(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Alsaský jablkový koláč

Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 30 g moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce studené vody, NA NÁPLŇ: 3 jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 200ml smetany (alespoň 30%)
Postup přípravy
1/ Z mouky, změklého másla nakrájeného na malé kousky (nebo nastrouhaného), jednoho žloutku, moučkového cukru, soli a vody zpracovat těsto. To poté zabalit do potravinové fólie a nechat chvíli odpočinout v chladu. (Nejdřív vyjde cosi jako drobenka a tahle směs se pak musí hníst na válu, až vznikne kompaktní - ale stále křehké - těsto.)
2/ Předehřát troubu na 180 °C.
3/ Koláčovou formu vymazat tukem.
4/ Jablka omýt, rozkrájet na čtvrtky, vykrájet z nich jadřince a oloupat. Každou čtvrtku třikrát naříznout podélně do hloubky tak, aby se ale nerozpadla. Naříznutá jablka pokapat šťávou z citronu, aby nehnědla.
5/ Těsto rozválet na placku a vyložit jím formu. (Přímo ve formě lze ještě těsto rukama "rozmačkávat" do stran.) Na několika místech propíchat těsto vidličkou.
6/ Na těsto položit jablka naříznutím nahoru a péct ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
7/ Krupicový a vanilkový cukr se třemi žloutky utřít do pěny a přimíchat smetanu.
8/ Předpečený koláč přelít žloutkovo-smetanovou směsí, teplotu v troubě snížit na 160°C a péct dalších 20-25 minut.
2/ Předehřát troubu na 180 °C.
3/ Koláčovou formu vymazat tukem.
4/ Jablka omýt, rozkrájet na čtvrtky, vykrájet z nich jadřince a oloupat. Každou čtvrtku třikrát naříznout podélně do hloubky tak, aby se ale nerozpadla. Naříznutá jablka pokapat šťávou z citronu, aby nehnědla.
5/ Těsto rozválet na placku a vyložit jím formu. (Přímo ve formě lze ještě těsto rukama "rozmačkávat" do stran.) Na několika místech propíchat těsto vidličkou.
6/ Na těsto položit jablka naříznutím nahoru a péct ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
7/ Krupicový a vanilkový cukr se třemi žloutky utřít do pěny a přimíchat smetanu.
8/ Předpečený koláč přelít žloutkovo-smetanovou směsí, teplotu v troubě snížit na 160°C a péct dalších 20-25 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Moselka
(upraveno)
25. 2. 2011, 10:38
To vypadá velice dobře
, zítra má přijet návštěva, tak vyzkoušíme


nahlásit
horama
(upraveno)
2. 3. 2011, 15:47
@Moselka
Dejte vědět, jak se vám povedl a jak vám chutnal.

nahlásit
Moselka
(upraveno)
18. 4. 2011, 20:57
@horama
Dobrý den, povedl se, byl vynikající...na návštěvu bohužel nezbyl

nahlásit
horama
(upraveno)
19. 4. 2011, 9:49
@Moselka
Ať si návštěva udělá vlastní.


nahlásit