA RECEPT LENKA
Snezenkakyticka
(upraveno)
11. 4. 2011, 13:19
@Myna
marcelau
(upraveno)
7. 4. 2011, 7:03
oku lahodící pohled, recept je fajn, časem možná budeme vyrábět uzeniny všichni a nebudeme jíst ty nesmyslné náhražky
Snezenkakyticka
(upraveno)
11. 4. 2011, 12:15
@marcelau
...je pravda, že tohle je o něčem jiném, než v obchodech. Zkoušela jsem i šunku a momentálně se chystám na tvrdý sýr.
100ml
(upraveno)
6. 4. 2011, 23:39
Dobry večer, mohla byste my napsat kde kupujete ty střívka dekuji .Jana
Snezenkakyticka
(upraveno)
11. 4. 2011, 12:13
@100ml
Jani střeva kupuji u f. Veselý v Ústí, má řeznické potřeby
Pointa
(upraveno)
6. 1. 2011, 19:44
Vypadají báječně
johnynka
(upraveno)
6. 1. 2011, 9:53
Prosím vás a jaká střívka jste použila?
Snezenkakyticka
(upraveno)
9. 1. 2011, 9:01
@johnynka
Ivet vepřová...
Hyzule
(upraveno)
2. 1. 2011, 18:00
bože to je pohled hned bych se zakousla
Boubele
(upraveno)
2. 1. 2011, 17:59
bez udírny se to asi nedá ?
Snezenkakyticka
(upraveno)
3. 1. 2011, 14:25
@Boubele
také nemáme udírnu, chtěla jsem to vyzkoušet, tak mi taťa udělal udírnu ze starého sudu...
snecka
(upraveno)
21. 2. 2011, 19:21
píšu si, třeba příští rok, a nebo jak bude nekdo udit, hodte sem i fotečku rozkroje, jaké je to uvnitř NÁDHERNÉÉÉÉ, TAKOVÉ SI JE PŘEDSTAVUJU TAKY, URČITE JE NEKDY ZKUSÍM, S NEKÝM ZKUŠENÝM ) ještě otázka, kde necháváte maso odpocinout?? ty 4 dny, v lednici muže být?? dekuji
Snezenkakyticka
(upraveno)
26. 2. 2011, 20:36
@snecka
Ivčo tak konečně jsem vložila fotku rozkrojené klobásy. Maso je mleté na klasickém mlýnku na maso...ano, maso odpočívá ty 4 dny v lednici...ať se povedou!
Snezenkakyticka
(upraveno)
26. 2. 2011, 20:37
@snecka
..