TWISTER
Potřebné ingredience
SPODNÍ KORPUS:150 g.polohrubé mouky//60 g.cukr krupice//60 g. másla//1 káv.lž.prášku do pečiva//1 vejce. PIŠKOT:5 vajec//5 pol.lž.vrchovatých cukru krupice//5 pol.lž.zarovnaných pol.mouky//1 pol.lž.kakaa//špetka soli do bílků//. NÁPLŇ:600 ml šlehačky//3 smetafixy//750 g Mascarpone//200 g hořké čokolády//200 g bílé čokolády//250 g kaštanového pyré//2 plo.lž.rumu(podle chuti)//2 pol.lž.cukr moučka// DÁLE:pečící papír,dortová forma s odepínatelným bokem,2 sáčky na stříkání těsta.
Postup přípravy
Dlouho,dlouho jsem se odhodlávala,než jsem se do tohoto dortu pustila.
Napřed jsem neměla kaštanové pyré,do česka se nedováží,koupili jsme ho v Bratislavě,cestou do Rakouska.Měli pouze mražené,tak jsem to riskla,koupila ho,dala do termotašky a celý den bylo v tom děsným teple v autě.Vydželo!!!!!
Další problém ač se to nezdá-nemohla jsem sehnat Mascarpone.Když jsem ho teda sehnala,neměla jsem čas dortík udělat,až teď,když mu za chvíli projde lhůta a my jedem na dovču,jsem se do něj pustila,protože by než přijedem na mě čekalo v lednici v pochodu. A vzhledem k tomu,že jedno stálo 45 korun,jsem sebou pěkně mrskla a rychle pekla.....
Dortík není vzhledově nijak zvláštní,ale je opravdu výýýýýborný!!!!!!!Adrika píše až famózní!!!!!
A už k receptu:::::::
Zapoměla jsem fotit hned od začátku,je to moje fotopostupová premiéra.
Těsto na spodní korpus-všechny suroviny smícháme dohromady a zpracujeme ve vláčné těsto.To si potom vyválíme do tvaru dortového dna,propícháme vidličkou a dáme péct na papír asi na 190 st.cca 15 minut.Placku nesmíme vysušit,aby nebyla příliš tvrdá.
Upečená placka
Výroba piškotu-bílky šleháme se špetkou soli.....
před došleháním zašleháme cukr,šleháme ještě asi 3 minuty,musí se dělat špičky
přimícháme žloutky....
nakonec přidáme prosátou mouku a opatrně promícháme....
těsto si rozdělíme na dvě poloviny,do jedné zamícháme kakao....
máme dvě těsta,každé si dáme do pytlíku....
a stříkáme pruhy-změřila jsem si obvod formy-má 80 cm,papír má asi 40,tak jsem nastříkala jeden široký pás,výška formy je asi 7 cm,takže já stříkala 15-1 cm jsem přidala,těsto se pečením srazí....
podle formy jsem si namalovala kruh a stříkala napřed světlou spirálu tak,aby mi zbyly mezery na kakaovou,a do ní nastříkala tu kakaovou.....
po upečení jsem pásy rozkrojila,aby mi vešly do formy....
tady je hotový korpus připravený na naplnění....
ušleháme šlehačku se třemi smetafixy a rozdělíme si ji na tři díly....
rozpuštěnou,ne moc teplou hořkou čokoládu smícháme šlehačem s Mascarpone...
přidáme první díl ušlehané šlehačky a opatrně zamícháme....
a dáme do korpusu-já dala višně a udělala jsem dobře....
kaštanové pyré smícháme s cukrem a rumem vidličkou....
přidáme druhé Mascarpone a rozmícháme......
přidáme druhou třetinu šlehačky....,opartrně zamícháme.....
a dáme do korpusu,zase jsem dala višně...
rozpustíme bílou čokoládu a do ní zašleháme třetí Mascarpone....
a naposledy zbytek šlehačky a zase do korpusu...
přiklopíme vršek piškotu a jemně pocukrujeme...
řez s višněmi...
takto vypadá kaštanové pyré ,,mražené"
prodává se i v konzervě...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé