(recept
si oblíbilo 28 návštěvníků)
Makové hvězdičky
Potřebné ingredience
125 g mletého máku, 125 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g hladké mouky.\\\
\\\
Na ozdobu bílá poleva a cukrové perličky
Postup přípravy
Zpracujeme mletý mák s cukrem, přidáme mouku a nakonec máslo. Dobře propracujeme a vložíme do lednice. Poté odkrajujeme kousky těsta, znovu propracujeme a přes potravinovou fólii vyválíme na plát. Z plátu vykrajujeme hvězdičky, které pokládáme na papírem vyložený plech. Pečeme asi 12 min při 180 st. Celsia. Po vychladnutí slepujeme marmeládou vždy po dvou kusech, zdobíme bílou polevou (hotovou) a zdobíme cukrovými perličkami.\\\
\\\
Recept mám z Marianne už hodně dlouho. \\\
\\\
Pozor - s těstem se hůře pracuje, je lépe ho vyvalovat přes potravinovou fólii a těsto trochu podsypat. V původním receptu byla polohrubá mouka, ale lépe se mi osvědčila hladká. Z tého dávky je cca 30 hotových hvězdiček. Jsou opravdu hodně dobré. *** Těsto se chová opravdu díky máku trochu jinak, je trošku drobivější, ale nebojte se toho. Z těsta odkrajujeme spíše menší kousky, propracujeme, podsypeme vál moukou a vyvalujeme přes fólii nebo mikroten. Bez toho to nepůjde, těsto se bude lepit na váleček a budete chtít těsto hodit z okna - věřte mi, taky jsem to ze začátku chtěla udělat. A vyvalovat ne moc tenkou placku - pak by nešly hvězdičky přenášet. A moukou podsypat opravdu jen málo. Já mám silikonový vál a vyvalovala jsem přes kuchyňskou potravinovou fólii a šlo to dobře.
\\\
Recept mám z Marianne už hodně dlouho. \\\
\\\
Pozor - s těstem se hůře pracuje, je lépe ho vyvalovat přes potravinovou fólii a těsto trochu podsypat. V původním receptu byla polohrubá mouka, ale lépe se mi osvědčila hladká. Z tého dávky je cca 30 hotových hvězdiček. Jsou opravdu hodně dobré. *** Těsto se chová opravdu díky máku trochu jinak, je trošku drobivější, ale nebojte se toho. Z těsta odkrajujeme spíše menší kousky, propracujeme, podsypeme vál moukou a vyvalujeme přes fólii nebo mikroten. Bez toho to nepůjde, těsto se bude lepit na váleček a budete chtít těsto hodit z okna - věřte mi, taky jsem to ze začátku chtěla udělat. A vyvalovat ne moc tenkou placku - pak by nešly hvězdičky přenášet. A moukou podsypat opravdu jen málo. Já mám silikonový vál a vyvalovala jsem přes kuchyňskou potravinovou fólii a šlo to dobře.
Takto vypadají za syrova
Takto už upečené
A takto už slepené a nazdobené
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jipa
(upraveno)
14. 12. 2010, 21:54
Hned zítra na to vlítnu!! Jsem zvědavá, jaké to bude
Hyzule
(upraveno)
12. 12. 2010, 9:10
Tak to mě láká vyzkoušet.Mák si bude mlít doma v mixeru,myslíte že nevadí,že nebude úplně rozemletý?
cozumel
(upraveno)
13. 12. 2010, 12:19
@Hyzule
to nevadí, ale trochu namletý by měl být, aby Vám ty zrníčka nezůstala mezi zubama
chalupnicka
(upraveno)
11. 12. 2010, 20:10
HM-zajímavé
žingi
(upraveno)
11. 12. 2010, 19:13
asi i ty zkusím,syn mák miluje
IKEA2008
(upraveno)
11. 12. 2010, 19:05
Také máme moc rádi jen slepujem krémem.
cozumel
(upraveno)
13. 12. 2010, 12:20
@IKEA2008
to jsem nikdy nezkoušela, třeba inspirace na příští pečení. Já jsem letos pro velký úspěch pekla z dvojité dávky - mám jich slepených 61