(recept
si oblíbilo 71 návštěvníků)
Perníkování 2010-vesnička s kostelíkem, chaloupky, adventní věnce, svícny....
Potřebné ingredience
Perníkové těsto: 650g hladké mouky /nejlépe polosvětlé -T650/, 210g moučkového cukru, 90g tuku /omega/, 85g medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření, 3 lžičky kakaa.
Postup přípravy
Obrázky už tu jednou byly, ale z mně neznámého důvodu byly smazány:o( Vkládám proto znovu i s receptem. Snad už to teď bude v pořádku.....
Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.
Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru
Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Upečené potíráme a dáme ještě na chvilku do trouby.
Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.
Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění
Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.
Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.
Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru
Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Upečené potíráme a dáme ještě na chvilku do trouby.
Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.
Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění
Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vrsovice
(upraveno)
12. 10. 2018, 13:57
Nemohu dodat nic jiného než že vámi nazdobené perníčky jsou hotová umělecká díla! Jedním slovem krása! Moc obdivuji..
malmar
(upraveno)
12. 10. 2018, 8:00
peta113
(upraveno)
29. 12. 2014, 22:42
Vyzkoušeli jsme Váš rececpt, moc se povedl a jiné už neděláme, děkuji.
pbuck
(upraveno)
2. 12. 2013, 23:33
Dělala jsem Váš recept a někde dělám chybu... Známá dělala perníčky podle Vás, měla je krásně tmavé a hladké, zatímco já je mám světlé a zvlněné (jako kdyby byl povrch rozmáčený a pak natřený). Těsto jsem měla celkem tuhé. Nevíte, čím to může být? Mám to tak už druhým rokem a jsem z toho nešťastná Jo a ještě mi hodně vyskočí, jsou pak dvakrát tak vysoké
KatkaH.
(upraveno)
3. 12. 2013, 10:30
@pbuck
No někde bude asi chyba, ale kde... Potíráte vejcem až po upečení? Je možné, že je vytáhnete dřív než jsou úplně dopečené a potřete......to se pak právě může stát že se zkrabatí. Také, když potřete je lepší je dát ještě na chvilku do trouby, povrch se ještě trochu vyrovná a perníky jsou lesklejší. I ta barva je lepší, když perníčky zůstanou v troubě trochu dýl .....samozřejmě jen tak, aby se nespálily. S tím vyskočením nevidím problém, taky je mám vyšší. Uvidíte , že se to vychytá .
vikuša
(upraveno)
21. 11. 2013, 14:54
Česťa kuba
(upraveno)
18. 11. 2013, 11:57
Náááááádhera Můžete mi prosím poradit s polevou? Jak a z čeho ji děláte? Já z bílku a cukru a vždy se mi špička zacpe cukr přesývám děkuji
KatkaH.
(upraveno)
19. 11. 2013, 23:49
@Česťa kuba
Záleží na druhu cukru , kupte si jemný moučkový "Diamant"(250G)....a nemusíte ani přesívat . Mají ho skoro v každém větším supermarketu .
myška1000
(upraveno)
18. 11. 2013, 11:34
Nádherné
DRNDA 85
(upraveno)
11. 11. 2013, 14:22
Dobrý den. Taky bych ráda šablonu na kostelík se svíčkou, je to možné? Děkuji
KatkaH.
(upraveno)
18. 11. 2013, 9:58
@DRNDA 85
Dobrý den. Šablonu bohužel nemám, je to velká vykrajovačka....tuším, že od Malátků
petttra
(upraveno)
28. 11. 2012, 13:19
neuvěřitelnéééééé já jen sedím s otevřenou pusou nádhera.
andol
(upraveno)
2. 12. 2011, 16:26
no to je nááádherné krásné úžasné no prostě dokonalost
jarolimkaa
(upraveno)
2. 12. 2011, 15:54
nádhera nádhera nádhera
markas
(upraveno)
24. 11. 2011, 20:17
došly slova spadla brada,jedním slovem nááááádhera jste neskutečně šikovná!!!!máte můj obdiv
JZD
(upraveno)
23. 11. 2011, 21:28
Dobrý den, chtěla jsem se zepat, jak docílíte těch krajů. Děláte první ty kraje - obloučky hustší směsí nebo děláte ten sníh řidší směsí a pak doděláváte ty oloučky. A čím zdobíte jakou zdobičkou? jednou či více? Popř. písněte mi výrobce? Děkuji Ladka
Gabi.V
(upraveno)
18. 11. 2011, 8:37
hledám letošní novou inspiraci,a našla jsem.Máte to opravdu krásné.
majaholacka
(upraveno)
23. 10. 2011, 14:12
to je nádhera!!!!! mohu se prosím zeptat zda používáte nějaké zdobičky nebo jen zdobíte s polevou v pytlíku? Děkuji moc
janne2010
(upraveno)
15. 10. 2011, 22:21
Dobrý den, máte zlaté ručičky, mohu se i já zeptat kde se dá sehnat šablona na celou vesničku děkuji Jana
volcom
(upraveno)
12. 10. 2011, 16:14
Dobrý den Katko,zrovna hledám nějaké nové cukrovíčko na Vánoce a tohle my vyrazilo dech.To je prostě nádhera,fakt krásný a je vidět,že Vás to asi moc baví,tak krásně ozdobené.
deadpool
(upraveno)
22. 9. 2011, 14:53
mohu se zeptat kde sedá sehnat šablona na kostelík??,,moc děkuji
li.za.rd
(upraveno)
16. 9. 2011, 12:44
Je to nádherné
aneryz
(upraveno)
7. 1. 2011, 23:16
TO JE PARADA