(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Polévka celerová s pórkem a MISO pastou
Potřebné ingredience
1 středně velký celer, 1 větší porek, 3 lžíce Bio slunečnicového oleje, sůl, rýžové MISO, pažitka nebo petrželka na posyp
Postup přípravy
Porek si rozpůlíme na zelenou a bílou část. Zelenou část, nakrájíme na širší nudličky, celer nastrouháme na hrubém struhadle a společně vložíme do hrnce, který jsme vymazali olejem. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Poté přilejeme vodu, přidáme bílou část porku, kterou jsme nakrájeli na kolečka a vaříme cca ještě 10 minut. Přidáme 1 lžíci MISo pasty a odstavíme. Na talíři sypeme zelenou pažitkou nebo petrželkou.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MISO
je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.
Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin, do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.
Zdravotní účinky: Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.
Existují tři hlavní typy miso koření:
* kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
* mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
* hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MISO
je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.
Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin, do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.
Zdravotní účinky: Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.
Existují tři hlavní typy miso koření:
* kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
* mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
* hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
La Catchka
(upraveno)
13. 3. 2008, 15:52
Dobrý den,prosím vás kde koupím MISO? děkuju Katka
sonka
(upraveno)
14. 3. 2008, 17:32
@La Catchka
káto. miso se dákoupi ve zdravé výživě. já používám rýžové