Svatební dort (2006)
Potřebné ingredience
Čokoládový korpus, čokoládový krém, bílá čokoládová poleva.***** Je to trochu nákladnější dort, v Apetitu, měli 3patrový, každé patro ze dvou korpusů, já udělala jen jedno patro, ale surovin bylo požehnaně :-) Tehdy jsem si jejich recept rozpočítala na mojí pečící formu, což je 26cm. Takže tady to je: ***** Korpus: na dva 26cm 650g tmavé čokolády (70%), rozpuštěné ve vodní lázni, 825g másla, 1125g cukru, 16 vajec, 5 lžiček vanilkového extraktu nebo mleté vanilky, 455g hladké mouky.***** Tmavý čokoládový krém: 322g změklého másla, 645g moučkového cukru, 1/2 lžičky vanilk.esence nebo mleté vanilky, 180ml, smetany ke šlehání (40%), 236g tmavé čokolády (70%), nalámané na kousky.***** Bílá poleva: 322ml cukrářského sirupu nebo cukrového rozvaru, 86g krupicového cukru, 1161g bílé čokolády, nalámané na kousky, moučkový cukr na poprášení.
Postup přípravy
Postup na korpusy:
1. Troubu předehřát na 160, horkovzdušnou na 140 C. Vymazat a vysypat dvě pečící formy 26cm. Čokoládu rozpusit a nechat vychladnout, ne ztuhnout.
2. Utřít cukr a máslo do pěny, postupně přidávat vejde, pokud by se směs srážela, přidejte trochu mouky.
3. Za stálého míchání zašlehat čokoládu, přidat vanilku a nakonec mouku. Těsto dát do forem a dát péct, asi na 1hod. Na upečeném korpusu je slabá krustička a dort se trochu třese. Nechte ho vychladnout ve formě. Vychladný korpus zpevní, možná se trochu propadne, nevadí.
Čokoládový krém:
1. Máslo šlehejte dvě minuty do pěny a pak přisypávejte cukr, pracujte pomalu, směs bude tuhá, nakonec vanilku.
2. Čokoládu v míse zalijte zahřátou smetanou,míchejte, až se čokoláda rozpustí a bude hladká. Nechte vychladnout a pak přidejte k máslu.
3. Spojte korpusy krémem, potřete oba korpusy a spojte je k sobě, pak potřít celý dort.
Bílá poleva:
1. Nalijte do hrnce cukrový rozvar a prohřívejte, aby se cukr rozehřál (ale nepřevařil). Nechte vychladnout. Mezi tím rozpusťte čokoládu, přidejte ji k sirupu.
2. Promíchejte dohladka. Směs bude zpočátku tuhá, ale míchejte, pak bude hladká.
3. Směs nechte v sáčku při pokojové teplotě přes noc vychladnout.
4. Pracovní plochu poprašte cukrem a polevu vyválejte na placku a přiložte na dort (to už znáte.....).
Bohužel na stránkách Apetitu už dort není..... takže jsem opsala z časopisu.
x
x
x
x
Asi příliš tlustý potah :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé