(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
"Svobodné" zapečené brambory s kuřecím
Potřebné ingredience
Já to dělala od oka a podle toho, kolik brambor naše rodina běžně sní, tak dejme tomu 1 kg -1,5 kg brambor
Kuřecí maso cca 0,5 kg může být i více
Šlehačka, nebo smetana na vaření - 250 ml ideální
Sýry, jaké máte rádi, niva, eidam .. cokoliv, co běžně jíte
Petrželka, nejlépe čerstvá, ale může být i suchá, koupená v koření
Sůl a máslo
Postup přípravy
Brambory omyjte, pečlivě, protože se nebudou loupat a nakrájejte na kolečka. Neloupané jsou lepší, protože těsně pod šlupkou je největší zdroj vitamínů.
Maso, nakrájejte na čtverečky, velikost záleží na Vás, pro prcky je rozhodně lepší na drobno a lehce osolte.
Další postup je také na Vás, buď můžete kousky kuřete orestovat na másle, nebo nemusíte, záleží čistě na Vás, já raději restuju, aby se maso uzavřelo a získalo i lehce oranžovou barvu.
Poté zapněte troubu ... cca 250 stupňů (používám elektrickou) u plynových je to myslím více. Vymažte plech máslem, poté pokryjte dno plechu kolečkama brambor tak, aby nebylo dno vidět, vychází to tak na 2-3 patra, každé patro prosolte, brambory si berou hodně soli, ale také musíme myslet na dítka, takže s mírou.
Na brambory pak rozložte kuřecí kousky, na kuřecí kousky dejte Váš oblíbený sýr, ale nejosvědčenější je niva a celé to pokryjte 1-2 patry kolečkama brambor.
Na závěr posypejte vršek petrželko a celé to rovnoměrně zalejte smetanou. Zakryjte plech alobalem, protože z počátku budete brambory s masem dusit a je to i rychleji udělané.
Během půl - 3/4 hodiny by jste měli mít brambory měkké, až budou měkké, tak oddělejte alobal a troubu dejte na plno, aby se brambory pekly, na závěr použijte sýr, buď aidam, nebo mozarelu, záleží na Vás.
Přeji dobrou chuť.
Maso, nakrájejte na čtverečky, velikost záleží na Vás, pro prcky je rozhodně lepší na drobno a lehce osolte.
Další postup je také na Vás, buď můžete kousky kuřete orestovat na másle, nebo nemusíte, záleží čistě na Vás, já raději restuju, aby se maso uzavřelo a získalo i lehce oranžovou barvu.
Poté zapněte troubu ... cca 250 stupňů (používám elektrickou) u plynových je to myslím více. Vymažte plech máslem, poté pokryjte dno plechu kolečkama brambor tak, aby nebylo dno vidět, vychází to tak na 2-3 patra, každé patro prosolte, brambory si berou hodně soli, ale také musíme myslet na dítka, takže s mírou.
Na brambory pak rozložte kuřecí kousky, na kuřecí kousky dejte Váš oblíbený sýr, ale nejosvědčenější je niva a celé to pokryjte 1-2 patry kolečkama brambor.
Na závěr posypejte vršek petrželko a celé to rovnoměrně zalejte smetanou. Zakryjte plech alobalem, protože z počátku budete brambory s masem dusit a je to i rychleji udělané.
Během půl - 3/4 hodiny by jste měli mít brambory měkké, až budou měkké, tak oddělejte alobal a troubu dejte na plno, aby se brambory pekly, na závěr použijte sýr, buď aidam, nebo mozarelu, záleží na Vás.
Přeji dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé