(recept
si oblíbilo 48 návštěvníků)
Valašský kontrabáš - zdravá (pohanka tradičně)

Potřebné ingredience
pohanka kroupy, brambory, sůl, pepř, kousek uzeného masa (nebo anglické slaniny... nebo může být i bez masa! ), cibule, česnek, majoránka, tuk (sádlo) na vymazání pekáčku
Postup přípravy
cca pro 4 osoby:
1. Nejprve dám vařit do osolené vody oloupané brambory pokrájené na kousky.
2. Než se uvaří brambory si přichystám pohanku. Pohanku nasypu do vařící osolené vody v poměru 1,5 dílu vody ku 1 dílu pohanky (dávam tak 2 hrnky pohanky), nechám asi 2-3 minutky, pak odstavím a nechám as půl hodinky dojít v peřinách (pohanka nabobtná).
3. Na sádle osmahnu maso pokrájené na malé kousky, přídám pokrájenou cibuli a česnek (cca 5 stroužků dle chuti) a ještě krátce osmahnu (pozor ať česnek nezhořkne).
4. Uvařené brambory scedím, trochu rozmačkám, přidám pohanku a masovou směs. Dochutím solí, pepřem a majoránkou.
5. Zapékací mísu vymažu sádlem a vsypu připravenou směs. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut. Před koncem pečení můžeme posypat strouhaným sýrem.
Podáváme s kysaným zelím, kyselou okurkou nebou ovčím sýrem...
Je to naprosto výtečná bašta, z dostupných surovin a nenáročná na přípravu! Navíc pohanka je velmi zdravá! Nechte si chutnat! :-)
1. Nejprve dám vařit do osolené vody oloupané brambory pokrájené na kousky.
2. Než se uvaří brambory si přichystám pohanku. Pohanku nasypu do vařící osolené vody v poměru 1,5 dílu vody ku 1 dílu pohanky (dávam tak 2 hrnky pohanky), nechám asi 2-3 minutky, pak odstavím a nechám as půl hodinky dojít v peřinách (pohanka nabobtná).
3. Na sádle osmahnu maso pokrájené na malé kousky, přídám pokrájenou cibuli a česnek (cca 5 stroužků dle chuti) a ještě krátce osmahnu (pozor ať česnek nezhořkne).
4. Uvařené brambory scedím, trochu rozmačkám, přidám pohanku a masovou směs. Dochutím solí, pepřem a majoránkou.
5. Zapékací mísu vymažu sádlem a vsypu připravenou směs. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut. Před koncem pečení můžeme posypat strouhaným sýrem.
Podáváme s kysaným zelím, kyselou okurkou nebou ovčím sýrem...
Je to naprosto výtečná bašta, z dostupných surovin a nenáročná na přípravu! Navíc pohanka je velmi zdravá! Nechte si chutnat! :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

eliastepa
(upraveno)
26. 1. 2014, 20:33
Děkuji za super recept!
Byl to můj první pokus s pohankou a všem doma chutnalo. Určitě udělám znovu.


nahlásit

hujer007
(upraveno)
7. 1. 2013, 13:16
Zuzi diky za inspiraci,tohle urcite vyzkousime jeste tento tyden k obedu
.



nahlásit
fifa3
(upraveno)
13. 3. 2012, 15:56
super, hledala jsem recept na zeleninové jídla, pohanku mám ve špajzu, ale neumím moc zpracovat. také máme předky z Valašska, znám to teoreticky, ale neumím uvařit. určitě zkusím!
nahlásit
ZuzinaTrc
(upraveno)
19. 3. 2012, 12:07
@fifa3
Není to nic těžkého, kontarbáš se Vám jistě podaří.... Zeleninové jídlo to zrovna není...
ale zdravé to je a chutné taky moc. Dobru chuť!

nahlásit
fifa3
(upraveno)
26. 3. 2012, 16:31
@ZuzinaTrc
no zeleninové-aby to jedl zbytek rodiny, musí tam být i nějaký ten podíl "zeleniny" propasírované přes prase
, hlavně mi to zavání babičkou z Valašska, takže velké sympatie


nahlásit

Tinča
(upraveno)
27. 2. 2012, 8:21
naše babička z valašska mi tento recept dávala a já jsem ho ztratila!! tak jsem to zkusila po paměti a teď už vím co tomu chybělo!!! majoránka
hned si ho přidám k oblíbeným


nahlásit
ZuzinaTrc
(upraveno)
1. 3. 2012, 21:45
@Tinča
Jupí!
tak to je príma, že recept "žije" !!!

nahlásit

lidare
(upraveno)
28. 3. 2011, 20:34




nahlásit
ZuzinaTrc
(upraveno)
31. 3. 2011, 21:53
@lidare
určitě zkuste a dejte vědět,jak Vám to chutnalo

nahlásit

Jaina
(upraveno)
22. 3. 2011, 17:37





nahlásit
rampy
(upraveno)
9. 2. 2011, 20:58









nahlásit
ZuzinaTrc
(upraveno)
11. 2. 2011, 19:47
@rampy
Tak co, vařilo se? a povedlo se? a chutnalo?

nahlásit
JMELI
(upraveno)
17. 11. 2010, 14:23
Mám takové jídla ráda
tak že chutnalo a zařadím do jídelníčku




nahlásit
JMELI
(upraveno)
4. 11. 2010, 7:22











nahlásit
ZuzinaTrc
(upraveno)
4. 11. 2010, 13:53
@JMELI
tak to je hezký komentář
chutnalo??

nahlásit