Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 45 návštěvníků)

Můj první slaný dort

0.0
Můj první slaný dort

Potřebné ingredience

toustový chléb světlý a tmavý po 1 balíčku
pomazánka - 800g pomazánkového másla, cca 400g taveného sýra, 4-5 stroužků česneku prolisovat, sůl (podle chuti)
šunka hranatá, plátkový sýr (cca 400g¨), hermelín 2 ks, vejce natvrdo 4 ks
na ozdobení - různé druhy salámu dle vlastní chuti, šunka, uzený plátkový sýr - 3 plátky, červená paprika, olivy s papričkami, pažitka, pórek na vytvoření listů, sušená restovaná cibule

Postup přípravy

Tak i já jsem se rozhodla zkusit svůj první slaný dort - dceři k 20.narozeninám. A jelikož to byl opravdu první pokus, čerpala jsem inspiraci z různých receptů a obrázků na netu - dort je ale zcela mým originálním dílem, tak mne doufám nikdo nenařkne z plagiátorství.
Z uvedených ingrediencí ušleháme pomazánku, kterou budeme následně potírat jednotlivé vrstvy korpusu a použijeme jí i na zdobení dortu. Korpus dortu vytvoříme takto - na podložku, na které budeme korpus dělat, natáhneme potravinovou fólii - ale neodřezáme, roli si ponecháme ležet vedle podložky.
na fóliii položíme 6 plátků tmavého chleba, lehce potřeme pomazánkou a poklademe plátky šunky. Znovu lehce potřeme pomazánkou a položíme další vrstvu chleba - tentokrát světlého. Pomažeme pomazánkou, poklademe plátky sýra, potřeme pomazánkou .... další vrstva tmavého chleba, pomazánka, kolečka vařených vajec , pomazánka .... světlý chléb, pomazánka, hermelín na plátky, pomazánka ... končíme vrstvou tmavého chleba.
Hotový korpus obalíme fólií a trochu utáhneme, aby nám pěkně držel tvar. Dáme do chladu odležet, aby se chléb pěkně propojil s ingediencemi a zvláčněl - nejlépe do druhého dne.
Poté korpus vyjmeme z fólie, celý potřeme tenkou vrstvou pomazánky a potáhneme sýrovou plackou (postup výroby u fota). Přebytečný sýr odřízneme.No a teď už zbývá jen nazdobit - tady je prostor pro Vaší fantazii a vlastní představu. Já jsem celý dort po obvodu nazdobila opět pomazánkou a posypala sušenou restovanou cibulí .... v rozích jsem na ozdobení použila lístky meduňky a půlky cherry rajčátek .
Do jednoho rohu jsem dala zbytek pomazánky a tvarovala kytici - velké zelené listy jsou z pórku , kaly jsou vytvořené z uzeného sýra a proužků červené papriky, růžičky ze šunky a různých druhů salámu a na doplnění olivy a pažitku. Tam, kde bylo potřeba, jsem si vypomohla párátkem :-).
Tak s chutí do toho a ať máte z výsledku radost tak jako já :-)

hotový korpus zabalíme pevně do potravinářské fólie

takto vypadá korpus druhý den po rozbalení - případné nerovnosti po stranách zarovnáme nožem

příprava sýrové placky - na plech dáme alobal a na něj plátky sýra tak, aby se trochu překrývaly - nezapomeňte na to, že placka musí krýt i boky dortu, takže musí být větší :-). Plech vložíme do trouby a jakmile se plátky nahřejí, vyndáme a poválíme válečkem, aby se plátky sýra spojily. Ještě vlažnou placku překlopíme na korpus, který jsme předtím potřeli tenkou vrstvou pomazánky. Opatrně odloupáváme alobal a zároveň placku na dortu upravujeme dle potřeby.

korpus potažený sýrovou plackou ... a teď už zbývá jen nazdobit :-)

a ještě detail kytice

a takto vypadá dort v průřezu ... prý byl i moc dobrý :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

chalupnicka 16. 1. 2011, 6:27
moc pěkné (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
cermiluci 1. 11. 2010, 11:49
tak ten je (Y) (Y) fakt pěknej a pěkně napsaný postup (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o).Mě čeká můj první dortík v pátek-po manžela k narozeniná :-$ :-| a tak hledám inspiraci :-o.
terany 30. 10. 2010, 19:13
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) hned jsem si uložila recept
darinka30 25. 10. 2010, 22:26
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Vera N 25. 10. 2010, 10:47
(clamp) (clamp) (clamp)
sburicova 24. 10. 2010, 21:49
Šikulka (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
adulka605 24. 10. 2010, 19:33
Moc pěknej dortík (Y) (flower)
Anturka 24. 10. 2010, 19:13
krásný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ALENAKOS 24. 10. 2010, 18:31
(Y) (Y) (Y)
kacanova 24. 10. 2010, 18:16
(Y) (Y) (Y) Ten je kráááásný, určitě také vyzkouším (^)
janica251 24. 10. 2010, 17:51
(clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o)a super postup (Y) dcéra mala určite veľkú radosť

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie