Chodský koláč
Potřebné ingredience
Těsto:
1kg polohrubé mouky
25 dkg másla
20 dkg cukru moučka
necelý 1/4l mléka na kvásek
5 dkg droždí
7 vajec
špetka soli
Zdobení:
1 balíček mandlí (celý se nespotřebuje)
10 dkg rozinek
1 vejce na potírání
1/2 sladké smetany na polévání
vanilkový cukr
Mazání:
Tvaroh:
1 kg tvarohu (baleného v papíře, ne ten ve vaničkách)
1 sladká smetana
10 dkg másla
15 dkg cukru moučka
3 vejce
1 pudink
Povidla:
1 kg švestkových povidel
cca 7 mletých hřebíčků
rum a cukr dle chuti
Mák:
cca 65 dkg semletého máku
8 dkg másla
1,5 pudinku
4 vejce
cca 10 perníčků
cukr dle chuti
Postup přípravy
Přípravy:
Nastříhat kola z papíru na pečení (průmě cca 27 cm), raději ještě potírám rozpuštěným sádlem (není to ale asi třeba) a vždy dva papíry přitisknout natřenou stranou k sobě. Spařit mandle ve vařící vodě a najemno pokrájet, rozinky opláchnout v horké vodě a namočit do rumu.
Těsto:
Do mísy dáme přesátou mouku, sůl. V jiné míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem. Zvlášť našleháme bílky. Připravíme kvásek. Vše přidáme do mouky. Nalijeme vykynutý kvásek a vše spojíme v těsto. Těsto vařečkou důkladně propracujeme - je hotové teprve tehdy, až se nelepí na vařečku ani na mísu, ani na prsty. Poté se přikryje a nechá se kynout něco přes hodinu.
Mazání:
tvaroh: všechny ingredience spojíme, nejlépe ručním šlehačem, tvaroh je dobré nechat před přípravou vykapat
povidla: můžeme rozmixovat, přidáme hřebíčky, rum, osladíme dle chutí, pokud jsou tuhá, přidáme horkou vodu
mák: do vařící vody (vody co nejméně) nasypeme mák a spaříme spolu s rozdrobenými perníčky. Necháme vychladnout, je dobré do máku ještě před spařením zamíchat cukr a po vychladnutí už jen doslazovat. Po zchladnutí zašlehat změklé máslo, 4 celá vejce a pudink. Osladit dle chuti.
Koláče:
Po vykynutí těsta se z něho udělají bochánky (1 bochánek cca 18 až 20 dkg na výše uvedený průměr koláče), nechají se na válu ještě trochu vykynout. Poté se bochánky kladou na vymazaná papírová kola. Těsto se rozválí a prsty se rozmačká na téměř celou plochu papíru do požadovaného tvaru. Ponechá se malý vyvýšený okraj, který se potře rozšlehaným vajíčkem.
Merhování (zdobení) koláčů:
Mazání se dá do zdobících sáčků. Při zdobení by ze sáčků neměla kapat žádná voda - lze ji slít před nabíráním do sáčků (hlavně u tvarohu). Základ všech vzorů se dělá tvarohem, měl by bý i na okraji koláče. Povidly a mákem se dozdobuje, mák a povidla by měly být vždy odděleny tvarohem. Pokud je mazání po upečení prvního koláče příliš řídké, zahustí se pudinkem. Namerkovaný koláč se dozdobí rozinkami a nakrájenými mandlemi (tmavé na světlé, světlé na tmavé).
Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Koláč se těsně po upečení sype cukrem krupice promíchaným s vanilkovým cukrem (nemusí se - dle chuti) a polévá se několika lžícemi smetany.
Koláče lze skladovat v mrazáku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé