(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Zapečená květáková hlava
Potřebné ingredience
Květák, anglická, tvrdý sýr - uzený je vynikající, vajíčko, koření
Postup přípravy
Uvaříme hlavu květáku v osolené vodě - nerozvařit !!! Připravíme si špalíčky z anglické slaniny a z tvrdého sýra. Zbytek sýra a anglické nastrouháme do misky, přidáme koření (já dávám různé směsi a pokaždé jinou) a smícháme s vajíčkem na "salakvardu".
Uvařený květák vyndáme, necháme okapat, druhým koncem vařečky do něj uděláme otvory a necháme vychladnout. Do vychladlé hlavy napícháme do připravenách otvorů anglickou a sýr. Pak hlavu ještě posypu kořením - třeba podravkou - a pak jí celou opatlám salakvardou. Patlám to vidličkou, jde to pěkně na tu hlavu přitisknout. Pak opatlanou hlavu šoupnu do trouby na vymazané zapékací míse a peču nepřikryté na cca 170°C, dokud sýr nezezlátne. Pokud máte hlavu uvařenou do měkka, můžete to dát jenom pod gril. Podávám s bramborama a tatarkou.
Vzhledem k tomu, že můj manža je vegetarián, připravuji hlavu někdy bez anglické, za to se ale vyřádím v sýrech. Do otvorů nacpu nejen uzený sýr, ale i třeba sýr s vlašskýma ořechama Jaksejenomjmenuje, hermelín apod. a do té salakvardy ještě nastrouhám nivu, někdy přidám lžíci kysané smetany. Můžete do toho zkusit vmíchat lžičku hořčice nebo kečupu. Fantazii a zbytkům v ledničce se meze nekladou :)
Přeji dobou chuť :)
Uvařený květák vyndáme, necháme okapat, druhým koncem vařečky do něj uděláme otvory a necháme vychladnout. Do vychladlé hlavy napícháme do připravenách otvorů anglickou a sýr. Pak hlavu ještě posypu kořením - třeba podravkou - a pak jí celou opatlám salakvardou. Patlám to vidličkou, jde to pěkně na tu hlavu přitisknout. Pak opatlanou hlavu šoupnu do trouby na vymazané zapékací míse a peču nepřikryté na cca 170°C, dokud sýr nezezlátne. Pokud máte hlavu uvařenou do měkka, můžete to dát jenom pod gril. Podávám s bramborama a tatarkou.
Vzhledem k tomu, že můj manža je vegetarián, připravuji hlavu někdy bez anglické, za to se ale vyřádím v sýrech. Do otvorů nacpu nejen uzený sýr, ale i třeba sýr s vlašskýma ořechama Jaksejenomjmenuje, hermelín apod. a do té salakvardy ještě nastrouhám nivu, někdy přidám lžíci kysané smetany. Můžete do toho zkusit vmíchat lžičku hořčice nebo kečupu. Fantazii a zbytkům v ledničce se meze nekladou :)
Přeji dobou chuť :)
Uvaříme v osolené vodě :)
anglická a uzený sýr na špalíčky
sýr a anglickou nastrouhat, přidat koření a vajíčko
do uvařené hlavy uděláme druhým koncem vařečky otvory
do vychladlé hlavy nastrkáme anglickou a sýr
posypeme kořením
smícháme salakvardu
salkvardou opatláme celou hlavu :)
a zapečeme......
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
skotka
(upraveno)
23. 1. 2008, 17:44
TAK TO VYPADÁ SUPER BUDU TO USET SKUSIT, BOHUŽEL JEN PRO MĚ JELIKOŽ MANŽA BY SE OTRÁVIL PRO NĚJ JE ZELENINA JEDINĚ KUS MASA sUPER rECEPTÍK
Navis
(upraveno)
6. 11. 2007, 13:08
Taky ho dělávám,ale vyloženě ho prošpikuji až se rozpadá,nedělám tam dírky ale cpu to mězi květákové "růžičky".Potírám ho bešamelem.A potom se dázapéct.I když se pomáli celí rozpadá,ten bešamel ho spojí a je to mňamozní!!
radkasmo
(upraveno)
6. 11. 2007, 12:13
vypadá to moc dobbře a určitě i tak chutná.
komarka
(upraveno)
4. 11. 2007, 22:28
Prosím, co je to salakvarda?
smiduška
(upraveno)
4. 11. 2007, 22:57
@komarka
salakvarda je můj "domácí" výraz na mišmaš čehokoliv, co v sobě obsahuje nějakou tekutou složku, zde např. vajíčko. Takže SALAKVARDA v tomto receptu je míchanice z toho nastrouhaného sýra a anglické spojené vajíčkem
Hanka V.
(upraveno)
4. 11. 2007, 22:16
Jani tenhle květák děláme taky, jen ho ještě nakonec před dáním do trouby přeliju sýrovým bešamelem Jsme hrozně rozežraní Můžu potvrdit, že tenhle recept je opravdu super dobrota, není to tak pracné jak to vypadá a hlavně je to hrozně žravé Ten sýr a uzené v tom květáku jsou prostě boží Hanka