Zapečený květák se šťouchanými brambory
Potřebné ingredience
1 květák (asi 500g), třešňová rajčátka ********** OMÁČKA: 2 lžíce másla, 1 pórek, 1 stoužek česneku, 3 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, 80 g sýra (ementál, čedar, parmazán...), 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce čerstvé petrželky, sůl a pepř ********** ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY: uvařené brambory, brynza, 1 - 2 lžíce zakysané smetany (nebo pomazánkového sýra), čerstvá petrželka
Postup přípravy
V rendlíku rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme na kolečka nakrájený pórek, nasekaný česnek a chvilku opékáme. Zaprášíme 3 lžícemi hl. mouky. Odstavíme z ohně a postupně přidáme mléko, 50 g strouhaného sýra, mletou papriku a petrželku. Vrátíme zpátky na oheň. Omáčku přivedeme k varu, osolíme a opepříme.
Zapékací formu vymažeme máslem, urovnáme do ní květák a rajčátka, přelijeme omáčkou, posypeme zbývajícím sýrem (30g) a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu.
Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme brynzu, zakysanou smetanu (pomazánkový sýr) a dochutíme. Množství všech surovin si každý určí dle svých chutí a počtu strávníků.
Zapečený květák podáváme se šťouchanými brambory a okurkovým salátem.
TIP: Květák lze zcela nebo z části nahradit brokolicí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé