(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
Pražský koláč Znají ho prý jen v Praze, ale já ho dělám i na Severní Moravě:-)
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 250g majolky (zvláční těsto), 3 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 30g droždí, 150ml vlažného mléka, špetka soli, vajíčko na potření koláče Na drobenku:120g krupicového cukru, 200 g hrubé mouky, 120g másla, 2 lžíce skořicového cukru Na krém: 200ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce škrobové moučky, 3 lžíce moučkového cukru, 100g studeného másla, 500ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
Uděláme si kvásek z droždí, mléka a cukru. Do mísy dáme ostatní přísady, pak přidáme vykynutý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme na teplém místě kynout asi 45 min. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z vykynutého těsta utvoříme dva kulaté koláče ( něco jako mazance) Dáme je na plech a necháme ještě 10 min. kynout. Uděláme si drobenku. Povrch koláče potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme dozlatova asi 20 min.
Mezitím si do kastrolu vlijeme mléko ( dvě lžíce ponecháme stranou). Vsypeme moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpustíme. Ve dvou lžících mléka rozmícháme škrob a vlijeme k horkému mléku, stále mícháme a necháme přejít varem. Krém necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme a opatrně vetřeme do krému.
Vychladlé koláče rozkrojíme a naplníme krémem.
Většinou použiji jen jednu šlehačku. Koláč je díky majolce vláčný a není suchý. Nebo můžete naplnit jen ušlehanou smetanou.
Mezitím si do kastrolu vlijeme mléko ( dvě lžíce ponecháme stranou). Vsypeme moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpustíme. Ve dvou lžících mléka rozmícháme škrob a vlijeme k horkému mléku, stále mícháme a necháme přejít varem. Krém necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme a opatrně vetřeme do krému.
Vychladlé koláče rozkrojíme a naplníme krémem.
Většinou použiji jen jednu šlehačku. Koláč je díky majolce vláčný a není suchý. Nebo můžete naplnit jen ušlehanou smetanou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ledura
(upraveno)
1. 10. 2010, 22:26
hanys77
(upraveno)
8. 9. 2010, 10:36
tak ten vypadá lákavě U nás v Prostějově jsem narazila na něco podobného v pekařství MaM, mají to pod názvem Melo-melo. Je to koláč z kynutého těsta větší jak dlaň, prokrojený a naplněný šlehačkovým krémem. A opravdu je výborný, ale domácí je domácí
peke
(upraveno)
13. 9. 2010, 7:36
@hanys77
Takhle velký jsem ho jedla v Praze, ale nebylo to ono. Moc mi nechutnal
Zrušený účet
(upraveno)
4. 9. 2010, 16:21
Díky moc za recept Manžel o něm často mluví Tak mu ho určitě upeču
Jája
(upraveno)
4. 9. 2010, 16:19
dnes jsem ho dělala, bohužel jsem udělala jen dvě placky, které hodně vykynuly, takže mám takové dva mazance ale krém mi vytéká nevím kde jsem udělala chybu, jinak chuťově to je o.k
peke
(upraveno)
8. 9. 2010, 10:16
@Jája
Příště zkuste dát jen jednu šlehačku a ten jakoby "puding", je to víc hustější Budu držet palce
babka46
(upraveno)
4. 9. 2010, 14:55
VRELO ODPORUCAM.. ZVYKNEM HO PIECT 2x DO MESIACA..JE FAKT BOŽSKY.. ja robim krem trochu iný.. 500g tvaroh vo vanicke z kauflandu zmiesam s vychladnutym uvarenym pudingom z 1l mlieka a 3 vanilkovych pudingov... pridam cukor a vyslaham...po naplneni ho necham trochu odstat..krasne zmäkne..toto je davka na kilo muky... tusim ho idem zas upiect...
žingi
(upraveno)
3. 9. 2010, 18:21
vypadá dobře neznám ho a bydlím kousek od vás
chalupnicka
(upraveno)
3. 9. 2010, 8:17
Připoměla jste mi receptíkem,že si ho musím taky upéct-milujeme ho.Díky
peke
(upraveno)
3. 9. 2010, 17:15
@chalupnicka
To jsem ráda, že jsem vás potěšila
anaj1
(upraveno)
3. 9. 2010, 7:23
Jsem si ho kupovala v Karlíně ....musím ho vyzkoušet, ať moje děti z Moravy vědí, co je dobré
plamenek
(upraveno)
3. 9. 2010, 6:49
Proč už ho nepečou,jen ty nové z mražených polotovarů a drahé.Taky jsem ho měla moc ráda.Včera jsem koupila něco podobného,ale mrňavého ,byla tam jen šlehačka a stál 31 kč.Byl výborný,ale nebyl to ten pražský.
1maru
(upraveno)
3. 9. 2010, 17:43
@plamenek
taky na koláč pamatuju, byl moc dobrý. Už jsem ho dlouho nikde neviděla Myslíte, že se už ani nevyrábí?
peke
(upraveno)
4. 9. 2010, 9:22
@1maru
Jednou jsem ho jedla v Praze, ale nebylo to ono. Je to asi tak dva roky Ale jen v nějaké pekárně a jenom v jedne, jinak jsem ho nikde neviděla
Zdenikv
(upraveno)
3. 9. 2010, 6:42
Tenhle koláč miluju, už se ne něj těším, určitě recept zkusím
JarkaH
(upraveno)
2. 9. 2010, 18:28
jéééžíííššš to bylo jediný sladký, které jsem měla ráda jako dítě.Dodnes na něj s láskou vzpomínám, vždycky jsem strašně chtěla hodně krému a ne suché těsto
peke
(upraveno)
3. 9. 2010, 17:14
@JarkaH
Tenhle zaručeně suchý není a krému si tam teď můžete dát strašně moc
Grena 73
(upraveno)
2. 9. 2010, 18:21
Ten je můj