(recept
si oblíbilo 106 návštěvníků)
Kynuté škvarkové placky se zelím

Potřebné ingredience
Těsto: 1 kostka droždí, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 větší vejce nebo 2 malá, 150 ml vlažného mléka, 2 PL krystal. cukru, 1 ČL soli, 80 g Hery, 1 PL oleje..........300 g škvarků, 1/2 pytlíku kysaného zelí a 1 vejce na potření !!!Já po letech zkušeností s tímto těstem, a protože to vždy dělám z 1kg mouky, tak na 1kg mouky dávám 120g Hery, 40g sádla, 2PL oleje, prostě uberu trochu Hery a nahradím sádlem!!!
Postup přípravy
Zaděláme si kvásek: droždí, 1 PL cukru a 1 PL mouky, trochu vlažného mléka....necháme kvásek vzejít
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.

Takto vypadá těsto před kynutím, do kterého jsem už přidala škvarky a zelí

uděláme si placky a potřeme vajíčkem

Už se pečou

Upečeno...nedělám je moc tenké, naši kluci mají rádi takové vyšší

HOTOVO !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

backa
(upraveno)
15. 4. 2016, 7:57
Mám vyzkoušeno,jsou vynikající
dnes peču manželovi do práce na oslavu tak snad jim také budou tak chutnat a jako celé naší rodině





nahlásit
kotrlka
(upraveno)
23. 3. 2016, 12:45
Děkuji za tip, vyzkouším.
nahlásit

trojcata
(upraveno)
2. 11. 2014, 12:37
dala jsem sádlo
dobrota





nahlásit

BRAMBURKA35
(upraveno)
12. 12. 2012, 14:30
nešel by dát jiný tuk? ta hera mi k tomu moc nejde, ona má takovou pachut

nahlásit

Mikrah
(upraveno)
24. 10. 2012, 11:31
zkusím

nahlásit
rampy
(upraveno)
31. 8. 2012, 22:03
No super,úžasný recept,slintám...a udělám co nejdřív...díky

nahlásit
jablcko111
(upraveno)
31. 8. 2012, 11:45
Dobrý deň, Monika, prosím, koľko je to 1/2 pytlíka zelí? Ten pytík je kilový alebo polkilový?
nahlásit

Karelia
(upraveno)
31. 8. 2012, 21:58
@jablcko111
Katko, to je 0,5 kg pytlík.

nahlásit

SZuzana
(upraveno)
30. 8. 2012, 7:13
Hezký den,jak dlouho vydrží "čerstvé a dobré" máme v sobotu oslavu,tak když upeču už dnes (za předpokladu,že je nikdo nesní)

nahlásit

Karelia
(upraveno)
30. 8. 2012, 21:54
@SZuzana
Zdravím, nejlepší jsou čerstvé, 2 dny dopředu bych je nedělala. Jednak by u nás nevydržely
a jednak za 3 dny budou už tvrdé.




nahlásit

SZuzana
(upraveno)
31. 8. 2012, 11:35
@Karelia
jojo,nakonec jsem se taky rozhodla,že je upeču až v sobotu

nahlásit

Mohama
(upraveno)
29. 8. 2012, 19:14
Už kyne těsto.....škvarky jsou připravené, zelí také......už se těším na výsledek....
Tak a je hotovo. Dopadlo to naprosto skvěle. Placky jsme snědli rychlostí blesku. Jen se po nich zaprášilo. Děkuji za skvělý recept.


nahlásit

simowa
(upraveno)
10. 3. 2012, 19:13
jsou výborné
cpu se celý den


nahlásit

Karelia
(upraveno)
1. 4. 2012, 22:33
@simowa
dnes jsme na tom podobně celá rodina!!!! Dělám je už z dvojité dávky a muž tady funí už asi 3 hodiny





nahlásit

pappet
(upraveno)
16. 2. 2012, 10:03
Úžasné, lepší jsem nikdy nejedla!
nahlásit

novackova
(upraveno)
17. 3. 2011, 14:07
jdu na ně

nahlásit

kvítečko
(upraveno)
13. 3. 2011, 21:48
vypadá moc lákavě
brzy vyzkouším
to zelí krájíte?


nahlásit

Karelia
(upraveno)
13. 3. 2011, 23:18
@kvítečko
Ne, nekrájím, jen trochu vymačkám tu kyselou šťávu, aby těsto nakynulo.

nahlásit

Fjodorovna
(upraveno)
4. 1. 2011, 23:55






nahlásit

Karelia
(upraveno)
5. 1. 2011, 21:56
@Fjodorovna
Já bych byla opatrná s tou solí!!! Těsto by Vám nevykynulo. Začala jsem dělat to, že těsně před pečením placky posypu hrubozrnou solí. Ona u nás není moc k dostání, já si jí vozím z Německa, ale mám takový dojem, že v Globusu jsem jí už viděla. Jsou to takové větší kostičky soli jako například znáte z pivovarských rohlíků. Je výtečná!!!



nahlásit

venekr
(upraveno)
13. 3. 2011, 20:33
@Karelia
hypernova a kaufland jí mají

nahlásit

mv24.7.74
(upraveno)
21. 11. 2010, 19:39







nahlásit

holemka
(upraveno)
9. 2. 2010, 12:10
Dnes jsem k obědu uvařila polévku boršč a k tomu udělala kynuté placky se škvarkami, které jsou výborné a nemají chybu.
Všem doporučuji vyzkoušet.








nahlásit

Karelia
(upraveno)
11. 2. 2010, 22:49
@holemka
No to je báječná kombinace,
boršč nám ještě zbyl od úterka, tak jdu zítra koupit škvarky a udělám je....no to mě tedy nenapadlo!!!






nahlásit
hheellaa
(upraveno)
12. 11. 2009, 21:03
ty vypadají luxusně
o víkendu určitě vyzkouším




nahlásit

filipov
(upraveno)
12. 11. 2009, 15:49
Moničko právě jsem je upekla,všichni doma chvalí,mám jen problém z 4 plechů už moc není tak zítra upeču zas,,užasnej recept ,,,










nahlásit
Elinqa
(upraveno)
7. 10. 2009, 17:54
Jsou perfektní, dělala jsem je už víckrát
ať žije linie a zdravá výživa


nahlásit

Eillee
(upraveno)
7. 6. 2009, 12:50
NO tak to vypadá skvěle, škvarky milujeme, určitě vyzkoušíme a dám vědet, jak jsem dopadla
.

nahlásit