(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Irské rozpíčky či bochánky (buttermilk scones) - tradiční irská dobrota v mnoha variacích
Potřebné ingredience
na 8-12 "scounů" : 225 g hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžička škrobu, špetka soli, 25g másla nebo Hery, 200ml podmáslí; na potření vajíčko či mléko
Postup přípravy
Tyhle rozpíčky (v gaelštině se jmenují bonnóga blathai) jsou v Irsku tradiční sladkou mňamkou, tak jako my pečeme buchty, oni dělají "scouny". Nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé. Irové je rádi baští potřené máslem a marmeládou.
postup: Prosijeme do mísy mouku, sodu a škrob, poté vmícháme sůl, přidáme máslo a vše propracujeme, až nám vznikne "drobenkové" těsto. Uprosřed těsta uděláme důlek, do něhož vlijeme téměř všechno podmáslí, pak vezmeme plochý nůž a jím vmícháme co nejrychleji podmáslí do těsta (mícháme, co nejrychleji to jde, těsto je pak měkčí). Na pomoučeném vále z těsta uděláme váleček cca 2 cm siln, rozkrájíme ho na kolečka 5-6cm. Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem či mlékem a pečeme v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud nejsou scouny nakynuté a zlatě hnědé.
Je řada možností, jak scouny vylepšit a nebo je udělat naslano:
a) ovocné - přidáme do těsta datle, rozinky, rybíz....
b) sýrové : do těsta přidáme před podmáslím 5Og nastrouhaného sýra, po potření posypeme sýrem
c) celozrnné: použijeme polovinu hladké mouky, druhá polovina je mouka celozrnná
d) cibulové/pažitkové/pórkové, zkrátka zeleninové: 225g těsta a 25g najemno nasekané bílé části z pórku, 2 lžičky pažitky, 2 lžičky zelené nati pórku, spousta pepře, špetka kajenského pepře před litím podmáslí. Z těsta uděláme placku 1cm silnou, z ní vykráíme asi 15 malých scounů, pečeme kratší dobu.
Zkuste je a vyzkoušejte tuhle tradiční irskou pochoutku, je úžasná jako celý "zelený ostrov"
postup: Prosijeme do mísy mouku, sodu a škrob, poté vmícháme sůl, přidáme máslo a vše propracujeme, až nám vznikne "drobenkové" těsto. Uprosřed těsta uděláme důlek, do něhož vlijeme téměř všechno podmáslí, pak vezmeme plochý nůž a jím vmícháme co nejrychleji podmáslí do těsta (mícháme, co nejrychleji to jde, těsto je pak měkčí). Na pomoučeném vále z těsta uděláme váleček cca 2 cm siln, rozkrájíme ho na kolečka 5-6cm. Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem či mlékem a pečeme v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud nejsou scouny nakynuté a zlatě hnědé.
Je řada možností, jak scouny vylepšit a nebo je udělat naslano:
a) ovocné - přidáme do těsta datle, rozinky, rybíz....
b) sýrové : do těsta přidáme před podmáslím 5Og nastrouhaného sýra, po potření posypeme sýrem
c) celozrnné: použijeme polovinu hladké mouky, druhá polovina je mouka celozrnná
d) cibulové/pažitkové/pórkové, zkrátka zeleninové: 225g těsta a 25g najemno nasekané bílé části z pórku, 2 lžičky pažitky, 2 lžičky zelené nati pórku, spousta pepře, špetka kajenského pepře před litím podmáslí. Z těsta uděláme placku 1cm silnou, z ní vykráíme asi 15 malých scounů, pečeme kratší dobu.
Zkuste je a vyzkoušejte tuhle tradiční irskou pochoutku, je úžasná jako celý "zelený ostrov"
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
alimama
(upraveno)
30. 10. 2007, 21:30
Ano, ano - skouny jsou strááášně dobré, potvrzuji. Akorát jsem je dělala jen jednou, a protože výsledek byl na hony daleko od originálu, už jsem to víckrát nezkoušela.. Tak teď udělám pokus č. 2 s Vaším receptem.. Díky za připomenutí
ifusta
(upraveno)
31. 10. 2007, 18:58
@alimama
Rádo se stalo, tak ať se povedou