(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Švýcarská dýňová polévka
Potřebné ingredience
• 1 dýně Hokkaidó • zeleninový vývar • sůl • čerstvě mletý pepř, popř. chilli • sladká smetana • několik česnekových stroužků • dýňový olej pro stylové dochucení - nejvíc mi chutná bio štýrský (DM drogerie) • pražená dýňová semínka, kysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy
Tento jednoduchý, zato výtečný recept mám obkopírovaný od Šárky, v nezměněné formě dělám vždy na podzim a mé rodině moc chutná.
Dýni rozpůlíme, vydlabeme, nakrájíme na dílky, které oloupeme. Poté dužinu nakrájíme na větší kostky. Takto připravenou na kostky nakrájenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny (30 minut). Mezi tím si upražíme na troše oleje dýňová semínka. Vařenou dýni necháme mírně prochladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme lisovaný česnek, dochutíme špetkou pepře a chilli, smetanou a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do talířů a ozdobíme lžící kysané smetany, kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem nebo chilli. Polévku posypeme praženými dýňovmih semínky a pokapeme dýňovým olejem. Já podávám s francouzkou bagetou podélně rozřízlou, pomazanou máslem, posypanou provensálským kořením, posolenou a pomazanou lisovaným česnekem. Takto bagetu zapékám v troubě do křupava.
Je spousta receptů da dýňovu polévku, ale takto (bez cibule, mrkve, brambor atd) jednoduše, vynikne jemná chuď dýně a nic ji neruší.
Přeji dobrou chuť
Dýni rozpůlíme, vydlabeme, nakrájíme na dílky, které oloupeme. Poté dužinu nakrájíme na větší kostky. Takto připravenou na kostky nakrájenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny (30 minut). Mezi tím si upražíme na troše oleje dýňová semínka. Vařenou dýni necháme mírně prochladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme lisovaný česnek, dochutíme špetkou pepře a chilli, smetanou a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do talířů a ozdobíme lžící kysané smetany, kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem nebo chilli. Polévku posypeme praženými dýňovmih semínky a pokapeme dýňovým olejem. Já podávám s francouzkou bagetou podélně rozřízlou, pomazanou máslem, posypanou provensálským kořením, posolenou a pomazanou lisovaným česnekem. Takto bagetu zapékám v troubě do křupava.
Je spousta receptů da dýňovu polévku, ale takto (bez cibule, mrkve, brambor atd) jednoduše, vynikne jemná chuď dýně a nic ji neruší.
Přeji dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
scully
(upraveno)
23. 8. 2012, 13:05
Recept jsem právě vyzkoušela a polévka je opravdu výborná