(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Výborný a jednoduchý zapečený květák se slaninou a paprikou

Potřebné ingredience
1 větší květák - 100 g anglické slaniny - 2 červené papriky (v origoš receptu je kapie naložená v oleji, tu jsem samozřejmě neměla, ale pomohla jsem si jinak - viz recept) 150 g tvrdého sýra - 200 - 300 g zakysané smetany - sůl, pepř
Postup přípravy
květák rozebrat na růžičky a uvařit v osolené vodě s trochou citr. šťávy (povařit cca 8 minut aby nebyl rozvařený).
Mezitím si na pánvičce opéct slaninu nakrájenou na proužky (bacha - skáče), dát stranou. do výpeku po slanině dáme na cca 5 minut dusit na nudličky pokrájenou papriku.
Mezitím si roztopit horní gril v troubě (nebo zapnout horní těleso na pečení), dala jsem na 220 stupňů.
Zapékací misku vytřít olejem, dát uvařený květák, osolit a opepřit, na něj 2/3 slaniny, všechnu papriku z pánvičky i s omastkem a vodou co vytekla z paprik, 2/3 nastrouhaného sýra. na to nalít zakysanou smetanu (měla jsem 18% tuku a byla moc hustá, tak jsem ji trochu rozředila mlékem), a nahoru zbytek sýra a slaniny.
Zapékací misku dát do trouby 15 cm - 20 cm pod gril a zapékat 5 minut nebo tak dlouho, dokud nezačne smetana bublat a rozpustí se sýr.
Jako příloha bageta nebo jiné pečivo, má být s česnekovým máslem:-)
Je to veelká dobrota, květák moc ráda nemám, ale toto jsem zdlábla ani nemrkla, a totéž platí o manželovi:-))
originál recept mám z časopisu Apetit.
pokud potřebujete jídlo n aoběd nebo pro více strávníků, je možné přidat ke květáku uvařené těstoviny (může se vařit dohromady) a zalít celou směs bešamelem s trochou hořčice, posypat sýrem se strouhankou a zapéct. jídlo je pak sytější.-)
Mezitím si na pánvičce opéct slaninu nakrájenou na proužky (bacha - skáče), dát stranou. do výpeku po slanině dáme na cca 5 minut dusit na nudličky pokrájenou papriku.
Mezitím si roztopit horní gril v troubě (nebo zapnout horní těleso na pečení), dala jsem na 220 stupňů.
Zapékací misku vytřít olejem, dát uvařený květák, osolit a opepřit, na něj 2/3 slaniny, všechnu papriku z pánvičky i s omastkem a vodou co vytekla z paprik, 2/3 nastrouhaného sýra. na to nalít zakysanou smetanu (měla jsem 18% tuku a byla moc hustá, tak jsem ji trochu rozředila mlékem), a nahoru zbytek sýra a slaniny.
Zapékací misku dát do trouby 15 cm - 20 cm pod gril a zapékat 5 minut nebo tak dlouho, dokud nezačne smetana bublat a rozpustí se sýr.
Jako příloha bageta nebo jiné pečivo, má být s česnekovým máslem:-)
Je to veelká dobrota, květák moc ráda nemám, ale toto jsem zdlábla ani nemrkla, a totéž platí o manželovi:-))
originál recept mám z časopisu Apetit.
pokud potřebujete jídlo n aoběd nebo pro více strávníků, je možné přidat ke květáku uvařené těstoviny (může se vařit dohromady) a zalít celou směs bešamelem s trochou hořčice, posypat sýrem se strouhankou a zapéct. jídlo je pak sytější.-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jananovazak
(upraveno)
9. 7. 2017, 20:34



nahlásit

jarus25
(upraveno)
9. 11. 2010, 18:13
Markét, před chvílí jsem domlsala květák dle vašeho receptu. a musím říct že jsem si fakt pošmáákla



nahlásit

OLUŠ
(upraveno)
13. 10. 2010, 19:16



nahlásit