(recept
si oblíbilo 44 návštěvníků)
rychlý, lehký a výborný korpus / piškot
Potřebné ingredience
9 vajec, 9lžic cukru, 9lžic polohrub.mouky
Postup přípravy
1.Oddělím bílky od žloutků.
2.Z bílků ušlehám hodně tuhý sníh.
3.Šlehám a přidávám 9 lžic cukru až se sníh leskne,
4.snížím rychlost mixeru na nejnižší stupeň a přidám 9 žloutků
5.stále šlehám na nejnižší rychlost a postupně přidávám 9lžic polohrubé mouky (s moukou už nešlehat dlouho!)
Formu mám vymazanou osvědčenou omegou, ale můžete čímkoliv, co používáte, máslo atd....
Můžete přidat i mleté ořechy nebo kakao....
Peču při 160°C cca 50-60min (po píchnutí se nelepí na špejli)
Piškot je dobré hodně vykropit (po prořezání před natřením krému lžící vykropit každé patro)
(já používám studenou převařenou vodu z konvice - cca na velký hrnek 3/4vody a 1/4rumu) Nedělá mi to fleky od kávy na piškotu (já už si připravuji vodu s rumem do rozprašovače)
(foto doplním hned jak budu péct dort)
Tento piškot můžete použít na cokoliv podle velikosti formy stejný poměr vajec cukru i mouky
např: piškot na ovocný korpus: 4vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohr. mouky
roláda na plech na "vymazaný" pečící papír 5+5+5 nepéct dlouho já už to poznám pohmatem ale čas doplním myslím cca 20min(ještě horké svinout a nechat vychladnout)
Dobré i na bublaninu....
Do receptů doplním i recept na krém
2.Z bílků ušlehám hodně tuhý sníh.
3.Šlehám a přidávám 9 lžic cukru až se sníh leskne,
4.snížím rychlost mixeru na nejnižší stupeň a přidám 9 žloutků
5.stále šlehám na nejnižší rychlost a postupně přidávám 9lžic polohrubé mouky (s moukou už nešlehat dlouho!)
Formu mám vymazanou osvědčenou omegou, ale můžete čímkoliv, co používáte, máslo atd....
Můžete přidat i mleté ořechy nebo kakao....
Peču při 160°C cca 50-60min (po píchnutí se nelepí na špejli)
Piškot je dobré hodně vykropit (po prořezání před natřením krému lžící vykropit každé patro)
(já používám studenou převařenou vodu z konvice - cca na velký hrnek 3/4vody a 1/4rumu) Nedělá mi to fleky od kávy na piškotu (já už si připravuji vodu s rumem do rozprašovače)
(foto doplním hned jak budu péct dort)
Tento piškot můžete použít na cokoliv podle velikosti formy stejný poměr vajec cukru i mouky
např: piškot na ovocný korpus: 4vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohr. mouky
roláda na plech na "vymazaný" pečící papír 5+5+5 nepéct dlouho já už to poznám pohmatem ale čas doplním myslím cca 20min(ještě horké svinout a nechat vychladnout)
Dobré i na bublaninu....
Do receptů doplním i recept na krém
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Cink,cink
(upraveno)
12. 5. 2011, 19:56
Piškot vypadá úžasně, určitě bude i tak chutnat, pekla jsem poprvé dort sama, tak doufám, že bude chutnat
MarketaN
(upraveno)
3. 12. 2010, 16:55
Dobrý den, Janičko, tak jsem dnes vyrobila můj první k synovým prvním narozeninám. Strašně moc Vám děkuji za bezvadný návod na korpus. Bylo to rychlé a jednoduché a mám úspěch. Ještě jednou děkuji. Mějte se hezky a hezké svátky přeje Markéta a
Marhulka1
(upraveno)
8. 10. 2010, 11:57
Tak piškot je právě v troubě - vypadá to zatím výborně - dám vědět jak to nakonec dopadlo
alimraj1
(upraveno)
7. 10. 2010, 10:22
Piškot je dobré hodně vykropit: - můžu se zeptat PROČ A K ČEMU JE TOHLE DOBRÉ?
Míša a její tygři
(upraveno)
7. 10. 2010, 10:35
@alimraj1
Paní asi myslí, že když se dělá dort, tak ty jednotlivá patra, před tím než tam dáte krém, máte navlhčit. My používáme černý čaj s rumem. Dort je pak vláčnější Nápad s rozprašovačem je super Já to lila vždycky lžičkou.
Janina 1
(upraveno)
7. 10. 2010, 11:22
@Míša a její tygři
Jasně, zapomněla jsem připsat, že se před natřením krémem kropí jednotlivá patra , brala jsem to automaticky. Používala jsem také černou kávu a čaj, ale měla jsem dort flekatý a bylo vidět, kde, je vykropený, tak jsem to vyřešila takto, je to stejně jen proto, aby to bylo vláčné a abych do něj pro vůni dostala rum
alimraj1
(upraveno)
7. 10. 2010, 14:45
@Janina 1
Díky,tohle se u nás nikdy nedělalo,ale zkusím