(recept
si oblíbilo 45 návštěvníků)
Houbová polévka podle prababičky!
Potřebné ingredience
Tak 20-25dky jakýchkoliv hub-tato polévka je vařená z letošních,co jsme nasbírali, ale dělávám ji často ze žampionů, trošku oleje,1malá cibulka,sůl,mletý kmín,hrstka zelených natí podle chuti, lžíce instantní světlé jíšky.NOKY: 2vejce,1 lžíce oleje,1 lžíce mléka, asi tak 2 špetky soli a polohrubá a hladká mouka půl na půl podle potřeby.
Postup přípravy
Na oleji nachám zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidám nakrájené houby (pokud jsou čerstvé), osolím, pokmínuju a chvilku dusím.Pak zeleju asi 1-1,5l vody a nechám vařit asi 15 minut. Pokud mám houby zmražené (já je mívám v mrazáku už podušené), tak prvně zesklovatěnou cibulku zaleji vodou a teprve potom přidám nerozmražené houby,sůl a kmín a nechám vařit zase těch 15-20 minut. Mezi tím si připravím hmotu na noky - ve větším hrnku nebo malém kastrůlku vidličkou rozšlehám 2vejce s olejem, mlékem a solí a postupně přidávám střídavě hladkou a polohrubou mouku a zase vidličkou hodně energicky promíchávám. Množství mouky dávám úplně od oka, protože i vajíčka bývají různě velká. Musí vzniknout hmota, která není úplně tuhá, ale určitě ne řídká. Když si namočím polévkovou lžíci v horké polévce a pak s ní chci vykrojit z těsta nočku, tak musí na lžičce držet tvar. No a hup s ní do polévky. Zase lžičku namočím a zase vykrojím a tak to dělám do konce. Na noky beru asi tak půlku polévkové lžíce těsta (ony trošku nabydou vařením). Nikdy je nesmím dělat přes sítka na noky, protože to by nebyly ty pravé starodávné velké, co se musí na talíři rozkrojit, protože nevlezou naráz do pusy. Noky musí být podle prababičky takové, aby se ještě daly lžící lehce ukrojit na talíři. Prostě akorát-chce to párkrát vyzkoušet. U nás v rodině je tahle polívčička móóóóóc oblíbená-hlavně pro ty noky. Když je potřeba, tak zahustím troškou jíšky. Nakonec přidám hrst zelených natí, jaké má kdo rád, já dávám petržel a libeček.
Tak dobrou chuť.
Tak dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
fajra
(upraveno)
18. 6. 2012, 15:13
Našli jsme hříbky na zahrádce, tak jsem vyzkoušela Váš receptík, je vynikající . Mějte se hezky a děkuji za nápad, já dělávám hříbkovou se smetanou a tav.sýrem tohle je bezva změna . Adriana
AliceM
(upraveno)
19. 6. 2012, 9:18
@fajra
U nás se vaří i z hlívy, žampionů, hříbků ...... . Jsem ráda, že Vám chutnala .
trska
(upraveno)
5. 3. 2011, 21:09
úúžasná a ty noky Určitě doporučuji vyzkoušet..díky za super recept..Katka..
AliceM
(upraveno)
9. 3. 2011, 12:52
@trska
lisien
(upraveno)
14. 5. 2010, 20:43
Tak jsem hledala inspiraci na houbovou polívku a přesně tuhle dělala i moje prababička a babička a dělá ji moje mamka a je fakt super. díky moc za inspiraci, hned jsem si krásně zavzpomínala na moje bábinky. díky
AliceM
(upraveno)
15. 5. 2010, 17:21
@lisien
derena
(upraveno)
6. 11. 2009, 18:39
Mám v mraznicke huby tak musím vyskúšať.Vyzerá velmi chutne a určite aj vinikajúco chutí,huby ja môžem na akýkoľvek spôsob.Dík za recept
AliceM
(upraveno)
6. 11. 2009, 22:39
@derena
u nás se vaří často a je obratem snězená . Tak pak písněte, jak se podařila
shannah
(upraveno)
2. 5. 2009, 14:14
Babičce také posílám díky - uvařila jsem, servírovala jsem, snědla jsem, umyla vylízané talíře.. :D A ty nočky...paráda! - pro babičku..
AliceM
(upraveno)
2. 5. 2009, 21:20
@shannah
Babičce posíláým díky do nebíčka .
jitka.nela
(upraveno)
2. 2. 2009, 17:14
Dneska jsem dělala k obědu a můžu říct, že je opravdu super.Děkuji moc za skvělý receptík
AliceM
(upraveno)
2. 2. 2009, 23:02
@jitka.nela
Jiti, děkuji za pochvalu-tedy vlastně naše prababička .
ochyda
(upraveno)
24. 3. 2008, 17:25
Moc děkuji za receptík,polívečka je úúúúúúúúúúúúžasná .Díky Laďka
AliceM
(upraveno)
3. 4. 2008, 22:24
@ochyda
Díky
lumka
(upraveno)
25. 10. 2007, 22:03
Tuto polévku milujem doma,ale já dělám noky z dětské krupičky a jsou nadýchané jemné.
AliceM
(upraveno)
25. 10. 2007, 22:28
@lumka
To jsem už také dělala , ale oni chtějí doma tvrdší..... Koukám, že jste "odvedle" - já jsem z Hradiště
dominok
(upraveno)
25. 10. 2007, 16:30
nejlepší na světě - to jste napsala krásně ( a ty noky miluju, dávám je taky do každé polívečky) polívku určitě vyzkouším
AliceM
(upraveno)
25. 10. 2007, 20:57
@dominok
To je milý vzkazik , ony ty naše babičky byly super hospodyňky . Tak pak napiště, jak se polívčička podařila . Alice