Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

Zapečený květák se šťouchanými brambory

0.0
Zapečený květák se šťouchanými brambory

Potřebné ingredience

1 květák (asi 500g), třešňová rajčátka ********** OMÁČKA: 2 lžíce másla, 1 pórek, 1 stoužek česneku, 3 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, 80 g sýra (ementál, čedar, parmazán...), 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce čerstvé petrželky, sůl a pepř ********** ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY: uvařené brambory, brynza, 1 - 2 lžíce zakysané smetany (nebo pomazánkového sýra), čerstvá petrželka

Postup přípravy

Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě 10 min. povaříme.

V rendlíku rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme na kolečka nakrájený pórek, nasekaný česnek a chvilku opékáme. Zaprášíme 3 lžícemi hl. mouky. Odstavíme z ohně a postupně přidáme mléko, 50 g strouhaného sýra, mletou papriku a petrželku. Vrátíme zpátky na oheň. Omáčku přivedeme k varu, osolíme a opepříme.

Zapékací formu vymažeme máslem, urovnáme do ní květák a rajčátka, přelijeme omáčkou, posypeme zbývajícím sýrem (30g) a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu.

Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme brynzu, zakysanou smetanu (pomazánkový sýr) a dochutíme. Množství všech surovin si každý určí dle svých chutí a počtu strávníků.

Zapečený květák podáváme se šťouchanými brambory a okurkovým salátem.


TIP: Květák lze zcela nebo z části nahradit brokolicí.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

chalupnicka 21. 10. 2010, 11:07
To vypadá úžasně-vyzkouším (Y)
alfleila 24. 10. 2010, 19:02
@chalupnicka děkuji, ať chutná! (flower)
kalimera 28. 9. 2010, 17:00
Ahoj, Ivi. Vidím, že nezahálíš a pořád pilně vaříš (pl). Vypadá to báječně (Y) (jidlo).
alfleila 29. 9. 2010, 21:12
@kalimera No já už asi jiná nebudu, aspoň někde se můžu vyřádit ,-) Měj se krásně a děkuji! (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie