(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Zeleninová á la marocká harira
Potřebné ingredience
Hrst cizrny (lepší je si předem předvařit zvlášť, nebo z konzervy), šálek červené čočky, šálek rýže (já dala jasmínovou), olivový olej, čerstvá rajčata bez slupky nebo loupaná z plechovky, 1 velká cibule, celer, mrkev, možno i cuketa, koření - římský kmín, zázvor, paprika, špetka skořice, pepř, já dala i garam masalu, biobujón v kostce, petrželka
Postup přípravy
Hrozně mi chutná marocká harira, párkrát jsem jí jedla v oblíbené čajovně, tak jsem si jí chtěla uvařit doma a vznikla tato bezmasá improvizace. Tradiční harira se připravuje s masem, jehněčím nebo telecím.
Výborná pro milovníky lehce exotických chutí :-).
Polévka je dost hustá a sytá, hodí se i jako lehká večeře, třeba s opečenou pitou.
Postup: Na oleji orestujeme cibuli na kostičky, necháme zesklovatět, pak vsypeme rýži, čočku a orestujeme, přidáme koření, necháme chvilku rozvonět a pak přidáme zeleninu, pokrájenou na kostičky. Necháme chvíli podusit, pak přisypeme předvařenou cizrnu a dolijeme vodou nebo vývarem. Vaříme, dokud není čočka a rýže měkká, dochutíme biobujónem, solí a eventuelně ještě dokořeníme, já mám moc ráda garam masalu. Zjemníme plátkem másla a posypeme nasekanou petrželkou.
Výborná pro milovníky lehce exotických chutí :-).
Polévka je dost hustá a sytá, hodí se i jako lehká večeře, třeba s opečenou pitou.
Postup: Na oleji orestujeme cibuli na kostičky, necháme zesklovatět, pak vsypeme rýži, čočku a orestujeme, přidáme koření, necháme chvilku rozvonět a pak přidáme zeleninu, pokrájenou na kostičky. Necháme chvíli podusit, pak přisypeme předvařenou cizrnu a dolijeme vodou nebo vývarem. Vaříme, dokud není čočka a rýže měkká, dochutíme biobujónem, solí a eventuelně ještě dokořeníme, já mám moc ráda garam masalu. Zjemníme plátkem másla a posypeme nasekanou petrželkou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Petrance
(upraveno)
11. 10. 2010, 18:01
Jitko a byla to červená čočka? ta restováním získá lepší chuť a vaření to nevadí, nebo aspoň já nepozorovala rozdíl...ale kupuji hlavně tu půlenou, tak ta se asi vaří hodně rychle...
Jitka z Brna
(upraveno)
10. 10. 2010, 22:12
Peti a proč se restuje ta čočka? Já to jednou zkusila a pak ji vařila snad hodinu.
Babu13
(upraveno)
9. 10. 2010, 10:29
Vypadá to dobře. Určitě vyzkouším tyhle chutě mám moc ráda.
Petrance
(upraveno)
8. 10. 2010, 8:36
Janko, ono těch receptů je hodně a různě se liší, já jen improvizovala podle toho, co bylo doma za zeleninku , takže to rozhodně není pravá Harira . A je pravda, že v čajovně tam také dávají nudle. Je to opravdu dobrota, hlavně, když jsou čerstvá rajčátka .
Yvetaaa
(upraveno)
8. 10. 2010, 8:01
to vypadá nádherně,jen problém je ten ,že to budu jíst jen já.Moji kluci určitě ne,ale to nevadí,zbyde víc na mě
esmae
(upraveno)
7. 10. 2010, 22:05
Petra, aj ja ju milujem. Ja mam origos receptik od mojej ex-svokry Marocanky Len do mojej nejde ryza, no drobne rezance, ziadna skorica a namiesto petrzlenu ide koriander a nejde tam ani sosovica a garam masala. A pravda iny postup. Lebo marocania nemaju vo zvyku prazit cibulu Skusim aj tu Vasu