(recept
si oblíbilo 60 návštěvníků)
Vánočka, pro velký úspěch
Potřebné ingredience
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek (anebo klidně 2, pokud Vám zbudou např. od zdobení perníčků), špetka soli
Postup přípravy
Přepisuji svůj smazaný neinspirativní recept obsahující "pouze" složení těsta na recept s postupem: Do domácí pekárny dáte v tomto pořadí: žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli, mouku a citr. kůru (nebo jiné koření), cukr, kvásek. Zapnete program "těsto", po vykynutí upletete vánočku (postup mám v receptech), každé patro potřete vajíčkem, sestavíte, eventuálně posypete mandlemi, necháte znovu hodinku kynout, upečete na nižší teplotu, dobu dle potřeby. Po upečení zacukrujete, aby vánočka nevyschla. Omluva všem, kdo měli recept v oblíbených, a zmizel jim.
Vkládám ještě foto té ze Štědrého dne.
*
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vevercak78
(upraveno)
4. 1. 2011, 20:41
misscha
(upraveno)
1. 1. 2011, 9:04
Leni, vánočka vynikající všichni jsme si pochutnali, jen tedy ten tvar musím ještě vypilovat . dneska budu dělat znova
Lenka H. K.
(upraveno)
3. 1. 2011, 9:19
@misscha
Míšo, to mám radost .
cozumel
(upraveno)
30. 12. 2010, 19:25
Tak jsem jí zkusila a asi naposledy. I když jsem jí nechala dlouho kynout, stejně se rozlezla a chuťově nebyla moc dobrá - nevím, jestli je to cukrem (dala jsem 100 g) nebo moukou - hladká, příště bych určitě spíše použila polohrubou. Těsto jsem zadělala v pekárně, pak spíchala špejlema a stejně
Lenka H. K.
(upraveno)
30. 12. 2010, 22:31
@cozumel
Sto gramů cukru je naprosto v pořádku a ani v mouce není chyba. Pokud dojde doma hladká, dá se udělat těsto i z polohrubé, ale s hladkou je jemnější. Špejle já osobně nikdy nepíchám, protože když se vánočka rovnoměrně uplete a nechá řádně dokynout, jsou úplně zbytečné. Pokud se to naopak udělá špatně - jako jsem to ze začátku dělávala, protože o nějakém hodinovém kynutí upletené vánočky jsem neměla potuchy - zdeformuje se to i se špejlemi. Podrobný návod na vánočku mám tady http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=73442&user=39692 . Opravdu netuším, kde jste udělala chybu. Napadá mě jedině teplota pečení, protože každá trouba peče jinak, já to umím v té svojí. Tak pro příště víc štěstí .
1beruška1
(upraveno)
28. 10. 2011, 14:47
@Lenka H. K.
Tak dnes máme zkoušku vaší vánočky,těsto už se dělá v pekárně,vypadá dobře tak už se těšíme jak dopadne.Vánočku jsem ještě nikdy nedělala a tak snad bude ok aby jsme si ji mohli upéct na vánoce Pisnu jak dopadla 0)
1beruška1
(upraveno)
29. 10. 2011, 13:33
@1beruška1
Tak včera jsem ji upekla,výborně i držela tvar ale chuťově se nepodobá vánočce ale kynuté buchtě bez náplňe ale i tak se po ní zaprášilo
Lenka H. K.
(upraveno)
19. 12. 2011, 8:40
@1beruška1
Evo, je to možné, že Vám bude víc chutnat hutnější vánočka. Vlastně by správně měla být a dřív jsem takovou pekla, ale nechutnala nám tolik a hlavně jsem nevychytala, aby za dva dny nebyla ztvrdlá, už to nikdo nechtěl jíst. Tato je stále stejně dobrá, tak proto peču takto.
Ancias
(upraveno)
25. 12. 2010, 22:35
Chválíme ! Máte nás na svědomí,v tuto dobu jíme právě vychladou a luxusní, podle Vašeho receptíku upečenou vánočku . Co moje línie .? Měla být na zítra,ale nevím,nevím . Jedním slovem.......LUXUS . Lucka a Aleš P.S:Prý je jako od maminky
Lenka H. K.
(upraveno)
26. 12. 2010, 10:58
@Ancias
Lucko, díky za příspěvek - to víte, o špeky se člověk musí spravedlivě rozdělit .
jirul
(upraveno)
24. 12. 2010, 14:18
Dobrý den, pekla jsem svou první vánočku a vybrala jsem si Váš rcept a musím moooooc pochválit, povedlo se. Děkuji za recept a pěkné svátky.
Lenka H. K.
(upraveno)
24. 12. 2010, 21:13
@jirul
Z toho mám opravdu radost . Krásné Vánoce .
Gackulka
(upraveno)
24. 12. 2010, 13:56
Tak ve středu jsem upekla byla parádní,ale bohužel už není poslední kousek jsem si urvala na snídani.Děkuji za recept,pekla jsem vánočku poprvé a jinou než vaši už péct nebudu .Krásné vánoce.Mirka Tady je teda můj výtvor http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=99370
Lenka H. K.
(upraveno)
24. 12. 2010, 21:16
@Gackulka
Mirko, vánočku Vám asi stihli smazat, ale věřím, že se povedla. Děkuju za odezvu . Krásné svátky .
Raguella
(upraveno)
24. 12. 2010, 11:21
Dobrý den,také jsem včera upekla vánočku podle Vašeho receptíku a mohu říct,že to byla zatím ta nejlepší vánočka,kterou jsem kdy upekla ,rodinka si panečku pošmákla .Moc ráda se k ní budu vracet. Děkuji za receptík a přeji krásné a štastný .
Lenka H. K.
(upraveno)
24. 12. 2010, 12:55
@Raguella
Taky už máme půlku snězenou. I Vám krásné Vánoce .
lidare
(upraveno)
23. 12. 2010, 21:11
ta je teda výstavní.
anaba
(upraveno)
23. 12. 2010, 20:46
je výbornááááá díky
Lenka H. K.
(upraveno)
23. 12. 2010, 21:02
@anaba
To mám radost . Akorát jsem asi jediná v republice, kdo ještě nemá vánočku, moje teprve kyne .
drahomirca
(upraveno)
22. 12. 2010, 19:17
Právě zapípalo těsto v pekárně že je nakynuté.Jdu se pokusit o upletení podle postupu.Jsem na to zvědavá jak to dopadne.
Krťanda
(upraveno)
22. 12. 2010, 17:48
Leni, jdu se do ní zrovínka pustit, tak mi držte palečky Bude to premiera , ale Vašemu receptíku se nedá odolat
Lenka H. K.
(upraveno)
22. 12. 2010, 18:10
@Krťanda
Nestrašte, tak brzo? Já až zítra. Určitě se povede .
zopetka
(upraveno)
18. 12. 2010, 19:33
Leni,dneska jsme celá rodinka dělala vaši vánočku . Byla to naše první vánočka,a je naprosto luxusní..teda myslím chuť ,tvar se vám nemůže rovnat,ale jsme spokojení Děkujeme moc za supper receptík...klára a rodinka
Lenka H. K.
(upraveno)
18. 12. 2010, 21:48
@zopetka
Kláro, Vaše první jistě byla mnohem hezčí než moje první, to se nebojte, a jsem ráda, že i lepší .
darinka30
(upraveno)
10. 12. 2010, 20:27
krasna
zuf
(upraveno)
10. 12. 2010, 11:39
Lentilku, LUXUSNÍ!!!! Ty jsi celá luxusní
vsp
(upraveno)
9. 12. 2010, 14:47
opravdu moc povedená
Pipotka
(upraveno)
9. 12. 2010, 13:20
Tak ta je dokonalá
Vanusak
(upraveno)
9. 12. 2010, 11:32
Krásná! Když píšete péct na nižší teplotu, na kolik teda stupňů asi pečete? S tím mazáním receptů to taky nechápu...
Lenka H. K.
(upraveno)
9. 12. 2010, 13:12
@Vanusak
Ivo . Asi tak na 160, možná spíš 150. Ale to opravdu záleží na troubě, když to příliš rychle tmavne, tak snížit, v nejhorším přikrýt alobalem, pokud už to člověk neodhadne. Je nutné propečení dobře zkontrolovat špejlí (já i když už se mi to zdá hotové, tak vypnu troubu a pro jistotu nechám ještě dojít).
Vanusak
(upraveno)
9. 12. 2010, 15:18
@Lenka H. K.
Díky, tak to by mě nenapadlo, péct až na takto nízkou teplotu, to by to dopadlo. Asi ji letos vyzkouším, co se dá zkazit, že jo...
eladealala
(upraveno)
9. 12. 2010, 8:36
toho nikd nebudu schopna dosáhnout
Lenka H. K.
(upraveno)
9. 12. 2010, 13:13
@eladealala
Vsadíme se ?