Klasická vánočka - hrníčková
Potřebné ingredience
3 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku mléka, 6 lžic pískového cukru, 1/2 kostky másla, 1 kostka droždí, 1 žloutek, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí, 1/2 balíčku omytých a osušených rozinek, 1 lžička nastrouhané kůry z citronu, špetka mušk. oříšku, 1/2 lžičky tluč. badyánu,špetka soli, 1 vejce na potření vánočky, 1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí (nebo plátků)
Postup přípravy
v míse smíchat mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citr. kůru, koření, přidat žloutek a vykynutý kvásek - krátce promíchat
přidat rozinky, mandle, nakonec rozehřáté (trochu vychladlé) máslo - vypracovat těsto (hnětu celkem dlouho, aby bylo dobře propracované)
vytvarovat bochánek, nechat vykynout, pak rozdělit na 9 dílů a splést 4, 3, 2 copánky, naskládat na sebe (vždycky trochu střed prohloubit hřbetem ruky)
nechat chvilku dokynout, zapíchnout špejle proti sesunutí (i když mně se někdy trochu sesune i špejlema) :-)
potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat mandlemi a upéct - 180 st. cca 45 min - vyzkoušet vpíchnutím špejle, když se nelepí těsto, je vánočka upečená. Dobrou chuť.
spodní díl vánočky ze 4 pramenů
přidaný prostřední díl ze 3 pramenů
vrchní díl podsunout pod spodek vánočky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé