CUKEŤÁK-ÚLEŤÁK, aneb CUKETOVÝ NÁKYP, NÁDIVKA… (na místo mouky krupička)

Potřebné ingredience
Už zase začíná sezóna, tak jsem s první dorostlou cuketou ihned vyzkoušela náš cukeťák-úleťák (fakt na něm hodně ulítáváme :o) Takhle ho dělám já: 3 hrnky nastrouhané cukety (neslívám, nevydlabávám a u mladých lze nechat i slupku), 2 střední cibule, 4 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 hrnek pšeničné krupice anebo dětské krupičky, 1/3 hrnku oleje, 25 dkg sýra (lze i nakombinovat s nivou, balkánským, uzeným sýrem … jako obměnu), 30 dkg uzeného masa (lze i měkký salám nebo šunku, ale uzené je lepší, výraznější), česnek 5 stroužků (kdo chce, lze i více), sůl (cca 1 kávová lžička), pepř dle chuti, petrželka nebo pažitka (cca 2 polévkové lžíce).
Postup přípravy
Tuto dávku jsem pekla v pekáčku s pečící plochou 25x35 cm. Když peču v klasickém velkém hlubokém pekáči, poměrně přidám cuketu, krupičku, trochu oleje (s ním už radši opatrně, ať to neplave), ostatní nechávám (max. přidám ještě trochu sýra a uzeného, ale někdy ani to ne). Ve výsledku musí být těsto trochu řidší, když je husté, bude upečené moc suché. My cukeťák máme raději až vlažný anebo studený, kdy ztuhne sýr a tolik se to nerozpadává a neteče.
Dobrou chuť!

Do mísy dáme nastrouhanou cuketu, sýr, cibuli, ...

..., k tomu přisypeme smíchanou krupičku s práškem do pečiva.

Dále přidáme olej, vejce, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku, lžičku soli a trochu pepře.

Uzené maso (tentokrát krkovici)...

... nakrájíme na malé kostičky a přidáme k ostatnímu do mísy.

Všechno smícháme, vznikne řidší směs a tu...

... nalijeme do pekáče vyloženým pečícím papírem.

Pečeme dozlatova, necháme trochu vychladnout než rozkrájíme, jinak se trochu roztéká a nedrží.

A takhle mám cukeťák nejradši já, se šopákem! :o) Je to ještě trochu teplé, ale nedá se odolat xo)

Pekla jsem v pátek navečer a toto zbylo v sobotu dopoledne :-D
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu















































































































