Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

BRAMBOROVÉ VARIACE

0.0
BRAMBOROVÉ VARIACE

Potřebné ingredience

viz.níže

Postup přípravy

Kdysi jsem někde objevila soubor těchto úžasných receptíků na jídla z úplně obyčejných surovin, která překvapí svou jednoduchostí, rychlostí a snadností přípravy a hlavně úžasnou chutí. Ráda se k nim vracím, když lednice i spížka zeje prázdnotou a já marně přemýšlím, co manžílkovi podstrojit k večeři (máme teprve dva měsíce po svatbě, čili ještě vyžaduje teplé večeře, jak byl zvyklý od maminky :-) )

1.Brambory se slaným tvarohem: 4OOg vařených brambor, 250g tvarohu, 1 menší cibule, 50 g slaniny, petrželka, sůl. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, tuk scedíme do pánve a škvarečky odložíme Na tuku osmažíme dozlatova cibulku, vmícháme tvaroh. Až se tvaroh "nataví", přidáme na kostky nakrájené brambory a osolíme. Na talíři posypeme škvarečky a petrželkou.

2. Brambory se sladkým tvarohem - škubánky: 400g brambor, 250g tvarohu, špetka soli, 4-5 lžic hrubé mouky, máslo, cukr;
Z uvařených brambor slijeme jen polovinu vody, ještě v hrnci vytvoříme v bramborách měchačkou 4-5 důlků, do kterých nasypeme mouku, přiklopíme pokličkou a necháme mouku spařit. Potom vše promícháme a tvoříme škubánky lžící namočenou v rozehřátém másle. Na talíři promícháme s tvarohem, polijeme máslem, posypeme cukrem (kdo má rád raději mák, nahradí tvaroh mákem).

3.Brambory s brynzou: postup jako u brambor se slaným tvarohem, jen tvaroh nahradíme brynzou. Mňam!

4. Brambory s dušeným zelím: 400g vařených brambor, sádlo, 250g dušeného zelí, sůl, 100g uzeniny nebo uzeného masa nebo jakéhokoliv zbylého pečeného masa. Brambory nakrájené na kostky ohřejeme na trošce sádla, ale neopékáme, přidáme zelí, osolíme, přidáme maso a uzeninu a za míchání vše přiopečeme.

5. Brambory s flíčky aneb Grenadýrský marš: 400G brambor, 150g flíčků, 4-8 stroužků česneku (podle chuti a výšky krevního tlaku :-) ), sladká červená paprika, sůl, tuk či olej (já ráda používám Ramu Cremefine). Brambory uvaříme ve slupce, flíčky dle návodu (cca 8 minut). Brambory nakrájíme na menší kostky (menší=lepší), vložíme na vymaštěný plech, osolíme, posypeme česnekem a dáme zapéct do předehřáté trouby. Když jsou brambory měkké a opečené, vmícháme flíčky a papriku a dáme zpět do trouby zapéct do křupava. Můžeme podávat s čalamádou, červenou řepou či okurkou.
Je to jednoduché a táááááák dobré, ba žravé. Tak dobrou chuť!

P.S. Všechny recepty lze použít i pro těstoviny (jakéhokoliv tvaru a druhu), jednoduše jen místo brambor vrazíte do receptu těstoviny (případně můžete nakombinovat obé).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie