***BABIČČINY KYNUTÉ KOLÁČE S TVAROHEM***
Potřebné ingredience
TĚSTO: 500g HLADKÉ MOUKY, 50g CUKRU, 50g KVASNIC, 2dcl OLEJE, 1/4 l MLÉKA, 3 VEJCE, ŠPETKA SOLI. TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 1 TVAROH, 1 VEJCE, ROZINKY, 2 LŽÍCE CUKRU, 1 VANILKOVÝ CUKR. DROBENKA: 50g HERY, CUKR, POLOHRUBÁ MOUKA A 1 VEJCE NA POTŘENÍ KOLÁČKŮ.
Postup přípravy
Z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic vytvoříme kvásek, který smícháme s ostatními přísadami na těsto. Důkladně vymícháme až bude těsto dělat "bubliny". Přikryjeme utěrkou (babička přikrývala novinami....těsto skutečně kyne rychleji) a necháme kynout. Po vykynutí těsto znovu vymícháme a necháme znovu zkynout. Takto opakujeme dvakrát. Koláčky jsou pak lehčí a nadýchanější ( obr. 1 ).
Než těsto vykyne, připravíme si tvarohovou směs, drobenku a rozšleháme vajíčko na potření koláčků ( obr.2 )
Po dvojím zkynutí těsta oddělujeme lžící na vál a nebo rovnou na kuchyňskou desku kousky těsta, ze kterých tvarujeme placičky (těsto se nelepí, není třeba podložku posypat moukou). Ty pak plníme tvarohovou směsí ( obr.3 ).
Každou naplněnou placičku opatrně zavineme tak, aby byl tvaroh uvnitř ranečku z těsta, které na konci dobře prsty stlačíme ( obr.4 ).
Každý raneček opatrně namočíme ve vajíčku a vzápětí v drobence, která se díky vajíčku na koláček nalepí. Pak přeneseme na plech. Pochopitelně také můžeme dávat rovnou na plech, vajíčkem potřít a drobenku navrch nasypat. To už je na vás. ( obr.5 )
Pečeme v předehřáté troubě asi 12-15 minut na 160 stupňů. Pamatujte, že koláčky v teple trouby ještě nakynou a tak je dávejte na plech v dostatečných rozestupech, aby měly místo a netlačily se:-). ( obr.6 )
Jsou vynikající, vláčné a ne moc sladké. Z jedné dávky jich mám tak 35-40. Jejich výroba je malinko pracnější, ale pokud se do nich pustíte, sklidíte zcela jistě moře chvály:-). ( obr.7 )
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé