(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Žemlovka-DĚKUJI VARENI.CZ
Potřebné ingredience
mletá skořice5 ksjablko10 ksrohlík2 balíčkyvanilkový cukr50 grozinky2 ksvejcenáplň 300 gtvaroh1 balíčekvanilkový cukr1/2 kscitron1 ksvejce50 mlmlékopodle potřeby
Postup přípravy
Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.
Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným.
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.
Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným.
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
fifa79
(upraveno)
28. 10. 2013, 11:46
výborná...děkuji za inspiraci
kristyte
(upraveno)
30. 9. 2013, 16:48
Davidinka
(upraveno)
27. 2. 2011, 12:52
Výborná. Děkuji za receptík. Bude jeden z mých oblíbených.
nekup to
(upraveno)
26. 1. 2011, 9:17
Jdu na to, pak písnu, jak se povedla a jak chutnala
nekup to
(upraveno)
28. 1. 2011, 9:47
@nekup to
báječná, jen se zaprášilo