Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Chléb z žitného kvásku

0.0
Chléb z žitného kvásku

Potřebné ingredience

Na kvásek:15 dkg celozrné žitné mouky,250 ml vlažné vody,1 lžíce sušeného žitného kvásku Těsto:120 ml vlažné vody,40dkg hladké mouky pšeničné/já dávám půl obyčejné a půl celozrné/1 tableta celaskonu/zpevńuje lepek v těstě a těsto se nedrolí/,1 1/2 lžičky soli,1 lžička drceného kmínu,špetka sušeného droždí Dr.Oetker/je nejlepší/.

Postup přípravy

Kvásek si připravíme den předem: do mísy dáme žitnou mouku,vlaž.vodu a vše zamícháme -přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti nejméně 12 hodin zrát - nejlépe kdyžzraje 30 hodin./Pak má chlebík příjemně nakyslou chlebovou vůni.
Pak si připravíme do nádoby v pekárně:120 ml vlažné vody,oživený kvásek,na to odváženou mouku,rozdrcený celaskon, kmín,do rohu sůl a do středu mouky droždí.Dáme do pekárny zapneme program celozrný bochník a start a pak již čekáme na báječný upečený chlebíček.PZ.tento chléb peču nejraději již jsem vyzkoušela spoustu receptů a tento je nejlepší.

žitný sušený kvásek dostaneme v prodejnách zdravé výživy

Upečený chléb

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lenpod 7. 10. 2010, 15:51
Chleba vypadá úžasně (clamp), ale Alenko, proč přidáváte ke kváskovému chlebu sušené droždí? Vždyť kváskový je pro trávení to nejlepší, proto i ti, kteří si připravují domácí chléb z droždí by měli alespoň jednou týdně jíst kváskový. Viz D-test... A jak dlouho necháváte chléb kvasit ?, jelikož typicky kváskový kvasí delší dobu než kynutí kvasnicového, taky mu nedělá dobře to pozdější promíchávání v pekárně...Většinou se nechá udělat těsto na program s příhřevem a pak se nechá volně kvasit, dokud patřičně nenabyde, teprve potom se zapíná pečení.... Proč to píšu? Protože jsem se po nabytí informací o pečení klasického (kváskového) chleba pustila do jeho pečení a není to tak jednoduché jak bych si přála, ale zároveň nechci péct chleba z droždí... Takže moc děkuji za inspiraci na koupi kvásku ve Zdravé výživě. Dělávala jsem si kvásek sama, ale nedostatek času.... Přeji moc, moc úspěchů (L)
chalupnicka 7. 10. 2010, 18:00
@Lenpod Nejdříve Vás Lenko zdravím a děkuji za komentář. A teď trochu vysvětlení proč droždí.Oživený sušený kvásek se používá místo klasického domácího kvásku na pečení chlebíku.Sušené droždí přidávám z časového důvodu/ odložený start /,kdyby se přidalo čerstvé mohlo by napovrchu seschnout nebo v tekutině předčasně vykynout.Do chlebíku se doporučuje přidat malé množství droždí.Když bychom nepoužily odlož.startu tak můžeme přidat droždí čerstvé a to asi 5g.Při klasickém pečení z dom.kvásku se již droždí nepřidává. Ještě připíši do receptíku,že musí být kvásek v teplé místnosti. Doufám,že jsem vysvětlila vše dostaečně.
Pipotka 6. 10. 2010, 18:53
Chleba vypadá fakt moc pěkně, můžu místo celaskonu dát ocet? Zkoušela jste? (F)
miriam07 7. 10. 2010, 18:12
@Pipotka ocet se dává kvůlki nakyslé chlebové chuti u chlebů bez kvásku... celaskon kvůli drobivosti,jak píše alenka, takže to jedno není
Pipotka 8. 10. 2010, 18:30
@miriam07 Já jsem nikde psala,že je to jedno? :^) :^) :^)
chalupnicka 6. 10. 2010, 22:20
@Pipotka Myslím,že by to nebylo ono-ten celaskon se tam dává aby nebyl chléb drobivý a lepek na sebe vázal.Tak nevím-jestli by to byla ono. *-)
marcela54 6. 10. 2010, 14:29
určitě vyzkouším díky Alenko |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
chalupnicka 6. 10. 2010, 18:47
@marcela54 Já také děkuji (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie