(recept
si oblíbilo 32 návštěvníků)
Krupicové noky
Potřebné ingredience
250ml mléka, 40g másla, špetka soli, 110g hrubé krupice (+ trocha na pozdější obalení noků), 1 vejce
Postup přípravy
1/ Mléko a máslo dát do jednoho kastrolu a přivést téměř k varu. Potom osolit.
2/ Za stálého míchání přisypávat krupici a nechat houstnout. V konečné fázi bude těsto částečně držet při sobě a bude se oddělovat od vařečky. (Nestačí konzistence kaše.)
3/ Nechat vychladnout.
4/ Vejce prošlehat a vmíchat do krupicového těsta.
5/ Pomocí dvou lžic tvarovat noky a obalovat je v trošce hrubé krupice.
6/ Ve větším hrnci přivést k varu osolenou vodu, všechny noky naráz do ní shrnout a vařit 7-8 minut. (Dokud nevyplavou.)
Pozn.
Noky jsou výborná příloha ke smetanovým omáčkám - třeba k vepřovému na paprice, houbové omáčce, svíčkové apod.
Základní variantu noků si můžete obohatit o přidání zeleninové složky (přidávala by se současně s vejcem) - např. nastrouhaná mírně povařená mrkev nebo ovařené ochucené houby apod.
Z tohoto množství surovin mi standardně vychází asi deset noků.
2/ Za stálého míchání přisypávat krupici a nechat houstnout. V konečné fázi bude těsto částečně držet při sobě a bude se oddělovat od vařečky. (Nestačí konzistence kaše.)
3/ Nechat vychladnout.
4/ Vejce prošlehat a vmíchat do krupicového těsta.
5/ Pomocí dvou lžic tvarovat noky a obalovat je v trošce hrubé krupice.
6/ Ve větším hrnci přivést k varu osolenou vodu, všechny noky naráz do ní shrnout a vařit 7-8 minut. (Dokud nevyplavou.)
Pozn.
Noky jsou výborná příloha ke smetanovým omáčkám - třeba k vepřovému na paprice, houbové omáčce, svíčkové apod.
Základní variantu noků si můžete obohatit o přidání zeleninové složky (přidávala by se současně s vejcem) - např. nastrouhaná mírně povařená mrkev nebo ovařené ochucené houby apod.
Z tohoto množství surovin mi standardně vychází asi deset noků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jarla
(upraveno)
13. 6. 2018, 17:07
vyzkouším
krišon
(upraveno)
13. 6. 2018, 17:22
@jarla
Vyzkoušej, u nás mají úspěch, dělám je k smetanovým omáčkám, ale výborné jsou i polité švestkovou omáčkou, borůvkovým žahourem či s rozmačkanými jahodami ...
marcelka1976
(upraveno)
27. 5. 2013, 10:06
Noky jsou vynikající.Dělala jsem je z dvojí dávky a ke kuřeti na paprice jsou luxusní
martinabrigita
(upraveno)
3. 2. 2013, 13:03
Výborný recept, měli jsme dnes k pečenému jehněčímu.
horama
(upraveno)
4. 2. 2013, 8:56
@martinabrigita
Jsem ráda, že i tak jednoduché a skoro zapomenuté recepty dělají radost.
lidare
(upraveno)
27. 1. 2011, 10:03
Taky se mi recept líbí,noky mám ráda a z krupice jsou jemné
horama
(upraveno)
27. 1. 2011, 12:54
@lidare
Člověk netuší, kolik radosti způsobí takovou drobností. Tak ať vám chutnají.
zuzka89
(upraveno)
14. 12. 2010, 16:34
vyzkouším, noky jsme ještě jako přílohu nedělali
horama
(upraveno)
14. 12. 2010, 17:30
@zuzka89
Doufám, že nezklamou.
poppysek
(upraveno)
14. 12. 2010, 14:14
horama
(upraveno)
14. 12. 2010, 15:15
@poppysek
Dcera nemá moc ráda knedlíky, ale dneska už do sebe láduje čtvrtý nok. Tak mě až při pohledu na ni napadlo, že je to sice recept nesmírně jednoduchý, ale to neznamená, že by se třeba někomu dalšímu nehodil - i jen jako nápad. Podle smajlíků vám udělal radost.
poppysek
(upraveno)
9. 2. 2011, 13:51
@horama
Ano, udělal, děkuji. Jídávala jsem nejlepší segedín na světě s krupicovými noky, které se už jaksi vařili ke konci s tím gulášem. Připoměla jste mi to a já děkujiiiii
horama
(upraveno)
9. 2. 2011, 16:22
@poppysek
Segedín s noky? To mě nenapadlo. Díky za inspiraci.