Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 35 návštěvníků)

***BABIČČINY KYNUTÉ KOLÁČE S TVAROHEM***

0.0
***BABIČČINY KYNUTÉ KOLÁČE S TVAROHEM***

Potřebné ingredience

TĚSTO: 500g HLADKÉ MOUKY, 50g CUKRU, 50g KVASNIC, 2dcl OLEJE, 1/4 l MLÉKA, 3 VEJCE, ŠPETKA SOLI. TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 1 TVAROH, 1 VEJCE, ROZINKY, 2 LŽÍCE CUKRU, 1 VANILKOVÝ CUKR. DROBENKA: 50g HERY, CUKR, POLOHRUBÁ MOUKA A 1 VEJCE NA POTŘENÍ KOLÁČKŮ.

Postup přípravy

Z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic vytvoříme kvásek, který smícháme s ostatními přísadami na těsto. Důkladně vymícháme až bude těsto dělat "bubliny". Přikryjeme utěrkou (babička přikrývala novinami....těsto skutečně kyne rychleji) a necháme kynout. Po vykynutí těsto znovu vymícháme a necháme znovu zkynout. Takto opakujeme dvakrát. Koláčky jsou pak lehčí a nadýchanější ( obr. 1 ).Než těsto vykyne, připravíme si tvarohovou směs, drobenku a rozšleháme vajíčko na potření koláčků ( obr.2 )Po dvojím zkynutí těsta oddělujeme lžící na vál a nebo rovnou na kuchyňskou desku kousky těsta, ze kterých tvarujeme placičky (těsto se nelepí, není třeba podložku posypat moukou). Ty pak plníme tvarohovou směsí ( obr.3 ).Každou naplněnou placičku opatrně zavineme tak, aby byl tvaroh uvnitř ranečku z těsta, které na konci dobře prsty stlačíme ( obr.4 ).Každý raneček opatrně namočíme ve vajíčku a vzápětí v drobence, která se díky vajíčku na koláček nalepí. Pak přeneseme na plech. Pochopitelně také můžeme dávat rovnou na plech, vajíčkem potřít a drobenku navrch nasypat. To už je na vás. ( obr.5 )Pečeme v předehřáté troubě asi 12-15 minut na 160 stupňů. Pamatujte, že koláčky v teple trouby ještě nakynou a tak je dávejte na plech v dostatečných rozestupech, aby měly místo a netlačily se:-). ( obr.6 )Jsou vynikající, vláčné a ne moc sladké. Z jedné dávky jich mám tak 35-40. Jejich výroba je malinko pracnější, ale pokud se do nich pustíte, sklidíte zcela jistě moře chvály:-). ( obr.7 )

Z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic vytvoříme kvásek, který smícháme s ostatními přísadami na těsto. Důkladně vymícháme až bude těsto dělat "bubliny". Přikryjeme utěrkou (babička přikrývala novinami....těsto skutečně kyne rychleji) a necháme kynout. Po vykynutí těsto znovu vymícháme a necháme znovu zkynout. Takto opakujeme dvakrát. Koláčky jsou pak lehčí a nadýchanější ( obr. 1 ).

Než těsto vykyne, připravíme si tvarohovou směs, drobenku a rozšleháme vajíčko na potření koláčků ( obr.2 )

Po dvojím zkynutí těsta oddělujeme lžící na vál a nebo rovnou na kuchyňskou desku kousky těsta, ze kterých tvarujeme placičky (těsto se nelepí, není třeba podložku posypat moukou). Ty pak plníme tvarohovou směsí ( obr.3 ).

Každou naplněnou placičku opatrně zavineme tak, aby byl tvaroh uvnitř ranečku z těsta, které na konci dobře prsty stlačíme ( obr.4 ).

Každý raneček opatrně namočíme ve vajíčku a vzápětí v drobence, která se díky vajíčku na koláček nalepí. Pak přeneseme na plech. Pochopitelně také můžeme dávat rovnou na plech, vajíčkem potřít a drobenku navrch nasypat. To už je na vás. ( obr.5 )

Pečeme v předehřáté troubě asi 12-15 minut na 160 stupňů. Pamatujte, že koláčky v teple trouby ještě nakynou a tak je dávejte na plech v dostatečných rozestupech, aby měly místo a netlačily se:-). ( obr.6 )

Jsou vynikající, vláčné a ne moc sladké. Z jedné dávky jich mám tak 35-40. Jejich výroba je malinko pracnější, ale pokud se do nich pustíte, sklidíte zcela jistě moře chvály:-). ( obr.7 )

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

JitkaKonecna 7. 11. 2014, 21:24
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Bomba ,nejlepší koláčky co jsem kdy upekla .Rodina je nadšená :-o Děkuji za recept (F)
nika420 8. 6. 2011, 15:27
Včera jsem pekla koláčky, jsou výborné a opravdu moc dobré a vláčné i druhý den, recept jsem přesně dodržela, jen oleje jsem dala méně (asi 1 a 1/2 dl) a místo celých vajec žloutky. Moc děkuji za recept. Ať se Vám daří. (Y) (Y) (Y)
E.Cech 18. 4. 2011, 13:46
Včera jsem zkoušela - jsou fantastickéééééé |:o) |:o) |:o) |:o) eva
lidare 26. 1. 2011, 12:27
(Y) (Y) (Y)určitě zkusím,vypadají skvěle (Y) (Y) (Y)
Andik15 26. 1. 2011, 12:14
(Y) Teda, moc velká chvála. Jsou to první koláčky, které se mi takto povedly a jsou měkké i druhý den :-$ Fakt jsou moc výborný. Těsto jsem měla také trošku řídké (lepivé), ale vždycky při kynutí a míchání jsem to trošku posypala moukou (tak to dělá i moje babička). A jsou fakt perfektní (clamp) (L)
darinka30 5. 12. 2010, 18:00
(clamp) (clamp) (andel) (banky)
Yvetaaa 5. 12. 2010, 13:17
..Tak hotovo.Ale ve finále jsem z toho udělala makové hřebeny.Jen tedy nevím čím to bylo,zadělávala jsem v pekárně a těsto jsem měla řídké,takže jsem stále dosypávala mouku,ale zadařilo se..... (F)...budu dělat častěji (hello)
Marzogato 5. 12. 2010, 19:11
@Yvetaaa Hmmmm, tak to také nevím čím to bylo. Já sama mám tento recept od babičky. Ona ho dělala celý život a já dělám dobře 20 let. Nikdy jsem ho řídké neměla. Ale byť mám pekárnu, zadělávám v ruce. V tom to ale asi nebude *-).
korýška 13. 1. 2011, 16:03
@Marzogato ... asi to v tom bude :-D, protože já to zkoušela minulý týden a těsto bylo fakt šíleně řídké - takže jsem přisypávala mouku jak divá... nicméně koláče se povedly a byly vynikající, takže jdu do toho znova a uvidíme ,-)
Yvetaaa 5. 12. 2010, 8:25
|:o) |:o) |:o)...tak jdu také zadělat a udělám i s povidlama,synek a já máme rádi Děkuji za receptík . |:o)
Marzogato 5. 12. 2010, 12:52
@Yvetaaa Věřím, že se povedou (L), určitě dejte vědět jak chutnaly :-) :-) :-).
ZPet 5. 12. 2010, 7:49
vypadají krásně, půjdu zadělat těsto, ať je něco ke (C), díky za recept (F)
Marzogato 5. 12. 2010, 12:55
@ZPet Také jsem měla ke (C), ale večera koláčky nedožijí. Strašně rychle mizí ,-) (H).
chalupnicka 5. 12. 2010, 7:45
Koláčky vypadají moc dobře - zase jeden receptík k vyzkoušení-díky (Y) (clamp) |:o)
Marzogato 5. 12. 2010, 12:55
@chalupnicka Přeji štěstíčko při jejich výrobě :-).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie