Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 95 návštěvníků)

Valašská kyselica (zelnačka)

0.0
Valašská kyselica (zelnačka)

Potřebné ingredience

1 větší cibule
1 klobása (nejlepší je nějaká pikantní papriková)
pytlík kyselého zelí
1 sladkou nebo kysanou smetanu
1 mrkev, petržel a kousek celeru
2 brambory
1 bobkový list
2 kuličky Nového koření
5 kuliček pepře, sůl, kmín, trocha cukru, polévkové koření
voda a trochu sádla nebo oleje

Postup přípravy

na sádle nebo oleji necháme zesklovatět jenu větší nahrubo krájenou cibuli. Po chvíli k ní přihodíme na čtvrtkolečka nakrájenou klobásku a necháme vše společně podusit. Vzápětí přidáme kyselé zelí, které NEPROPLACHUJEME, at má ta kyselica grády. Osolíme, řádně okmínujeme přihodíme 1 - 2 menší bobkové lístky, dvě kuličky nového koření a 5 kuliček pepře. Zalijeme horkou vodoua vaříme. Oškrábeme si jednu mrkev, petržel a kousek celeru a přidáme do polévky. Ochutnáme a dochutíme polévkovým kořením (Vegeta, Podravka, Harmonie chuti). A Vaříme a vaříme. Když už je kořenovka poloměkká, přidáme do kyselice dva, na malé kostky nakrájené brambory.
Je-li kořenová zelenina dočista měkká, vytáhneme ji a nastrouháme na jemném struhadle. Opět ji šoupnem do polévky. Jsou-li měkké i kobzole (brambory), vrazíme za stálého míchání do valašské zupky sladkou nebo kysanou smetanu. Lehce povaříme, dosolíme, dopepříme, popřípadě dokyslelíme nebo lehce osladíme, zkrátka at má polévka šmak.
V úplném závěru můžeme přidat nasekanou pažitku, petrželku a libeček.

Jak známo, polévka je grunt. Valašská kyselica je dost vydatná a navíc je to všecky výborné.
Přeji dobrou chut

Na sádle nebo oleji necháme zesklovatět jenu větší nahrubo krájenou cibuli. Po chvíli k ní přihodíme na čtvrtkolečka nakrájenou klobásku a necháme vše společně podusit. Vzápětí přidáme kyselé zelí, které NEPROPLACHUJEME, at má ta kyselica grády. Osolíme, řádně okmínujeme přihodíme 1 - 2 menší bobkové lístky, dvě kuličky nového koření a 5 kuliček pepře. Zalijeme horkou vodoua vaříme.

Oškrábeme si jednu mrkev, petržel a kousek celeru a přidáme do polévky. Ochutnáme a dochutíme polévkovým kořením (Vegeta, Podravka, Harmonie chuti). A Vaříme a vaříme.

Když už je kořenovka poloměkká, přidáme do kyselice dva, na malé kostky nakrájené brambory.

Je-li kořenová zelenina dočista měkká, vytáhneme ji a nastrouháme na jemném struhadle. Opět ji šoupnem do polévky. Jsou-li měkké i kobzole (brambory), vrazíme za stálého míchání do valašské zupky sladkou nebo kysanou smetanu. Lehce povaříme, dosolíme, dopepříme, popřípadě dokyslelíme nebo lehce osladíme, zkrátka at má polévka šmak.
V úplném závěru můžeme přidat nasekanou pažitku, petrželku a libeček.

Přeji dobrou chut

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Sofiny 5. 8. 2011, 12:29
Právě jí mám na plotně a vařím i kdyby byla hnusná / hihi, já vím že nebude / tak mi krásně provoněla byt, vypadá úžasně a už se těším až ji schramstnem.. (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) Eva
lidare 8. 1. 2011, 11:03
Taky ji vařím a ještě používám vývar z uzeného masa,pak moc pěkně voní :-) (Y) (Y)
Pepulka 8. 1. 2011, 10:19
To musí být mnamka určite taky vyzkousim ale dneska mame segos tak by jsme meli prezelickovano.. :-@ :-@
danima3 7. 1. 2011, 10:28
|:o) |:o) |:o) |:o) výborná, vařím ji jen podle vás (Y) (clamp)
holemka 1. 12. 2010, 13:10
Dnes máme k obědu a polévka je vynikající. (Y) (Y) Recept si ukládám. |:o)
Cholitka 20. 2. 2010, 11:38
Tak mám uvařeno a je výborná!!! (L) (L) (L)Manžel moc zelí nemusí a ani ji nechtěl, ale nakonec neodolal a uznal, že je vážně dobrá. Díky za receptík! (L) (Y) (L) (Y)
Přívětice 3. 2. 2010, 17:33
V |:o) ý |:o) b |:o) o |:o) r |:o) n |:o) á !!!!!! Díky. Hrušková
Pavlusa 5. 8. 2009, 19:33
Paní Jitko, dneska jsem dělala Vaši kyselicu. Je prostě dokonalá, tento recept si uchovám na doživotí. Mňam (radost) (F) (F) (F)
janninne 19. 5. 2009, 8:54
Vynikající!!! (clamp) (clamp) (clamp)
Klaris 17. 2. 2009, 14:11
Super (Y) (Y) (Y) (Y), dnes jsem opět dělala (pl) můžeme jen doporučit |:o) |:o)
spílja 19. 12. 2008, 13:29
Vynikající,dříve jsem ji dělala bez té koř. zeleniny,ale s ní má daleko lepší chuť a je mi fuk zda se jmenuje valašská,nebo moravská,prostě u nás doma se jí říká zelňačka a tahle je skutečně super.Díky za skvělý recept.
mariekost80 19. 12. 2008, 13:19
:-$ zkusila jsem, přesně podle návodu a je moc dobrá, děkuji
žingi 23. 4. 2008, 22:06
Tak do valašské kyselice-zelňačky se kořenová zelenina vůbec nedává.Upravte si recept. ;-)
Hyzule 1. 7. 2008, 14:55
@žingi Náhodou je to výborné i s tou kořen.zeleninou.Není třeba recept upravovat každý ji dělá jinak a paní není sama co ji tam dává. (L)Už po několikáté ji vařím takhle a nikdy nezbyla.Bravo |:o) |:o)
žingi 2. 11. 2009, 11:23
@Hyzule a ty taky zelňačku nezahusťuješ *-) *-) *-) děláš ji takto *-) *-) *-)
Hyzule 2. 11. 2009, 13:22
@žingi Jani jak kdy.Podle toho co mám.Někdy smetanou někdy mouka s vodou a někdy ničím.A pokaždé jsme si pochutnali (L) (D)
Jitkita 28. 4. 2008, 20:48
@žingi Jak jsem "koupila", tak "prodávám" (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
Hyzule 5. 4. 2008, 12:09
Už jsem vařila 2x a pokaždé nám moc chutnala.Děkuji za recept. (L) (F) (Y) (clamp)
Jitkita 19. 4. 2008, 19:30
@Hyzule To jsem ráda, že chutná (L) (flower)
Aniba 2. 11. 2007, 15:41
Včera jsem jí vařila a fakt je moc dobrá. Dík za recept. (Y)
Jitkita 3. 11. 2007, 15:30
@Aniba Děkuji za pochvalu (L) Jsem ráda, že chutnala (Y)
jassnenka 16. 10. 2007, 1:31
krasne papu
Jitkita 16. 10. 2007, 21:15
@jassnenka (jidlo) a je taky moc dobré (jidlo) já miluju kyselé takže zelnačka a segedýn u nás vedou na plné čáře ^o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie