Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Svatební dort (2006)

0.0
Svatební dort (2006)

Potřebné ingredience

Čokoládový korpus, čokoládový krém, bílá čokoládová poleva.***** Je to trochu nákladnější dort, v Apetitu, měli 3patrový, každé patro ze dvou korpusů, já udělala jen jedno patro, ale surovin bylo požehnaně :-) Tehdy jsem si jejich recept rozpočítala na mojí pečící formu, což je 26cm. Takže tady to je: ***** Korpus: na dva 26cm 650g tmavé čokolády (70%), rozpuštěné ve vodní lázni, 825g másla, 1125g cukru, 16 vajec, 5 lžiček vanilkového extraktu nebo mleté vanilky, 455g hladké mouky.***** Tmavý čokoládový krém: 322g změklého másla, 645g moučkového cukru, 1/2 lžičky vanilk.esence nebo mleté vanilky, 180ml, smetany ke šlehání (40%), 236g tmavé čokolády (70%), nalámané na kousky.***** Bílá poleva: 322ml cukrářského sirupu nebo cukrového rozvaru, 86g krupicového cukru, 1161g bílé čokolády, nalámané na kousky, moučkový cukr na poprášení.

Postup přípravy

Dort na svatbu, na přání mého bratra. Je to dort podle Apetitu 05/2006 a byl to můj úplně první potahovaný. Potah je z bílé čoklády a cukrového rozvaru. V časopisu ho měli ozdobený úplně jinak, já jsem zvolila jen jemné zdobení, růžičky jsou kupované. Byl hodně hutný, ze dvou korpusů na sobě, plněný krémem, špatně se krájel. Ale dodnes na něj všichni svatebčani vzpomínají, prý to byl nejlepší dort, jaký kdy jedli :-) A bylo ho pořád hodně :-))

Postup na korpusy:
1. Troubu předehřát na 160, horkovzdušnou na 140 C. Vymazat a vysypat dvě pečící formy 26cm. Čokoládu rozpusit a nechat vychladnout, ne ztuhnout.
2. Utřít cukr a máslo do pěny, postupně přidávat vejde, pokud by se směs srážela, přidejte trochu mouky.
3. Za stálého míchání zašlehat čokoládu, přidat vanilku a nakonec mouku. Těsto dát do forem a dát péct, asi na 1hod. Na upečeném korpusu je slabá krustička a dort se trochu třese. Nechte ho vychladnout ve formě. Vychladný korpus zpevní, možná se trochu propadne, nevadí.

Čokoládový krém:
1. Máslo šlehejte dvě minuty do pěny a pak přisypávejte cukr, pracujte pomalu, směs bude tuhá, nakonec vanilku.
2. Čokoládu v míse zalijte zahřátou smetanou,míchejte, až se čokoláda rozpustí a bude hladká. Nechte vychladnout a pak přidejte k máslu.
3. Spojte korpusy krémem, potřete oba korpusy a spojte je k sobě, pak potřít celý dort.

Bílá poleva:
1. Nalijte do hrnce cukrový rozvar a prohřívejte, aby se cukr rozehřál (ale nepřevařil). Nechte vychladnout. Mezi tím rozpusťte čokoládu, přidejte ji k sirupu.
2. Promíchejte dohladka. Směs bude zpočátku tuhá, ale míchejte, pak bude hladká.
3. Směs nechte v sáčku při pokojové teplotě přes noc vychladnout.
4. Pracovní plochu poprašte cukrem a polevu vyválejte na placku a přiložte na dort (to už znáte.....).

Bohužel na stránkách Apetitu už dort není..... takže jsem opsala z časopisu.

x

x

x

x

Asi příliš tlustý potah :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

darinka30 10. 11. 2010, 18:44
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
žabada 10. 11. 2010, 7:12
(Y) (Y) Iren, dej recept, ať si taky pochutnáme :-$
Irena S. 10. 11. 2010, 10:43
@žabada Tak už tam je :-)
žabada 10. 11. 2010, 21:40
@Irena S. ^o) děkuji (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie