PIKANTNÍ ŠPÍZY NA ZELENINĚ
Potřebné ingredience
Vepřové maso, játra, libová anglická slanina, špekáček, klobása, červená paprika a zelená paprika.
Sůl a maizena či jiný škrob na zahuštění, ev. mouka.
2 sterilizovaný zeleniny např. Kunovjanka, Hradišťanka, Moravanka apod.
Postup přípravy
Podáváme s bramborem ev. hranolky.
Chcete opravdu smazat recept?
Všechny suroviny nakrájíme na přibližně stejné čtverečky , klobásy a špekáček na kolečka. Můžeme použít i kuřecí maso, popř. i kombinovat obě masa. Játra velmi mírně a maso trochu posolíme. Některé ze surovin použít nemusíme, když je nemáme nebo je nemáme rádi. Fantazii se meze nekladou!!! (Pozn. maso a játra na fotce nebylo celé množství na 10 špízů, jinak stačil 1 špekáček, 2 klobásy, 2 papriky, 30 dkg anglický, asi 3/4 kg masa a asi 40 dkg jater).
Pak si připravíme špejle, já si dělám o délce 23 cm, aby se mně vešly do pekáčku. Střídavě na ně napichuji maso, cibuli, játra, klobásu, špekáčky, anglickou slaninu (může být i uzené) a červenou a zelenou papriku.
Když máme všechny suroviny zpracovány, naskládáme do pekáčku.
Dáme pár kousků másla na špízy, poklademe nakrájenou cibulí.
Vezmeme si podle množství špízů 1 nebo 2 skleničky sterilizované zeleniny. V případě, že toto jídlo s námi jí děti, dávám např. Kunovjanku nebo Dynastii nebo myslím i Hradišťanku (nemají v sobě feferonky), v případě, že jídlo je jen pro dospělé, výborná je Moravanka, která dá jídlu ostřejší šmrncovnější chuť, protože je zde i feferonka, kterou já osobně tam nedávám, jelikož zas příliš ostrým jídlům neholduji. Ale záleží na každém dle jeho chuti.
Pozor: hlavně tam nedávejte směs na přípravu bramborového salátu, asi by to nebylo to pravé!!!!
A pak dáme do trouby péci. Podle potřeby podléváme a špízy několikrát obrátíme. Když je masíčko měkké, špízy vyndáme a sosík se zeleninou trochu zahustíme. Můžeme předtím přidat vodu, množství záleží na tom, kolik chcete mít omáčky nebo zda-li chtete mít jenom tu šťávu. Já dělám spíš více množství omáčky. Zahušťujeme bramborovým škrobem např. Amylon, nebo škrobem na čínu ev. i moukou. Neděláme příliš husté. Ještě chvíli povaříme a dochutíme (já většinou trochu dosolím a trochu osladím).
FINÁLOVÝ OBRÁZEK BUDE DODÁN ZÍTRA AŽ SE JÍDLO UVAŘÍ!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé