(recept
si oblíbilo 22 návštěvníků)
perníčky, jak je dělám já.....velikonoční či vánoční
Potřebné ingredience
600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g Liry (Hery), 2 vejce, 1 žloutek, 6 lžic medu, 5 lžic mléka, citronová kůra z jednoho citronu, 1,5 lžičky skořice, 2 roztlučené hřebíčky, 1 lžička prášku do perníku, 1 lžička jedlé sody
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozehřeju tuk, med, cukr, mléko a nakonec až trochu směs vychladne ( aby se vejce nesrazila ) přidám i vejce a žloutek, jemně rozmíchám. Vliju do mouky prosáté přes síto s práškem do perníku a sodou , přidám citr. kůru a hřebíček. Vypracuju vláčné těsto, nejdříve měchačkou, pak hnětu rukama. Zabalím do sáčku ( i s mísou) nejlépe do druhého dne (většinou ale zadělám ráno a večer peču) a ponechám v lednici. Po vyjmutí z lednice nechám asi 2 hod v teple, pak znovu jemně prohnětu a na pomoučeném vále vyválím plát o síle asi 3mm a vykrajuju tvary, které peču na 180 C asi 6 min. Na plech dávám tvary asi s 2 cm rozestupem, aby se po nakypření při pečení nedotýkaly. Po vyjmutí z trouby ihned potírám rozšlehaným vejcem, aby byly perníky krásně hladké a lesklé.
Na polevu rozšlehám 1 bílek na tuhý sníh, do kterého pomalu přimíchávám 130 g prosátého moučkového cukru. Může se přidat pár kapek citronu, aby byla poleva bělejší a chutnější.
Na zdobení musím vždy ukrýt několik kousků, protože perníky strašně rychle mizí.
Uležet nechávám v krabici s kouskem jablka, které pravidelně vyměňuji a dávám pozor, aby se perníčků nedotýkalo.....
Přeju dobrou chuť!!
Na polevu rozšlehám 1 bílek na tuhý sníh, do kterého pomalu přimíchávám 130 g prosátého moučkového cukru. Může se přidat pár kapek citronu, aby byla poleva bělejší a chutnější.
Na zdobení musím vždy ukrýt několik kousků, protože perníky strašně rychle mizí.
Uležet nechávám v krabici s kouskem jablka, které pravidelně vyměňuji a dávám pozor, aby se perníčků nedotýkalo.....
Přeju dobrou chuť!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Gabka2
(upraveno)
4. 12. 2010, 11:13
Zdravím, tak těstíčko mám připravené a zítra budu péct, tak jsem zvědavá, pak ještě napíšu. Letos peču cukroví sama poprvé, tak si hledám různé recepty na mmb. Jinak jsem vždy pekla s rodičy a babičkou, ale děti mám už větší, takže se to dá už zvládnout i s nima a navíc jich to taky baví. Tak mi držte palečky ať se nám to podaří.
KaculePM
(upraveno)
5. 12. 2010, 19:15
@Gabka2
Podle Vašeho dnešního vzkazu jsou perníčky úžasné, a to jsem moc ráda! K.
verca.piskot
(upraveno)
23. 11. 2010, 11:18
Už jsem vyzkoušela, doma všichni marodíme, tak jsme se trošku nudili. Jsou naprosto skvělé děkujeme za skvělý receptík
KaculePM
(upraveno)
23. 11. 2010, 15:09
@verca.piskot
Jsem ráda, že Vám chutnají a potěší obzvláště při nemoci.....Přeju brzké uzdravení!!
eliss1980
(upraveno)
21. 11. 2010, 22:43
Prosím Vás co je to lira ???
KaculePM
(upraveno)
22. 11. 2010, 15:51
@eliss1980
Lira je tuk na pečení a vaření- jako Hera. Řekla bych, že se tak neroztéká při pečení....K.
Egreska
(upraveno)
21. 11. 2010, 18:05
Katka máte ich nádherné tento rok vyskúšam podla vás
KaculePM
(upraveno)
21. 11. 2010, 19:40
@Egreska
Moc děkuju za milý pochvalný komentář!