(recept
si oblíbilo 84 návštěvníků)
bramborové placky s povidlama

Potřebné ingredience
Brambory, vařené ve slupce (nejlépe den předem), hladká mouka, sůl, rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Toto je recept od mé tchýně, ertepláky jsou hodně podobné, jako lokše, ale ještě jednodušší, není v nich vejce :-). Dříve se pekly na rozpálených plotýnkách kamen.
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Já placky plním povidlama !!!!!
Za receptík děkuji paní Petře A. ID 163267
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Já placky plním povidlama !!!!!
Za receptík děkuji paní Petře A. ID 163267
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

lidare
(upraveno)
27. 11. 2021, 18:22
Tak musím zkusit,miluju je

nahlásit

pájafen
(upraveno)
11. 11. 2013, 19:37
U nás se jí s kyselým zelím.
nahlásit
vlasticka01
(upraveno)
29. 11. 2011, 15:00






nahlásit

paluš
(upraveno)
22. 11. 2011, 23:38
....mňam,to dělávala moje babička a jedli jsme je s máslem a mákem....mňam.My tomu říkaly patenty

nahlásit

Janík 77
(upraveno)
29. 9. 2011, 11:58
Dobrý den, tyhle placky znám, dělávala je prababička, neskutečně dobré, přitom obyčejné jídlo. Kdo nezná, doporučuji!!!!
nahlásit

jolča
(upraveno)
3. 8. 2011, 12:02
To vůbec neznám
musím vyzkoušet



nahlásit

jirisha
(upraveno)
3. 8. 2011, 11:49
Doporučuji. Taky je máme v oblibě. Dělá nám je naše hodná tchýně na chalupě (na plotně u pece). Na jihu Čech se jim říká třepáky a jedna strana se také pomašluje rozpuštěným máslem a ta pak se obalí v moučkovém cukru smíchaným se skořicí. Vynikající. Díky za tip. Zdraví Jiřina.

nahlásit
magick
(upraveno)
9. 1. 2011, 15:27
včera večer k večeři,jsou výborné

nahlásit

prdecek
(upraveno)
9. 1. 2011, 11:08









nahlásit
Stánina*
(upraveno)
10. 11. 2010, 23:36
Mně je vždycky pekla maminka. Klidně i v neděli odpoledne, když jsme přijeli na návštěvu. Sama jsem je pekla až když jsem byla cca 15 let z domova, měla na ně ukrutnou chuť a k našim jsme se nedostali. Přidávám 1 vejce a trochu polohrubé mouky. Mouky ale hrozně málo, rozhodně ne co brambor, protože pak jsou placky tvrdé. Mastíme máslem a osolíme. Manžel to taky moc nemusí, ale oba naši kluci je milují.
nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
10. 11. 2010, 12:22
Taky je miluju,jsou výborné i s tvarohem,dělávala je i moje babička i já je už párkrát zkoušela


nahlásit

kurel
(upraveno)
10. 11. 2010, 11:51





nahlásit

petulisek
(upraveno)
10. 11. 2010, 11:18
Moc děkuji za připomenutí. Tyhle placky mi dělávala babička, bohužel,
už jsem je dlouho nejedla.


nahlásit

chalupnicka
(upraveno)
10. 11. 2010, 8:13
mňam- to je asi náramná dobrota

nahlásit

žabada
(upraveno)
10. 11. 2010, 7:23
Jéééé, to je moje dětství, placky omaštěné sádlem a švestková povidla
a bramborová polívka k nim




nahlásit

channah
(upraveno)
9. 1. 2011, 11:50
@žabada
jako u nás doma







nahlásit

žabada
(upraveno)
10. 1. 2011, 7:25
@channah
kam se za nima hrabe maso, nebo sváteční oběd





nahlásit

kvítečko
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:55
Vypadají úžasně

nahlásit

zdenallicka
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:45
Tradičně se jedí pomazané sádlem, potřené povidly a posypané mletým mákem s cukrem.. a naslano jsou tradičně s kysaným zelím a rozškvařeným špekem..

nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:33
Hertepláky miluju
Mě je dělává moje maminka, když mi chce udělat radost
Protože ví, jak se po nich můžu utlouct
Máme rádi tradyčně s mákem
Úplně jste mě navnadila, asi je budu muset taky udělat












nahlásit

Dan.ka
(upraveno)
9. 11. 2010, 19:46


nahlásit

(Gabriška)
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:33
@Dan.ka
Poměr brambor a mouky by měl být stejný


nahlásit
Martitina
(upraveno)
9. 11. 2010, 19:44
To musí být laskomina
...akorát obrázek bez receptu je nám k ...víte čemu





nahlásit