Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

Babiččina vánočka s mandlemi (mazanec, velikonoční věnec)

0.0
Babiččina vánočka s mandlemi  (mazanec, velikonoční věnec)

Potřebné ingredience

1 kg pol. mouky, 60 g droždí, 160 g mouč. cukru, 200g másla, 4 žloutky, 10 g soli, 1/2 l mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, nakrájené mandle, 1 vejce na potření a plátky mandlí na ozdobu. Kdo má rád, může dát rozinky namočené v rumu-já dělám 1 s mandlemi a 1 pro manžela s rozinkami. Množství na 2 vánočky

Postup přípravy

Rozpustit kvasnice se 2 lžičkami m. cukru, přidat 160 g mouky, část vlažného mléka. Poprášit moukou a nechat kynout. Do mísy dát zbytek mouky, pr. do pečiva, zbytek cukru, sůl a promíchat. Do středu mouky udělat důlek na žloutky a kvásek, přidat zbylé mléko a promíchat. Přidat nakrájené mandle (kdo chce, dá i rozinky) a rozpuštěné máslo. Těsto necháme kynout. Asi po půl hodině promícháme vařečkou a zase necháme kynout. Opakujeme 2-3 krát. Na vále rozdělíme těsto na 2 poloviny. 1. díl na 3 stejné kusy, 2. díl na 5 stejných kusů a vyválíme prameny. Na plech vyložený papírem na pečení upleteme cop ze 3 kusů (z prvního dílu), po délce středem copu promáčkneme mělký žlábek a potřeme bílkem. Upleteme cop ze 3 tenčích pramenů a položíme na první cop. Střed opět promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední 2 prameny stočíme, položíme na cop a konce podsuneme pod vánočku. Necháme upletenou vánočku ještě 1/2 hodiny kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme. Nejdříve na 180 stupňů, po 10-15 minutách ztlumit na 150 stupňů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

trala 7. 4. 2012, 15:35
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
spejlicek 7. 4. 2012, 15:20
Opravdu vynikající,moc nám chutná (L) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp)
PAVLUŠA13 7. 4. 2012, 0:11
Dobrý večer Lucie (F),Váš recept na mazanec je nejlepší ze všech co jsem kdy dělala.Fakt superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (clamp) (clamp) (clamp).Doporučuji Všem,maminky opravdu nebudete litovat!!!!!!!!!!!!!! (velikonoce)
Kopretinka Lenka 29. 3. 2012, 19:39
Paní Lucie, tahle vánočka (mazanec), je úžasná!!! Nejlepší, jakou jsem kdy měla. Přesně takovou pekla babička a dlouho jsem hledala ten pravý recept, konečně jsem ho našla (Y) Moc moc děkuju a doporučuju dál (velikonoce7) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie