Brněnský roládový dort - překvapení na řezu
Potřebné ingredience
Těsto na kulatý korpus:
20g másla, 80g cukru, 4 žloutky, 20g oloupaných strouhaných mandlí, 150g strouhané čokolády na vaření, sníh ze 4 bílků, 40g rozdrobených piškotů nebo strouhanky, 40g polohrubé mouky
Těsto na stáčené proužky:
200g cukru, 8 žloutků, sníh z 8 bílků, 80g polohrubé mouky
Čokoládový krém:
180g moučkového cukru, 5 žloutků, 60ml mléka, vanilkový cukr, 180g másla, 350g čokolády na vaření
(jen poznámka: krém se mi zdál hrooozně moc sladký, cukru bych ubrala - klíďo i 100g)
Postup přípravy
Bohužel jsem si vzpomněla na focení až po nakrojení, takže už jedna čoko-růžička (dle receptu na modelovací čokoládu od Lenky N. (Koblížci) už byla v tahu :-(
Aspoň je ale hezky vidět ten řez.
Kulatý korpus: V misce utřete máslo s cukrem a žloutky, přidejte nastrouhané mandle a čokoládu. Po chvíli tření přisypávejte postupně rozdrobené piškoty, mouku a zamíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do kulaté formy (já jsem dělala ve formě průměru 21cm) vytřené máslem a vysypané moukou a pečte 40 minut při 175°C.
Stáčené proužky: Cukr utřete se žloutky a zlehka po malých dávkách přimíchejte tuhý sníh a mouku. Těsto rozetřete na dva plechy vyložené pečicím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a prudce upečte (já jsem si udělala postupně těsto na každý plát zvlášť, protože nemám dva stejné plechy, a pekla cca 8 minut, byla to fakt rychlovka). Ještě horké základy zarovnejte rádýlkem, nakrájejte z nich proužky široké asi 4cm a stočte je do podoby malých rolád. Po vychladnutí je potřete z jedné strany čokoládovým krémem a vytvarujte z nich spirálovitě stočenou vnitřní vrstvu dortu. (viz. Obrázkový postup)
Krém: Ve vodní lázni svařte za stálého míchání cukr, žloutky, mléko a vanilkový cukr. Směs odstavte a důkladně ji šlehejte do husta do zchladnutí. Zvlášť utřete máslo s rozehřátou čokoládou a postupně po malých dávkách zašlehejte vychladlý vaječný krém.
Obrázky jsem nafotila přímo z časopisu, podle kterého jsem ho pekla, takže omluvte kvalitu. Snad je ale i z rozmazaných fotek postup clkem jasný, když tak se ptejte, ráda vše zodpovím :-)
Uznávám, že dort vyjde dost draho, ale jednou za čas a jako překvápko k narozeninám pro někoho milovaného...
Upečte kulatý čokoládový korpus a zároveň na dva plechy rozetřete těsto na světlý piškot.
U obdélníkových plátů světlého piškotu vytvořte hned po vyjmutí z trouby pěkně rovné okraje.
Každý plát rozdělte na pět až šest stejně širokých proužků a všechny srolujte do podoby malých roládek
Kulatý korpus rozkrojte na dva pláty silné asi 1 cm a spodní potřete čokoládovým krémem.
Jakmile roládky vychladnou, opět je narovnejte a proužky potřete vrstvou krému.
První pruh opatrně stočte zpět do podoby rolády.
Naplněnou roládku umístěte přesně doprostřed krémem potřeného spodního kulatého plátu.
Další potřený pruh opatrně přiložte ke konci předchozího a pokračujte v navíjení spirály.
Takto postupujte, až vypotřebujete všechny světlé pruhy. Přiklopte vrchní plát a přesahy odkrojte nožem.
Korpus opatrně přitlačte dlaněmi a celý ho potřete zbytkem čokoládového krému.
Ve vodní lázni rozehřejte tmavou čokoládovou polevu s přídavkem tuku a dort jí polijte.
Než tmavý povlak zcela ztuhne, vytvořte na tmavém povrchu ještě spirálu z bílé polevy.
Trošku jinak...
A pohled zvrchu...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé