(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
rohlíky s chlebovým kváskem
Potřebné ingredience
300 ml vody, 2 lžíce chlebového kvásku ( dělám si sama ), 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru, 1,5 lžičky sušeného droždí.
Postup přípravy
Nastavení pekárny: program těsto.
Je potřeba si těsto ohlídat, protože každý kvásek je jiný. Může se stát, že budete muset přisypat mouku.
Po vykynutí těsto propracuji, rozdělím na 12 dílů a nechámi ještě cca 10 minut odpočinout. Pak umotám rohlíky a dám na plech na pečící papír. Přikryji utěrkou a nechám ještě 30 - 40 minut kynout. Pak pomašluji vodou, posypu hrubozrnnou solí a kmínem, nebo mákem, sezamem, sýrem - jak kdo má rád a peču v předehřáté troubě cca na 220 stupňů / 25 - 30 minut. Hotové rohlíky hned přendám z plechu na mřížku.
Je potřeba si těsto ohlídat, protože každý kvásek je jiný. Může se stát, že budete muset přisypat mouku.
Po vykynutí těsto propracuji, rozdělím na 12 dílů a nechámi ještě cca 10 minut odpočinout. Pak umotám rohlíky a dám na plech na pečící papír. Přikryji utěrkou a nechám ještě 30 - 40 minut kynout. Pak pomašluji vodou, posypu hrubozrnnou solí a kmínem, nebo mákem, sezamem, sýrem - jak kdo má rád a peču v předehřáté troubě cca na 220 stupňů / 25 - 30 minut. Hotové rohlíky hned přendám z plechu na mřížku.
Umotané rohlíky před kynutím.
Nakynuté rohlíky před strčením do trouby.
A je hotovo. Jsou vynikající.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Kunčice
(upraveno)
14. 11. 2018, 11:19
Dobrý den Kamilo, včera jsem vyzkoušela vaše rohlíky. Použila jsem 300 žitné mouky a 200 hladké kouky. Dělala jsem ze sušeného kvásku, dala jsem do vlažné vody , přidala cukr a probudila sušený kvásek. Těsto jsem zadělávala v perkárně a již při míchání jsem viděla, že se těsto moc nepojí, tak jsem tam přidala trochu majolky (lze i trochu oleje), pak těsto není vysušené a nedrobí se. Léta peču ať už rohlíky nebo chleba a musím říct, že rohlíky byly vážně úžasné i druhý den ráno. Rodina se na ně večer vrhla a 1/2 dávky rohlíků zmizla ještě večer. Znovu budu péct v neděli, jelikož to déle kyne, ale výsledek stojí za to. Děkuji
engi1
(upraveno)
27. 5. 2012, 12:21
jsou super, omylem jsem celý kmín nasypala do těsta a mělo to doma velký úspěch. Ještě jsem na zkoušku posypala několik rohlíčků sýrem - bomba.
Freaa
(upraveno)
2. 11. 2012, 22:08
@engi1
Děkuji.. Také někdy sypu sýrem - dcera je tak miluje..
Šikulka30
(upraveno)
1. 5. 2011, 20:57
tak jsem pekla a jsou výborné .... uvidíme jaké budou zítra
Freaa
(upraveno)
2. 11. 2012, 22:07
@Šikulka30
Děkuji.. Druhý den asi nebudou nic moc - ostatně jako všechny rohlíky. U nás se vždy snědí hned - nejlepší jsou ještě teplé..
Lenpod
(upraveno)
30. 8. 2010, 14:32
Rohlíky vypadají úžasně . Jen bych se chtěla zeptat, proč přidávat sušené kvasnice, když už je chlebový kvásek? Bez nich by to bylo zdravější, ne? Děkuji.
Freaa
(upraveno)
31. 8. 2010, 11:17
@Lenpod
Pokud je kvásek dobře vyzrálý ( alespoň 10 x nakrmený ), pak se kvasnice dávat nemusí. Jinak raději ano.
libuseja
(upraveno)
6. 8. 2010, 15:58
ten postup je mě velice známý když už svůj recept, pak aspoń i postup svými slovy - http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
Freaa
(upraveno)
12. 8. 2010, 22:32
@libuseja
A jak jinak bys to asi chtěla dělat?? Recept je můj!! To se to kritizuje, co??