Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

Dieta při průjmovém onemocnění

0.0
Dieta při průjmovém onemocnění

Potřebné ingredience

viz návod

Postup přípravy

Jedná se o dietu, kterou jsme dostali vytištěnou přímo z nemocnice.
Dita je určena pro batolata, děti i dospělé. V dietě je nutno dbát hlavně na dostatečný přívod tekutin, které se podávají ve formě čaje, který sladíme dle chuti normálním cukrem, dále je možno podávat přírodní minerální vody s nízkým obsahem kysličníku uhličitého (Vincentka, dobrá voda, kojenecká voda apod.). Dietu podáváme po dobu alespoň 14 dnů.
Pro dospělé a větší děti je nutno podávat 2 až 2,5 litru tekutin za 24 hodin, při větším počtu stolic i více. Dle počtu a kvality stolic přecházíme na další bod diety, jsou-li větší potáže, setrváváme na předepsané denní stravě i několik dní.

1.den: podáváme pouze tekutiny, vlažný čaj, nebo přírodní minerálky, přidat je možno maximálně vodové karlovarské suchary.

2 den: můžeme dle počtu stolic a celkového stavu přidat tzv. hlenovou polévku (voda, mrkev, rýže, rozvařit do měkka a rozmixovat, dle chuti možno přisolit), jemně nastrouhaná jablka, oloupaná, možno přidat piškoty a přisladit, banán mixovaný nebo rozmačkaný možno naředit čajem.

3 den: přidáváme, zlepší-li se stolice nemastnou bramborovou kaši, rozšlehanou pouze vodou, přisolenou, nemastnou. Možno podat při dobrém stavu i masový vývar z libového kuřecího nebo hovězího masa, možno zahustit rýží.

4. den: dosavadní výběr jídel. Kaše možno ředit mlékem nebo evikem, necháváme však část vody ke zředění mléka.

5. den: dojde-li ke zlepšení stolic, možno přidat mleté libové, nejlépe kuřecí maso, jemně nasekanou libovou šunku, libové hovězí nebo telecí maso, vše ve formě mleté kaše.

V dalších dnech možno přidávat malé množství másla. Brambory stále ve formě kaše. Maso též lépe mleté nebo drobně nasekané.

Ve druhém týdnu onemocnění je nutno ještě ze stravy vyloučit:
1. smažená jídla
2. uzeniny a kořeněná jídla
3. luštěniny
4. živočišné tuky a majonézy
5. alkohol, kávu, čokoládu, čerstvé kynuté pečivo, tučné cukrářské výrobky
6. nevhodná je nadýmavá zelenina (zelí, kapusta, česnek, cibule)
7. z ovoce je dovoleno jablko, banány, šťáva z citonu a pomeranče.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Rolfo 14. 1. 2011, 21:57
Děkuji za vložený "recept" moc mi pomohl při onemocnění syna. Cukrem se sladit může, ale musí se chvíli povařit resp. projít varem (tohle mi poradila naše paní doktorka). (Y) (Y) (Y)
bubík4 12. 12. 2010, 19:36
(Y)
p.kunrt 21. 11. 2010, 8:31
Normálním cukrem sladit v žádném případě. ´Když sladit, tak GLUKOPUREM. Pít raději minerálky, než čaj. V čaji nejsou žádné minerály. Piškoty jsou také sladké, takže také bych je v prvních dnech nedávala. Raději suchary. V dalších dnech dávat vařené brambory, vařenou mrkev a vařené hovězí maso.
chalupnicka 19. 11. 2010, 13:52
ta se vždycky hodí (clamp) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie