Valašská kyselica (zelnačka)
Potřebné ingredience
1 větší cibule
1 klobása (nejlepší je nějaká pikantní papriková)
pytlík kyselého zelí
1 sladkou nebo kysanou smetanu
1 mrkev, petržel a kousek celeru
2 brambory
1 bobkový list
2 kuličky Nového koření
5 kuliček pepře, sůl, kmín, trocha cukru, polévkové koření
voda a trochu sádla nebo oleje
Postup přípravy
Je-li kořenová zelenina dočista měkká, vytáhneme ji a nastrouháme na jemném struhadle. Opět ji šoupnem do polévky. Jsou-li měkké i kobzole (brambory), vrazíme za stálého míchání do valašské zupky sladkou nebo kysanou smetanu. Lehce povaříme, dosolíme, dopepříme, popřípadě dokyslelíme nebo lehce osladíme, zkrátka at má polévka šmak.
V úplném závěru můžeme přidat nasekanou pažitku, petrželku a libeček.
Jak známo, polévka je grunt. Valašská kyselica je dost vydatná a navíc je to všecky výborné.
Přeji dobrou chut
Na sádle nebo oleji necháme zesklovatět jenu větší nahrubo krájenou cibuli. Po chvíli k ní přihodíme na čtvrtkolečka nakrájenou klobásku a necháme vše společně podusit. Vzápětí přidáme kyselé zelí, které NEPROPLACHUJEME, at má ta kyselica grády. Osolíme, řádně okmínujeme přihodíme 1 - 2 menší bobkové lístky, dvě kuličky nového koření a 5 kuliček pepře. Zalijeme horkou vodoua vaříme.
Oškrábeme si jednu mrkev, petržel a kousek celeru a přidáme do polévky. Ochutnáme a dochutíme polévkovým kořením (Vegeta, Podravka, Harmonie chuti). A Vaříme a vaříme.
Když už je kořenovka poloměkká, přidáme do kyselice dva, na malé kostky nakrájené brambory.
Je-li kořenová zelenina dočista měkká, vytáhneme ji a nastrouháme na jemném struhadle. Opět ji šoupnem do polévky. Jsou-li měkké i kobzole (brambory), vrazíme za stálého míchání do valašské zupky sladkou nebo kysanou smetanu. Lehce povaříme, dosolíme, dopepříme, popřípadě dokyslelíme nebo lehce osladíme, zkrátka at má polévka šmak.
V úplném závěru můžeme přidat nasekanou pažitku, petrželku a libeček.
Přeji dobrou chut
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé