(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Bezlepkové kynuté koláče s mákem
Potřebné ingredience
Těsto dělám přesně podle receptu na přebalu Jizerky na tlačené koláče, je to moje univerzální těsto na vše kynuté : 200 g Jizerky, 35 g cukru krupice, 10 g droždí či 1/4 sáčku sušených kvasnic, 30 g másla či oleje, 3 g soli, 1 vejce, 100 ml vody. Maková nádivka : pomletý mák povařím v trošce mléka, kam dám podle ok (asi 2 PL) povidel či marmelády a mleté skořice (asi 2 malé odměrky). Posypka : trochu tuku, cukru krystal a Jizerky či rýživé polohrubé mouky.
Postup přípravy
Vše odvážím, smíchám a pak vválím kuličku těsta, kterou dám na plech a omoučenou skleničkou kuličku roztlačím na placku. Až mám plný plech, tak kolečka potřu rozkvedlaným vajíčkem, lžící naolním mákem, tvarohem či povidly, dám posypku a peču na 200°C do zlatova.
na plechu při plnění nádivkou
a už upečené
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Konvalinka72
(upraveno)
21. 2. 2013, 8:23
Simčo mohu se Vás zeptat, těch 8 koláčů je z jedné várky? Já to včera zkoušela, ale povedlo se mi jich pouze 5, mohu poslat fotku . Byly výborné, chci zkusit znovu, ale dvojitou dávku.
fialka 75
(upraveno)
22. 2. 2013, 19:05
@Konvalinka72
Jani, ano, byly, ono já je dělám menší, takové "jednohubky". Moje míra je na hrníček od čaje o objemu cca 200 ml, že tu kuličku těsta s tím hrnkem rozmáčknu ....
trirea
(upraveno)
22. 8. 2012, 14:44
DObrý den, vím, že bzlp těsto má jiné nároky na kynutí, takže jak dlouho nechat kynout?? A zle to dělat i z té nové jizerky, má jinou recepturu
fialka 75
(upraveno)
14. 10. 2012, 20:38
@trirea
Dobrý večer barčo, dotaz jsme našla až nyní asi jste již přišla na to, že kynutí jeindividuální, že záleží na množství a čerstvosti kvasnic, ale já to zhruba nechávám kynout do dvojnásobné veliskoti. A ano, dělávám je i z té nové Jizerky, ale nejraději z Michalíka I. (z deproteinované mouky)
trala
(upraveno)
3. 5. 2012, 12:32
Vypadají nádherně a děkuji za napsané rady níže, syna(5) to zřejmě čeká, včera jsme byli na gastroskopii, tak čekáme na výsledky.
fialka 75
(upraveno)
9. 7. 2012, 16:20
@trala
Marci, ikdyby to nedopadlo dobře, nebojte, dá se s tím krááásně žít
LenkaCh.
(upraveno)
18. 9. 2010, 21:45
Kde kupujete, prosím, zaručeně BL mák a povidla? Já jsem zatím vždy narazila na mák, kde jsou uvedeny možné stopy lepku a o povidlech ani nemluvím. Někde je přímo lepek, jinde neidentifikovatelný škrob. Poradíte mi, prosím výrobce a kde je seženete? Taky bych pekla, ale nemám z čeho
fialka 75
(upraveno)
19. 9. 2010, 10:33
@LenkaCh.
no a ještě dovětek k těm možným stopám. Na to nemusíte brát moc zřetel, je to jen pojistka výrobce proti ořípadným žalobám. Důležité je složení a pokud ve složení nenajdete nic závadného, je to jedlé. Ta věta tam bývá z toho důvodu, že je teoretická možnost kontaminace potraviny lepkem při změně výroby, což obšem neznamená, že je kontaminovaná a když už by, tak se jedná jen o určitou šarži. Je to tím, že se na té isté lince před tím dělalo něco s lepkem a před začátkem další výroby se třeb alinka špatně umyla. My i spousta dalších maminek celiaků výrobky s tímhle označením běžně používáme a krevní testy máme v pořádku, tak to je hlavní ukazatel, že je vše OK. Tuhle věc s edoporučuje řešit až v omkamžiku, kdy protilátky neklesají ani po roce diety a kontrolou jste zjistila, že dietu doržujete opravdu dobře, pak je dobré vynechat i potraviny označené takhle, páč každý je jinak citlivý na stopy lepku, ale zatím jsem to u nikoho nezažila, že by mu tohle dělalo problém ...
fialka 75
(upraveno)
19. 9. 2010, 10:27
@LenkaCh.
mák kupuji jen nemletý, namelu si ho doma, to je vždycky 100% mák bez ničeho a povidla kupuji třeba ty od Hamé. Sice na kelímku je to těžko poznat, ale přímo na jejich stránkách je seznam jejich bezlepkových výrobků, včetně těch povidel ... tady s emůžete mrknout na všechny jejich výrobky vhodné pro bzl dietu klikme na vybraný druh si rozbalíte detail i s logem přrškrtlého klasu ... http://www.hame.cz/vyhledavani-rozsirene/?__postback=form&products[name]=&products[brands]=&products[warranty]=&products[packages]=&products[storage][]=&products[search-category][16]=1&find=1 třeba tady dy povidla: http://www.hame.cz/katalog/detail/?productId=7806
LenkaCh.
(upraveno)
19. 9. 2010, 10:38
@fialka 75
Simono, moc Vám děkuji Ani netušíte, jak moc jste mě potěšila. ta povidla hledám už sakra dlouho a nenapadlo mě, že Hamé dělá i je S mákem to je u nás těžší, i ten nemletý mívá na obalu varování, že může obsahovat stopové prvky lepku a dcera je hodně citlivá, tak se bojím to zkoušet. Ale hlavěn za ta povidla vám patří obrovské díky!
fialka 75
(upraveno)
19. 9. 2010, 11:22
@LenkaCh.
Leni, tak si zkuste od někoho na vesnici opatřit, já většinou nekupuji, jen když pochybí, ale dostávám mák od rodičů, kteří ho pěstují na zahradě .... a když na to přijde, už jsem v čočce i fazoli našla při přebírání zrnko obilí Jinak já vždycky, když nevím podle složení, zda je to schopné, hned koukám na net k výrobcům zda mají na stránkách přehled a když ne, píšu jim a sprosbou o přehled jejich bzl výrobků a většinou ted yodpoví a pošlou
LenkaCh.
(upraveno)
21. 9. 2010, 10:04
@fialka 75
O přebírání rýže a luštěnin ani nemluvím, připadám si jako Popelka. Tam se občas nachází pokladů Já občas také píšu, nicméně jsem se odpovědí moc nedočkala. Ještě jednou děkuji za rady. Jste moc hodná
fialka 75
(upraveno)
21. 9. 2010, 20:21
@LenkaCh.
to nestojí za řeč, musíme si pomáhat, ne? Nemáme to holt tak jednoduché, jako ostatní ...
snecka
(upraveno)
15. 9. 2010, 13:30
ahoj, ja sice bezlepkovou dietu nedržím, ale vypadají, tak hezky, že bych si i dala, jenom pro nás neználky, co je to jizerka?? , takže určite spoustu takových receptů.. vonavých!!
fialka 75
(upraveno)
15. 9. 2010, 21:29
@snecka
Klidně místo Jizerky můžete použít hladkou mouku, lepkovou buchtu peču z hladké mouky, tedy spíše pékávala jsem, od nasazení diety jsem přestala, abych nemusela rozlišovat naše a synovo, tak to máme všichni za stejno a vyhnu se případné kontaminaci potravin lepkovou moukou ...
3boys
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:38
@snecka
Jizerka je naše bezlepková moučná směs. Naše téměř nejoblíbenější, že Simčo?
fialka 75
(upraveno)
15. 9. 2010, 21:26
@3boys
jasně Jardulo je to taková uni mouka na vše .... jen je oproti klasické mouce tak 12x dražší
channah
(upraveno)
15. 9. 2010, 17:00
@3boys
u mě je to jednoznačně nejoblíbenější bezlepková mouka a ani cena není tak hrozná, i když se mi zdá, že v poslední době podražila
fialka 75
(upraveno)
15. 9. 2010, 21:27
@channah
já mám ještě zásobu, co mně bratr dovezl z akce v Globusu někdy v květnu, tehdy stála 52,90,- z akolo, jinak ji kupuji u nás ve zdravce za 66,-, ale není to taková hrůza, jako když kupuji Finaxky