(recept
si oblíbilo 361 návštěvníků)
KRÉM NAD PAROU -používám do všeho cukroví

Potřebné ingredience
-2CELÁ VEJCE -6 LŽIC PÍSKOVÉHO CUKRU -250 g MÁSLA (82% tuku, ne se smetanovým zákysem)
Postup přípravy
Pro Váš zájem vkládám tento recept.Získala jsem základní rozpis od své bývalé kolegyně již před cca 10-12 lety.Od té doby nepoužívám do cukroví žádný jiný.Je nejlepší, jaký jsem vyzkoušela a nejdéle vydrží
Je vhodný do CUKROVÍ, do DORTŮ i na OBMAZÁNÍ pod potah dortu
Přidávám postup, jak ho dělám já..
-Na sporák dám kastrol s vodou, na něj posadím druhý tak, aby nebyl ponořený.Vejce s cukrem šlehám el šlehačem tak dlouho, až hmota nabude.Pak pokračuji, až opět začne jakoby klesat.To z toho důvodu,aby byla vejce udělaná.
Pro představu-většinou dělám trojitou dávku a tu šlehám nad parou 35min.Jednu dávku přiměřeně tomu
-Za občasného promíchání nechám vychladnout (pozor, aby se neudělala cukrová krusta-špatně jde pak rozšlehat)
-Mezitím vyšleháme v jiné nádobě máslo (pokojové teploty)A pak vychladlou hmotu ( máslo i hmota by měli mít zhruba stejnou teplotu) po částech zašlehávám do másla.Pořádně prošlehám.Vše el. šlehačem
-Nakonec ochucuji rumem, vychladlou kávou,kakaem, čokoládou..
Chtěla jsem recept vložit až s fotkama,ale na Vaši žádost vkládám bez..
Jak budu dělat (a bude čas na focení), fotky dodám:-)
Tak at se vydaří a chutná:-)
Je vhodný do CUKROVÍ, do DORTŮ i na OBMAZÁNÍ pod potah dortu
Přidávám postup, jak ho dělám já..
-Na sporák dám kastrol s vodou, na něj posadím druhý tak, aby nebyl ponořený.Vejce s cukrem šlehám el šlehačem tak dlouho, až hmota nabude.Pak pokračuji, až opět začne jakoby klesat.To z toho důvodu,aby byla vejce udělaná.
Pro představu-většinou dělám trojitou dávku a tu šlehám nad parou 35min.Jednu dávku přiměřeně tomu
-Za občasného promíchání nechám vychladnout (pozor, aby se neudělala cukrová krusta-špatně jde pak rozšlehat)
-Mezitím vyšleháme v jiné nádobě máslo (pokojové teploty)A pak vychladlou hmotu ( máslo i hmota by měli mít zhruba stejnou teplotu) po částech zašlehávám do másla.Pořádně prošlehám.Vše el. šlehačem
-Nakonec ochucuji rumem, vychladlou kávou,kakaem, čokoládou..
Chtěla jsem recept vložit až s fotkama,ale na Vaši žádost vkládám bez..
Jak budu dělat (a bude čas na focení), fotky dodám:-)
Tak at se vydaří a chutná:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Petpauch
(upraveno)
10. 12. 2023, 8:21
Dobrý den, recept se mi moc líbí a ráda bych ho vyzkousela jen mám trochu obavy z trvanlivosti kremu. Všude se uvidí že krem z vajicek by se měl sníst do 48 hodin a v komentáři jsem četla že vám vydrží týden i déle. Není zde riziko salmonelozy ? A můžou ho i děti? Nezkazí se když vynechám alkol?
nahlásit
Mircka
(upraveno)
20. 12. 2023, 17:09
@Petpauch
Dovolím si odpovědět místo autorky. Krém dělám roky, dělá jej i moje maminka. Byť v jiném poměru (na 1 vejce 5 dkg cukru krupice, na 1 máslo 3 vejce). Vejce jsou udělaná, krém je trvanlivý. Vydrž při správném skladování v chladu velmi dlouho. Nikdy nikomu z tohoto krému nebylo špatně. Krém se nezkazí tak rychle jako pudinkový. Paní psala, že krém různě ochucuje, např. rumem. Můžete dát ořechy - ořechová náplň, kakao - kakaová náplň, alkohol - alkoholová náplň apod.
nahlásit
jananovazak
(upraveno)
12. 11. 2019, 18:01



nahlásit
gabb
(upraveno)
11. 11. 2019, 10:08


nahlásit
masvir
(upraveno)
11. 11. 2019, 1:44
Krém je chuťově dobrý, ale za mě až moc máslový
přišlehala jsem tam ještě uvařený (vystydlý) pudink a super.

nahlásit
kpu
(upraveno)
14. 11. 2019, 9:25
@masvir
část másla někdy nahradím Herou nebo Stelou (jiný tuk mi nechutnal). Chce vyzkoušet i poměr tuku, aby krém byl dobrý. S pudinkem, moučnou kaší nevydrží, je brzy zkažený díky mléku.
nahlásit

Alla
(upraveno)
12. 11. 2019, 13:02
@masvir
Jenže krém nastavený uslehanymi vejci v páře vám jen tak nezkysne, ale s pudinkem ano. Jiný krém nedělám, máma šlehala vejce bez cukru ,já s cukrem. Opravdu vydrží klidně týden i déle .
nahlásit

Járinkaa2
(upraveno)
25. 1. 2017, 22:10
Krém je opravdu výborný
Dnes jsem dělala jen na zkoušku z jednoho vejce (zkusila jsem z půl dávky i ty vaše ořechové rohlíčky sněhové,tak na ně) a v pátek bude na ostro na dort
asi minimálně z trojité dávky. Děkuji za recept



nahlásit

hodanka59
(upraveno)
22. 12. 2016, 17:03
také dělám nad parou už přes 20 let, a je pro mě ten nej

nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
22. 12. 2016, 18:20
@hodanka59
plně souhlasím
Nádherné ,a klidné Vánoce





nahlásit
srneckova
(upraveno)
22. 12. 2016, 12:40
tento krém dělám a je suprovej



nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
22. 12. 2016, 18:19
@srneckova
to mě těší
Krásné Vánoce




nahlásit
Bybyla
(upraveno)
21. 12. 2016, 21:20
Gabco, neco Vam reknu....ted jsem ten Vas krem dodelala a je luxusni!
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
22. 12. 2016, 18:18
@Bybyla
Tak to jsem nesmírně ráda
Děkuji, a užijte si nádherné Vánoce






nahlásit

hankaniki
(upraveno)
17. 12. 2016, 10:51
Dobrý den Gábi, můžete mi prosím poradit jak udělat čokoládový krém? Mám rozpustit čokoládu a přidat do směsi? Moc děkuji Hanka
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
17. 12. 2016, 20:15
@hankaniki
Dobrý večer. Jsem v pečícím kole, tak se omlouvám, že jsem neodpověděla hned
ano, rozpustit čokoládu v mikrovlnce v misce.Nesmí být horká, opravdu jen do rozpuštění. Do základního krému přidejte až je schládlá . Poznáte např tak, že nepálí ,když stěrkou zkusíte přiložit na ret. A pořádně prošlehat. Čokolády si můžete dát podle chuti.




nahlásit
manhartici
(upraveno)
15. 12. 2016, 12:49
Krém je opravdu vynikající





nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
17. 12. 2016, 20:16
@manhartici
Děkuji,Lucie
To jsem opravdu moc ráda, že chutná
Krásný advent



nahlásit

Nadys
(upraveno)
3. 12. 2016, 14:50


nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
17. 12. 2016, 20:15
@Nadys


nahlásit

VeryTýna
(upraveno)
19. 11. 2015, 13:24
Gábi a když budu dělat jen jednu dávku,tedy z těch dvou vajec,tak jak dlouho asi to mám šlehat?
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
19. 11. 2015, 14:00
@VeryTýna
Veru, odhaduji 15-20 min? Podle toho, kolik vody budete mít v kastrolu pod vejci, jak moc zesílený plamen /indukci..Poznáte to tak, že hmota nabude, a potom opěk klesne
At se vydaří


nahlásit
kudlankaJ
(upraveno)
18. 11. 2015, 15:55
No přesně takový dělám mám recept po mamince ta ho taky dělávala a je skvělý.
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
19. 11. 2015, 10:40
@kudlankaJ
Jaruško, máte pravdu. Ty staré, zděděné recepty po rodičích a prarodičích, bývají nejlepší
Musíme si je uchovávat


![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)

nahlásit
Magduša
(upraveno)
17. 11. 2015, 19:49
Znám podobný,taky se šlehají vejce s cukrem nad parou,ve vedlejší misce se spaří strouhané ořechy mlékem a přidá se k nim rum,pak do vychladlého se šlehá máslo,taky výborný do cukroví


nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
17. 11. 2015, 22:13
@Magduša
Určitě to může být další , dobrá varianta krému


nahlásit
zojmen
(upraveno)
17. 11. 2015, 17:40
Takový krém dělám už mnoho let a je nejlepší.Nekazí se.


nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
17. 11. 2015, 22:11
@zojmen
ano ,ano, Zojo
Já už dobrých 15-17 let?
toto letí
A souhlasím. Co do trvanlivosti a chuti ,je bezkonkurenční





nahlásit
EvaRiedlova
(upraveno)
17. 11. 2015, 13:29
jen by mě zajímalo co to je 82%tuku čeho nebo se tím myslí to máslo
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
17. 11. 2015, 17:36
@EvaRiedlova
Ano, je myšleno klasická kostka másla. Ale protože je několik druhů, a mají různá procenta tuku, proto uvádím-používám to, které má 82% tuku

nahlásit

popleta76
(upraveno)
17. 11. 2015, 15:54
@EvaRiedlova
je myšleno máslo.... to má 82 %
nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
23. 12. 2014, 20:35



nahlásit

Schary
(upraveno)
23. 12. 2014, 18:30
Dobrý večer, chci se zeptat, jak asi mají vypadat ty vyšlehané vajíčka nad párou. Jak husté? Mám strach, aby vajíčka byly udělané...
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
23. 12. 2014, 19:19
@Schary
Je to hustá pěna. Orientačně-30 min šlehám 6 vajec, cca 40 min 7-8 vajec. Menší dávku zase o nějakých cca 5 min mín..Poznáte to tak, že pěna naběhne, a pak, jak už je to hotové, tak klesá při šlehání dolů. Zmenšuje obsah.Hořák mám puštěný naplno. když je zeslabený, tak to trvá déle.

nahlásit

Schary
(upraveno)
23. 12. 2014, 19:34
@(Gabriška)
Dík za odpověď, pěna mě trochu klesla a má konzistenci husté krupicové kaše, tak to snad bude v pořádku...Nikdy jsem z vajíček krém nedělala, tak moc nevím. Výsledek vypadal, jak na Vaší fotce a mám výsledný krém i pěkně hustý, vůbec neteče a drží tvar.A je moc dobrý- Teď už jen, aby jsme z něj neměli ty zažívací potíže

nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
23. 12. 2014, 20:46
@Schary
věřím, že potíže nebudou
Dělám ho už dlouhá léta
Předpokládám, že si ruce myjete, suroviny máte čerstvé..To by si člověk nesměl koupit ani zmrzlinu u stánku.Nikdy neví, kde jaký bacil číhá a v jakém stavu máme zrovna imunitu.Ale opravdu věřím,že pokud jste dodržela čas, bude vše ok
Vím, že podobný krém dělají jiné cukrářky, a šlehají jen 10 minut. Ale sama jsem paranoik,a salmonely se bojím..tak proto tak dlouho
Krásné Vánoce






nahlásit

novackova
(upraveno)
13. 8. 2014, 11:00




nahlásit
jablcko111
(upraveno)
12. 8. 2014, 21:38
Chcem poprosiť o radu. Keď chcem urobiť tortu, korpus dvakrát prerežem a naplním a potriem krémom aj celú tortu pod poťahovku, z akej dávky mám krém urobiť, aby mi nechýbalo?
nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
16. 8. 2014, 9:11
@jablcko111
Katko, vrátili jsme se v noci z dovolené.Tak snad není pozdě.. Na běžně velký dort, průěr cca 24 cm (může být i na větší), bych udělal z 1,5 dávky. Myslím, že by to mělo stačit. Už dlouho tento krém do dortů nedělám. Přesedlali jsme na pudinkové, odlehčené..Ale do cukroví používám stále jedině tento


nahlásit
jablcko111
(upraveno)
18. 8. 2014, 22:22
@(Gabriška)
Gabika, vďaka za odpoveď
. Keďže som si nebola istá, urobila som môj osvedčený. Ale teraz už viem, nabudúce vyskúšam tento. Torty často nerobím, raz začas môžu zjesť i s maslovým krémom, pudingové sa mi nedaria


nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
18. 8. 2014, 22:43
@jablcko111
Káto, a co se vám na pudingových nedaří? Jestli můžu, tak poradím
. Na 1 puding dám 250-300ml mléka, uvařím dohusta (osladíte jak jste zvyklí).Pak za stálého míchání nechám schládnout. V míse si vyšlehám máslo do pěny, a pak tam zašlehám ten vychladlý pudink. Máslo, by mělo být povolené a mělo by mít pokojovou teplotu. Stejně tak i puding, který tam pak vmíchám. Kdybyste potřebovala , klidně se ptejte



nahlásit