(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
DOMÁCÍ ŠVESTKOVÝ KOMPOT
Potřebné ingredience
Švestky, cukr, voda, víčkovač, zavařovací sklenice a zavařovací hrnec. Kdo nemá nevadí, dávám i do normálního hrnce.
Postup přípravy
Nachystám si čisté sklenice, do kterých dám švestky buď odpeckované nebo celé (tak do třičtvrtě). Zbytek doleji vodou a přidám asi 4 velké lžíce cukru. Pokud jsou švestky méně zralé, tudíž kyselejší dávám 5 lžic. Potom pořádně zavíčkuju víčkovačem a dám do zavař. hrnce, kde si nachystám vody pod sklenice. Vodu nechám přejít varem a poté nechám na úspor tak 30min. Nakonec sklenice vytáhnu a převrátím na 5min. dnem vzhůru. A mám super kompot i na 2 zimi. Nebo dávám do sladké rýže, koláčů a štávičku dávám vypít dětem, ale ředím, pač je hodně sladká. Cukr se dává z důvodu delší trvanlivosti. ,)
Přeji všem příjemné zavařování.
Přeji všem příjemné zavařování.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
babetta
(upraveno)
19. 8. 2012, 8:55
lehké a rychlé zavařování.Já takhle zavařuji léta meruňky i broskve.Dokonce i okurky zaliji vařícím lakem,jen přiložím víčko(nedotahuji)nechám tak 15 minut chladnout,vrátím do hrnce vychladlý lak a opět vaříme do bodu varu.Zaliji okurky a již zavíčkuji a NEZAVAŘUJI,okurky jsou krásně tvrdé a nebojte se,že se Vám zkazí
nahlásit

Hanoušek
(upraveno)
15. 8. 2012, 12:47
Zalejete švestky ve sklenici jen obyčejnou vodou - z kohoutku? Nepřevařenou?Mám tu švestek...... tak bych zkusila

nahlásit
zberuska
(upraveno)
14. 8. 2012, 20:41
Jak jednoduché, což?
Díky za potvrzení mého odhadu jak na to
Mám tu košík švestek, tak přemýšlím, co s ním, když koláč už byl, knedlíky manžel nechce a část úrody už je v mrazáku . Tak vzhůru do toho



nahlásit